Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Tuz Çeşitleri Nelerdir? En Sağlıklı Tuz Hangisidir?

Tuz Çeşitleri Nelerdir? En Sağlıklı Tuz Hangisidir?

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Yemeklere tat veren tuz sağlık için yararlıdır ancak fazla tuzun zarar verdiği de bir gerçektir Tuz uzak durulması gerektiğine inanılan üç beyazdan biridir deseler de bu hiç alınmayacak anlamına gelmemektedir Aslında zarar veren tuzun kendisi değil içeriğindeki sodyumdur Vücudumuzdaki hücrelerin elektrolit ve su dengesi korunmalı, böbrekler görevini düzgün yapmalı, sinirler ve kaslar fonksiyonlarını devam ettirebilmelidir İşte bu sürecin devam edebilmesi için de sodyum gerekmektedir Sodyum ise en kolay tuz kullanılarak alınır
Günlük tuz ihtiyacı
Günlük tuz ihtiyacı yetişkin bireyler için 3?5 gram civarındadır Araştırmalar normal beslenen, ishal, aşırı terleme gibi nedenlerle tuz kaybetmeyen kişilerin ayrıca yemeklerine tuz eklemesine gerek olmadığını göstermektedir Buna rağmen damak zevkinin yaşanabilmesi için yemeklere bir miktar tuz katılmaktadır Tuz fazla alınırsa tansiyonun yükselmesine, kalp ve böbrek hastalıklarına, felce neden olabilmektedir ancak sağlıklı açısından hiç tuz alınmaması da doğru değildir
Türkiye ve Japonya en fazla tuz tüketen ülkeler arasındadır Ülkemizde bir günde kişi başına alınan tuz miktarı 17 gram civarındadır Tuz tüketimini azaltması gereken hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastalarında bile günlük ortalama tuz alımlarının 16 gram olduğu saptanmıştır Herkes tuz konusunda bilinçli olmalı, tüketimi azaltmalı, özellikle kalp, tansiyon ve böbrek hastalarında kısıtlama yapılmalıdır
Tuz için savaşanlar
Dünyanın tarihsel geçmişinde farklı ülkelerin birbiri ile tuz konusunda savaştığı bilinmektedir Bazı topluluklar tuz üretimini kontrolleri altına alarak yaptıkları ticaretle zenginleşmişlerdir Romalıların çalışanlara ücretlerini tuzla ödemeleri, Afrika ve Avrupa?da kâşiflerin alacakları 1 fincan tuza karşılık 1 fincan altın tozu vermeleri tuzun uygarlıklar için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir
Hangisi daha sağlıklı?
Tuz kullanımı en fazla kafa karışıklığı yaratan konulardandır Piyasada bulunan tuz çeşitlerinden hangisinin tüketilmesi gerektiği konusu çok fazla gündeme gelmektedir Rafine tuz mu, kaya tuzu mu, deniz tuzu mu kullanmak gerektiği konusunda her kafadan ayrı bir ses çıkmaktadır Son birkaç yıldır da Himalaya Tuzu üzerinde fazla durulmakta, sağlık için daha yararlı olduğu iddia edilmektedir Acaba gerçekten hangi tuz kullanılmalıdır, hangisi daha güvenilir ve sağlıklıdır? Sorulara cevap verebilmek için öncelikle tuz çeşitlerine ve özelliklerine bakalım
1Sofra tuzu veya rafine tuz
Yemek masalarından, mutfaklardan eksik olmayan ve pişirilmesi sırasında çoğunlukla kullanılan rafine tuzlar tuz göletleri ve doğal tuzlalardan elde edilir Bu tuzlar rafine edildikten sonra mutfaklarımıza girer % 97?den daha fazla bir kısmı NaCl (tuzun kimyasal formülü) olan yani sodyum ve klorürden oluşan sofra tuzları iyotlu ve iyotsuz olmak üzere iki çeşit üretilir Saflaştırma (rafine edilme) aşamasında birçok işlemden geçirilen tuzlara kolay akabilmesi için de katkı maddeleri eklenir Başka mineral içermez
Rafine tuzların bir kısmına iyot eklenmesi bir gereklilikten doğmuştur Türkiye?de yaşayan insanların büyük kısmında iyot yetersizliği vardır İyot metabolizma üzerinde etkili ve önemli bir hormon olan tiroksin?in yapısına katılmaktadır Yetersizliği azaltmak için UNICEF tarafından 1994?de tuzlara iyot ilave edilmesi konusunda karar alınmış ve bir program çerçevesinde uygulanmaya başlanmıştır Sofra tuzları 1 gram sofra tuzunda 70 mcg iyot bulunacak şekilde hazırlanıp paketlenmektedir
2Deniz tuzu
Deniz, okyanus sularından elde edilir Su buharlaştırıldıktan sonra tuz kalır Ayrıca bir işlemden geçirilmez Doğal haliyle sodyum ve klorürden başka magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum gibi 93 mineral içerir Sodyum ve klorür oranı sofra tuzuyla aşağı yukarı aynıdır ancak verdiği tat ve sahip olduğu doku bakımından farklıdır Bu durumda deniz tuzu rafine tuzla kıyaslanırsa katkısızdır ve daha sağlıklıdır denilebilir Başka bir açıdan bakılırsa denizlerdeki kirlenme dolayısıyla ağır metaller içerme riski de bulunmaktadır
3Kaya tuzu
Yerin derinliklerinde bulunan doğal ve katı tuz kitleleridir Sodyum ve klorürden başka 84 ayrı mineraller içermektedir Ödem yapmayan doğal kaya tuzu yer altında olduğundan kirlilik söz konusu değildir Ülkemizde Çankırı, Nevşehir, Çorum, Yozgat, Kars, Iğdır gibi birçok ilde kaya tuzu yatakları mevcuttur Kaya tuzlarının büyük bölümü kimya sanayi alanında, % 3?lük bir bölümü de sofralık olarak kullanılır
4Himalaya Tuzu
Doğal kaya tuzları yüksek basınç nedeniyle kristalleşirse Himalaya Tuzları oluşmaktadır Doğanın en önemli ve saf kristal tuz yataklarıdır Kaya tuzları gibi 84 çeşit minerale sahip olan Himalaya tuzları rafine edilmemekte, katkı maddeleri içermemektedir Pakistan?da, Himalaya dağları zincirinin güney kısmından çıkarılan ve farklı alanlarda kullanılan bu tuz pembemsi görünmekte olup biraz pahalıdır Pembe renk içeriğindeki demir oksitten kaynaklanmaktadır ve tadı keskindir
Hangi tuz kullanılmalı?
Türkiye?de deniz suyundan tuz üretimi İzmirÇamaltı ve BalıkesirAyvalık tuzlalarında yapılmaktadır Tuz üretimi büyük oranda Tuz gölü, Payas Gölü ve Seyfe Göllerinden, bir kısmı da kaya tuzu yataklarından elde edilmektedir Nereden elde edilirse edilsin her çeşit tuzda temel olarak sodyum ve klorür elementi bulunur Bu yüzden söz konusu elementleri hangi tuz çeşidinden almalıyız sorusuna cevap vermek biraz güçtür
Himalaya tuzu ile kaya tuzu konusunda yeterli bilimsel veriye ulaşılmış değildir Rafine sofra tuzunun dışında kalanlarda mineral çeşidi fazla olduğundan bazı bireylerin kullanımı sakıncalı olabilir Mineral çeşidi fazla olan deniz tuzları rafine tuzdan farklı bir tat vermekte ve mutfaklarda daha fazla kullanılmaktadır Himalaya tuzları hakkında sağlığa zarar verebilecek plütonyum gibi bazı maddeler olabileceği şüpheleri bulunmaktadır Kaya tuzlarında da ağır metal olan kurşun, fazla miktarda demir bulunma ihtimali vardır
Rafine sofra tuzlarına katılan nem emen ve tuzun akıcılığını artıran magnezyum karbonat, kalsiyum karbonat, alüminyum silikat, alüminyum hidroksit, flor gibi bazı kimyasal maddeler bulunmaktadır Alüminyum hidroksitin Alzheimer?e yol açabileceği söylenmektedir Beyaz olmasını sağlamak için ilave edilen hidrojen peroksit de kanserojendir Ayrıca tuz rafine edilirken 650 santigrat derecede işlem görmekte, tuz yapısı bozulmaktadır Böyle bir tuzun kullanılması da düşündürücüdür, zaten alındığında ödem yapmakta, vücut en kısa sürede dışarı atmaya çalışmaktadır Kadınların birçoğunun derdi olan selülitin en büyük sebebi de rafine tuzdur
En iyisi doğal tuz
Doğal, işlem görmemiş deniz tuzları da kaya tuzları gibi yararlıdır ancak piyasadaki tuzların çoğu rafinedir Rafine olup olmadığı birkaç ufak testle anlaşılabilmektedir Elinize aldığınız tuz kolayca akıp gidiyorsa rafine olduğu söylenebilir Çay bardağının yarısına kadar doldurulan sirkenin içine atılan 1 tatlı kaşığı tuz 10 dakikaya yakın bekletilir Bu arada gazlı içeceklerde olduğu gibi yukarıya doğru köpürme görünürse ve sıvı bulanık hale gelirse tuzun doğal olmadığı anlaşılır
Sonuç olarak sağlığını düşünenlerin doğal tuz kullanması en doğrusu gibi görünmektedir Faydasına karşın doğal tuzun da gereğinden çok alınması sağlığı olumsuz etkilemektedir
Kaynakça:
:wwwdoktorsitesicommakalehangituziyidirhimalayatuzumuokyanustuzumu

http:wwwsaglikvakticomtuzkullanimi

http:wwwsozcucomtrhayatimyasamhaberlerihangituzdahasaglikli
 

Similar threads

Bilirkişi Diyetisyen Emre Uzun, sağlıklı beslenme de manâlı rol oynayan ‘’tuz’’larla ilgili bilinmeyenleri yapılan bilimsel araştırmaların ışığında açıklıyor Sofra, Himalaya, Kaya ve Deniz Tuz’unun olumlu ve negatif etkilerini ve tüketimde nelere nasıl dikkat edilmesi gerektiğinin altını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
79
Yemeklerin vazgeçilmezi olan tuz hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Hemen hemen herkes tuzun zararlı olduğunu biliyor ancak yeterli miktarda tüketilmesi gereken tuzun insan sağlığına birçok faydası vardır. Peki tuzun bilinmeyen faydaları nelerdir? Kaç çeşit tuz vardır ve nerelerde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
143
Yemeklerin vazgeçilmezi olan tuz hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Çabucak acilen herkes tuzun zararlı olduğunu biliyor lakin kâfi ölçüde tüketilmesi gereken tuzun insan sıhhatine birçok yararı vardır. Pekala tuzun bilinmeyen yararları nelerdir? Kaç çeşit tuz vardır ve nerelerde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
155
Sofra tuzu olarak bildiğimiz sodyum klorür (NaCl), geniş tuzlar sınıfına ait, kimyasal bir bileşikten oluşan mineraldir Doğal tuz, kristalin bir mineral olarak, kaya tuzu olarak bilinir Tuz, ana mineral bileşeni olarak deniz suyunda çok miktarda bulunur Okyanus, litre başına yaklaşık 35 gram tuz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
133
Tuz, yemek pişirmede kullanılan en yaygın bileşenlerden biridir. Ancak, daha ince ve daha pahalı olan deniz tuzu, kısmen daha az işlendiği ve doğal, sağlıklı olarak gösterildiği için son yıllarda popülerlik kazanmıştır. Pek çok tatlıda ve atıştırmalıkta ana bileşen olarak gösterilmeye...
Cevaplar
0
Görüntüleme
201
858,467Konular
981,168Mesajlar
29,537Kullanıcılar
emirbregaSon üye
Üst Alt