Bol vitamin deposu turp’un afiyet açısından çoğu faydası bulunduğunu gösteren Miktar, şu bilgileri verdi:Her mevsim sofranızda yer alabilecek olan turp, yaz, kış ve güz turpu olarak üç çeşittir Ülkemizde başlıca renklere kadar çeşitlendirilmekte olup, en bilinenleri kırmızı ve siyah turptur İçerdiği organik asitler nedeniyle belirgin bir tada sahiptir Tüm turp çeşitleri, antioksidan olarak tanıdık flavonoidlerden zengindir Karaciğer ve safra sağlığı açısından siyah turpu, antioksidan içeriği açısından kırmızı turpu seçim etmelisiniz id Gad300250TURP VE SAĞLIK* İçerdiği antioksidan bileşikler ile kansere aleyhinde koruma sağlamaya tezgâhtar olur* İçerdiği kükürtlü bileşikler bir uçtan bir uca safra akışını hızlandırır Kükürtlü birleşiklerin, karaciğer sağlığını koruduğu bilinmektedir* Safra salgısı üzerindeki olumlu etkisi ile sindirimi kolaylaştırır* İdrara çıkışı hafif dereceli hızlandırır, ödem çözücü tesir gösterir* Düşük glisemik indeksli (kan şekerini yavaş yükselten) ve yüksek posalı olduğu için şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir sebzedir* Lif içeriği yüksek olduğu ve fitosterol içerdiği için kan kolesterolünü azaltıcı tesir gösterir* Lif içeriği ve içerdiği glukosinolat birleşikleri ile kalın barsak kanseri öncelikle olmak üzere, kansere aleyhinde koruma sağladığı düşünülmektedir* Düşük kalorili olduğu için Perhiz yapanlar için uygundurTURPUN ZENGIN İÇERİĞİ10 ufak irtifa kırmızı turp rendesi (1 kâse) tükettiğinizde yalnızca 12 kalori alır, jurnal posa ihtiyacınızın %25’ini karşılamış olursunuzTurp, yüksek oranda potasyum içerir Potasyum, kalp kası dâhil kasların akıcı çalışması için gerekli bir mineraldir Vücuda yeteri miktarda potasyum alımı, yüksek tansiyona karşısında koruyucu özellik taşımaktadırTurpun içerisinde yüksek düzeyde folat bulunması, turpu diğer sebzelerden imtiyazlı kılmaktadır Folat vücudumuzdaki genetik kodlanmaların (DNA’nın) onarımında kullanılmaktadır 1 kâse turp salatası tükettiğinizde günlük folat ihtiyacınızın % 7’sini karşılarsınızKalsiyum mineralinin en iyi nebati kaynaklarından olan turp, bilhassa menopoz dönemindeki kadınlara önerilmektedir Ayrıca kemik erimesine karşısında olumlu etkileri bilimsel incelemeler ile desteklenmiştir Turp yaprakları da turp dek iyi bir kalsiyum kaynağıdırBağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında görevli olan C vitamini, turpta yüksek oranda bulunmaktadır Gün içerisinde 1 kâse turp salatası tüketilmesi jurnal C vitamini ihtiyacımızın %40’ını karşılamaktadırKan kolesterolünün düşürülmesinde etkili madde olan fitosterol, 100 gram turpta 9 mg bulunmaktadırYAPRAĞI DA KENDİ KADAR FAYDALITurp yaprağı; betakaroten, C vitamini, E vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini (folat) ile kalsiyum minerali açısından iyi bir kaynaktır İçeriğindeki betakaroten doğruca göz ve akciğer sağlığının korunmasına tezgâhtar olur C vitamininden varlikli bir kaynak olması sebebiyle, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcıdır Ayrıca yaşlanmayı yavaşlatıcı etkisi bulunmaktadır E vitamini içeriği ile yaşa bağlı oluşan metal performans (fikir) düşme hızını yavaşlatmaya muavin olurTURP YAPRAKLARINI NASIL TÜKETEBİLİRSİNİZ?Çorbalara ek ederekIspanak yemeği gibi pişirerekSalatalara ilave ederekAŞIRI YEMENİN ZARARLARI İçerdiği kükürtsü birleşikler nedeniyle gaz yapıcı özelliği vardır* Fazla tüketilmesi sonucunda barsakları hızlandırıcı etki yaparak ishale sebep olabilir* Turp yüksek oranda oksalat içerir Oksalatlar, vücuttan demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına yol açar Yüksek oranda turp tüketimi, mineral kaybına neden olarak yarar yerine hasar getirirKİMLER AZ YEMELİ?* Böbreklerinden kalsiyumoksalat kumu dökenler* İshal geçirmekte olan kişiler ve gaz sancısı çeken kişiler* Mutsuz barsak sendromu olan kişiler* Gastriti olanlar pişmiş olarak tüketmelidir* Açık ülser yarası olan kişiler tüketmemelidirSAĞLIKLI KIŞI İÇİN İDEAL PORSİYON: Günde 1 kâse turp salatası olarak harcamak yeterlidir Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile benzer soydan geldiği için bu sebzeleri bitiren kişinin aynı gün turp tüketmesine lüzum yoktur