Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Tuz Neden Tansiyonu Yükseltir?

Tuz Neden Tansiyonu Yükseltir?

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Tansiyon yükselmesini önlemek için uzmanlar, yüksektansiyon hastalarına tuzlu her tür gıdadan uzak durulmasını tavsiye eder Tansiyon düşüklüğü yaşayanlara ise, özellikle tuzlu ayran tavsiye edilir Peki, hiç merak ettiniz mi tuz neden tansiyon yükseltir? İşte bu sorunun uzmanlarımızdan gelen yanıtları


Sodyum ile klorür elementlerin ileşiminden oluşan tuz, kan basıncını direkt etkileyen bir gıdadır ve bu sebeple böbreklerimiz sodyumu su ve elektrolitler arasındaki dengeyi kurmak amacı için kullanmaktadır Suyun vücutta kalması için sodyum çok önemli bir göreve sahiptir fakat,bir takım sorunları da tetikleyebilmektedir Tuz neden tansiyonu artırır?
Vücuttaki Su ve Sodyum
Erkek vücudunun %60’ı sudan oluşur Kadınlarda bu oran biraz daha azdır Su hem hücre dışında, hem de hücre içindedir Vücutta belli miktarda su vardır, ama fazla su da tehlikeli olabilir
Böbrekler sodyum ve potasyum gibi elektrolitleri dengeyi sürdürmek için kullanır Su hücre zarı boyunca sodyumun daha yoğun olduğu yere hareket eder Her böbreğin filtreleme sistemi vardır Buralarda su dışarı çıkar veya içeri girer Atık ürünler ve fazla su kandan süzülerek, idrarla dışarı atılır Vücut fonksiyonları için gerekli sodyum da, dolaşım sistemine geri döner
Tüm süreç oldukça kompleks olsa da, şu şekilde özetlenebilir Vücutta artan sodyum, hücre içindeki ve kan damarlarında dolaşan suyun artması anlamına gelir Artan su da kan basıncının yani tansiyonun yükselmesine neden olur
Sodyum ve Tansiyon
İnsanlar sodyumu yiyeceklerdeki tuzla alırlar Çoğu insan idrarla birlikte fazla sodyumu dışarı atar Ayrıca sodyum ve su terlemeyle de vücuttan uzaklaştırılır Ama insanların %20’si sodyumun vücutta tutulmasına neden olan genetik bir karakteristiğe sahiptir Bu da suyun vücutta tutulmasına neden olur Böylece kan basıncı yükselir Tuz yemek ayrıca susamaya neden olacağı için, daha fazla su içme eğilimi getirir Aşırı tuz vücutta dolaşan sıvının gerekenden fazla olmasına sebep olur Bu da kan damarı duvarlarındaki basıncın artması anlamına gelir Yükselen basınçta duvarlar kalınlaşır ve daralır Kalp kanı ulaştırmak için daha fazla pompalamak zorunda kalır Kalp kasları artan bu yük nedeniyle genişler ve her kasılmanın gücü şiddetlenir Artan basın kan damarlarına ve böbreklerdeki filtreleme sistemine hasar verir Böylece kan basıncı yani tansiyon yükselir
Ne Kadar Tuz?
Günde 5 gram tuzdan fazlası zararlıdır, bu da 2300 mg sodyum anlamına gelir Tuz 1500 mg’ın altına da düşmemelidir Bir yemek kaşığı tuz 2400 mg civarında sodyum içerir Hazır ürünlerde tuz oranı genelde yüksektir Yüksek tansiyonu olan kişilerin hazır yiyecekler tüketimine özen göstermesi gerekir
Yüksek tansiyon ciddi sorunlar doğurabilecek bir durumdur Tansiyon hastalarının hem diyetlerinde değişikliğe, hem de ilaca ihtiyacı vardır Eğer yüksek tansiyona sahip olduğunuzu biliyor ya da düşünüyorsanız, tansiyonunuzu düzenli ölçtürerek kontrol etmelisiniz
h 3Tuz Neden Tansiyonu Yükseltir?
 

Similar threads

Deniz tuzu yalnızca sevdiğiniz yemeklere lezzet katmakla kalmaz Eğer böbrek taşlarından veya yüksek tansiyondan şikâyetçiyseniz adi sofra tuzunuzu deniz tuzu ile değiştirmek sindirim sisteminizin daha iyi işlev göstermesini sağlayabilir, yürek atışlarını düzenleyebilir ve karaciğeri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
103
Ortalama bir insanın tükettiği Sodyum ’un hemen hemen tamamı sodyum klorür, yani sofra tuzudur Sodyum, birçok gıdada doğal olarak bulunsa da paketlenmiş gıdalara eklenen tuzlu, birçok insanın ihtiyacı olandan çok daha artı miktarda Sodyum tüketmesine sebep olur Vücudunuz sodyum klorürü...
Cevaplar
0
Görüntüleme
142
Tuz ve Yüksek Kan Basıncı Ortalama diyetlerdeki aşırı tuz yani sodyum çoğu çalışmanın odak noktası olmuş ve son yıllarda bu konu çok alaka görmüştür Bulgular, alışılmışlık gereği artı miktarlarda tuz tüketen insanlarda yüksek tansiyonun(yüksek kan basıncı) daha eksik tuzlu kullanan insanlara...
Cevaplar
0
Görüntüleme
60
Çoğunlukla Türk yemeklerinde tuzlu epeyce bol kullanılan bir maddedir Normalde önerilen sodyum miktarını değerlendirdiğimizde dikkat etmeyen anında herkesin gereğinden fazla tuz tükettiğini görebiliriz Çok pozitif sodyum almak yüksek tansiyona, yürek hastalığına ve felce yol açabilir Kısa...
Cevaplar
0
Görüntüleme
80
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki Türkiye'de tuz tüketimi maalesef 1618 gramı buluyor Son yıllarda yapılan kısıtlamalarla bu miktarın 14,8 grama düşürüldüğü belirtiliyor Acıbadem Altunizade Hastanesi Nefroloji Uzmanı Prof Dr Sevgi Şahin düşük miktarda alındığında hayatımızda kayda değer...
Cevaplar
0
Görüntüleme
65
858,496Konular
981,851Mesajlar
29,896Kullanıcılar
Adflkco1Son üye
Üst Alt