Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Turşu Sağlık İçin Faydalı Mıdır? Zararlı Mıdır?

Turşu Sağlık İçin Faydalı Mıdır? Zararlı Mıdır?
0
146

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Turşu sağlığınız için faydalı mıdır? Cevap turşu yapımında kullanılan yönteme göre değişmektedir Aşağıdaki makale geleneksel ve modern yöntemi incelenmekte ve bu yöntemlerin nihai ürünün besin değerlerini nasıl etkilediğini göstermektedir Devamı için okumaya devam edin
Biliyor Muydunuz?
Kornişon turşusu Amerika Birleşik Devletleri’nde en sık tüketilen turşu çeşididir Bunlar genellikle sandviç, hamburger ve diğer atıştırmalıklar ile birlikte servis edilirler

Günlük yemeklere keskin bir tat eklemek istediğinizde turşu uzun zamandır ilk tercih olmuştur Onlar kesinlikle yemeği daha heyecanlı bir hale getiren lezzet arttırıcılarıdır Ancak, sağlık açısından turşunun herhangi bir besin değeri var mıdır? Turşu yemeklere tat katmanın haricinde onlara besin değerleri de katıyor mu?
Turşu Sağlık İçin Faydalı Mıdır?
Daha önce belirtildiği gibi, cevap turşu yapımında kullanılan yönteme göre değişmektedir Salatalık gibi sebzeler ya da elma, şeftali ve armut gibi turşu yapımında kullanılan meyveler şüphesiz besleyicidir fakat turşu yapım süreci son ürünün besin içeriğini belirler Bunlar aşağıda ele alınmıştır;
Doğal Fermantasyon:
Turşu yapımında kullanılan geleneksel fermantasyon yönteminin, turşu yapımında kullanılan sebze ve meyvelerin besin değerlerini koruduğu tespit edilmiştir Bunun nedeni geleneksel fermantasyon yönteminde herhangi bir ısı veya kutulamanın kullanılmamasıdır Sadece rafine edilmemiş deniz tuzu ya da fermentayon için kullanılır Bu şekilde doğal olarak fermante edilen turşular sindirimi kolaylaştırdığı bilinen faydalı bakteriler açısından da iyi bir kaynak sağlar Yani doğal olarak üretilen bu turşulardan küçük miktarlarda tüketmek, bağırsaklardaki faydalı bakterileri artırmak için kolay bir yoldur Sindirimi geliştiren bu faydalı bakteriler bağışıklık sistemini geliştirmenin yanında, B ve K vitaminleri sentezinde de önemli bir rol oynamaktadır Ayrıca turşu doğal bir şekilde fermente edildiğinde, ısıya duyarlı vitamin ve mineraller de kaybolmaz Bu geleneksel yolla fermente edilen turşunun en önemli faydalarından biridir

Modern Turşu Yöntemleri:
Bugünlerde turşu kurmanın en yaygın yolu olan sirketabanlı pastörize turşular ısıl işlem görmektedir Her ne kadar bu süreç ürünün raf ömrünü uzatsa da, zengin enzimler ve yararlı bakterilerin yanı sıra ısıya duyarlı vitaminleri öldürmektedir Isıtma işlemi nihai ürünün besin değerini düşürür Yani, modern yöntemlerle üretilen turşuların doğal olarak üretilen turşulara göre besin değerleri azalmaktadır
Porsiyonlarınıza Dikkat Edin!
Hiç şüphe yok ki geleneksel yöntemle fermente edilen turşu, sağlıklı ve lezzetlidir ancak kesinlikle aşırı tüketimini önlemek gerekir Nedeni ise oldukça basit turşunun yüksek tuz içeriği! Turşuyu daha uzun bir süre için muhafaza edebilmek için ekstra tuz ilave edilmesi gereklidir Yani çok fazla turşu tüketmek ekstra tuz almak demektir
Örneğin bir kornişon turşu 306 mg sodyum içeriği ile günlük sodyum ihtiyacının %13’ünü karşılar Yani günde bir kaç tane turşu tüketirseniz günlük ihtiyaç olan 2300 mg’ı aşabilirsiniz Yüksek miktarda tuz alımı yüksek tansiyonun en önemli sebeplerinden biri olmuştur Çok fazla sodyum alımı da vücudun susuz kalmasına neden olarak böbrek hasarı, kalp krizi ve inme riskini arttırabilir Bu sağlık riskleri akılda tutulmalı ve turşu tüketiminde kesinlikle aşırıya kaçılmamalıdır
Turşu Suyu:
Çok küçük miktarlarda turşu suyu içmenin de bazı sağlık faydaları olabilir Yüksek sodyum içeriği nedeniyle turşu suyu içmek, kas kramplarının ve akşamdan kalmalık belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olabilir Pek çok sporcu turşu suyunun spor ile bağlantılı kas kramplarını rahatlattığını bildirmiştir

Hamilelikte Turşu Tüketimi:
Genellikle kadınların hamilelik dönemlerinde turşuya aşerme eğilimleri olduğu görülmüştür Hamile bayanlarda turşu tüketimi çok endişe yaratacak bir neden olmasa da, turşunun çok yüksek tuz içeriği nedeniyle porsiyon konusunda dikkatli olunmalıdır
Sonuç olarak doğal fermantasyon yöntemi turşu üretiminin orjinal yöntemidir ve bu şekilde üretilen turşular yıllar boyu sağlıklı ve lezzetli yemeklerin ayrılmaz bir parçası olmuştur Besin değerlerinin ve faydalı bakterilerin ölmesi nedeniyle ısıl işlem görmüş turşulardan kaçınmaya çalışın Az miktarda tüketildiğinde sağlıklı olan turşuları aşırıya kaçmadan tüketmeye özen gösterin!
Kaynakça:
http:wwwbuzzlecomarticlesarepickleshealthyforyouhtml
 

Similar threads

Sofraların vazgeçilmez lezzetlerin den biridir turşu Sirkeli ve tuzlu suda belli bir sürre bekletildikten sonra , beklenen kıvama gelince tüketilen turşu , biber,lahana,domates, havuç,karnabahar gibi sebzelerden yapılır Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan turşu , genel de yaz sonların da...
Cevaplar
0
Görüntüleme
94
Turşu sağlık durumu için faydalımı zararlımı ? Sofraların vazgeçilmez lezzetlerin den biridir turşu Sirkeli ve tuz suda belirlenmiş bir sürre bekletildikten sonradan , beklenen kıvama gelince tüketilen turşu , biber,lahana,domates, havuç,karnabahar gibi sebzelerden yapılır Türk mutfağının...
Cevaplar
0
Görüntüleme
71
Grip ve soğuk algınlıklarına karşı iyi gelen ve bağışıklık sistemine faydalı olan turşu, özellikle kış mevsiminde vatandaşlardan yoğun alaka görüyor Turşu gribe iyi kazanç mi? Kış mevsimlerinde ortaya meydana çıkan bazı hastalıkların yaygın ayla gelmesi, bağışıklık sistemine yararlı olan, grip...
Cevaplar
0
Görüntüleme
212
Yüzyıllardır sebze ya da meyvelerin belirli malzemelerle birleşerek yapılan yiyeceğe turşu denir. Bu aşamada hazırlanan suyun insan sağlığına inanılmaz fayda sağlar. Kış aylarında özellikle virüslere karşı etkili olan turşu suyu hakkında merak edilen her şeyi sizler için araştırdık. Peki turşu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
81
En güçlü probiyotiklerden biri olan turşu özellikle virüslerin baş düşmanıdır. Enfeksiyonlu hastalıklar için doğal ilaç olan turşu suyuna bal ekleyip tüketildiğinde güçlü bir balgam söktürür ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. İçeriğinde birden fazla besinin minarel ve vitaminini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
108
858,500Konular
982,597Mesajlar
30,358Kullanıcılar
jackgragassSon üye
Üst Alt