Esaslı besinler arasında en yararlısı olan turp, cildi yenilemeden ve sindirim fonksiyonlarını artırmaya kadar her derde devadır. Üstün şifacı olan turp antik çağlardan beri alternatif tıpta kullanılan tesirli doğal ilaçlardan biridir. Pekala turpun yararları nelerdir? Sistemli kara turp suyu tüketirseniz ne olur? Sizler için güçlü gaz giderici olan turp hakkında merak edilenleri araştırdık. Haberin detayında turpa dair her şeyi bulabilirsiniz.
Al, beyaz ve siyah olmak üzere çeşitleri olan turp bitkisel tedavilerde umumiyetle mide ağrıları ve gaz giderici olarak kullanılırdı. Pişmiş ve çiğ formda tüketilen bu zerzevatın insan sıhhatini epey olumlu tesirler. Bunun nedenlerinden biride külliyen toprak içerisinde olgunlaştığından toprakta bulunan vitamin ve minerallerin hepsini barındırır. Kökeni Orta Asya topraklarına dayanan bu besinin tüketimine dair haberler eski Mısır tarihçelerinde bulunur. Mutfaklarda yaygın olarak kullanılan turpun kara olanı sıhhate hayli yarar sağlar. Çiğ olarak tüketildiğinde acımsı trak bir tadı olduğundan tuz ve zeytin yağı eklenerek tüketilebilir. Antik çağlardan beri turp çeşitlerinin tümü alternatif tıpta doğal ilaç olarak kullanılmıştır. Kara turp glucoraphasatin ve glukorapanin içerdiğinden safra kesesinin fonksiyonlarını artırmada tesirlidir.
SISTEMLI KARA TURP SUYU TÜKETİRSENİZ NE OLUR?
TURPUN YARARLARI NELERDİR?
- Bilirubin seviyesinin azalması ya da artması önemli marazlara neden olur. Bunlardan biri de sarılıktır. Sarılığın doğal tedavisi için eksperler turpun siyah renktekini tavsiye ederler. Siyah renkteki turp kandaki toksinleri azaltarak kanı temizler ve bilirubin seviyesini sabitler.
- Doğal idrar söktürücü olduğundan sindirim sorunlarını çözer ve rahat idrar yapılmasını destekler. Bu özelliği yalnızca idrar da değil böbrekleri temizlemede de tesirlidir. Bilhassa virüs kapması sonucu oluşan böbrek iltihabını azaltır.
- Yüksek orantıda lif düşük nispette da glikemik barındıran turplar tokluk hissi verir. Bu da kilo vermek isteyenler için ülkü bir besin olduğunu gösterir. Birebir devranda had sistemini çalıştırarak bağırsak hareketlerini düzenler.
- Turpa renk veren flavonoid unsuru birebir vakitte antioksidan özelliği olan bir unsurdur. Bu özelliği sayesinde kanı temizler ve damar tıkanıklığını önler. Bunun yanı sıra beğenilmeyen kolesterolü düşürerek kalp rahatsızlıklarına yakalanma orantısını düşürür.
- İçerdiği detoksifier, C vitamini ve folik asit bakımından varlıklı olan turp tümörlü hücre oluşumunu önler. Bu da kanser meselesini ortadan kaldırıyor. Mahsusen genetik kanser riski taşıyan insanların nizamlı tüketmesi gerekir.
- Bağırsak hareketlerini düzenlediğinden kabızlık sıkıntısına da düzgün gelir. Sık sık sindirim sorunları yaşayan kimselerin nizamlı tüketmesi gereken bir besindir.
- Kış aylarında tüketilen turp suyu üst teneffüs yolları ile tahriş olmuş burun, ağız ve boğazı kısa vadede güzelleştirir. Bu duruma ek teneffüs sistemini dezenfekte ederek rahat nefes almanızı sağlar.
- Günde bir bardak tüketilen turp vücudun muhtaçlığı olan C vitaminin yüzde 20'sini karşılar. Birebir hengamda bağışıklığını güçlendirerek illetlere karşı vücudun direncini artırır.
TURP NASIL TÜKETİLİR?
Turpu rendeleyip bir tülbente koyun ve tülbenti uygunca sıkınız birgün beklettikten sonra bıraktığı suyu tüketebilirsiniz. Öksürük için içerisine bal ekleyerek tüketmelisiniz.