iltasyazilim
FD Üye
Tansiyon yükselmesini önlemek için uzmanlar, yüksektansiyon hastalarına tuzlu her tür gıdadan uzak durulmasını tavsiye eder Tansiyon düşüklüğü yaşayanlara ise, özellikle tuzlu ayran tavsiye edilir Peki, hiç merak ettiniz mi tuz neden tansiyon yükseltir? İşte bu sorunun uzmanlarımızdan gelen yanıtları
Sodyum ile klorür elementlerin ileşiminden oluşan tuz, kan basıncını direkt etkileyen bir gıdadır ve bu sebeple böbreklerimiz sodyumu su ve elektrolitler arasındaki dengeyi kurmak amacı için kullanmaktadır Suyun vücutta kalması için sodyum çok önemli bir göreve sahiptir fakat,bir takım sorunları da tetikleyebilmektedir Tuz neden tansiyonu artırır?
Vücuttaki Su ve Sodyum
Erkek vücudunun %60’ı sudan oluşur Kadınlarda bu oran biraz daha azdır Su hem hücre dışında, hem de hücre içindedir Vücutta belli miktarda su vardır, ama fazla su da tehlikeli olabilir
Böbrekler sodyum ve potasyum gibi elektrolitleri dengeyi sürdürmek için kullanır Su hücre zarı boyunca sodyumun daha yoğun olduğu yere hareket eder Her böbreğin filtreleme sistemi vardır Buralarda su dışarı çıkar veya içeri girer Atık ürünler ve fazla su kandan süzülerek, idrarla dışarı atılır Vücut fonksiyonları için gerekli sodyum da, dolaşım sistemine geri döner
Tüm süreç oldukça kompleks olsa da, şu şekilde özetlenebilir Vücutta artan sodyum, hücre içindeki ve kan damarlarında dolaşan suyun artması anlamına gelir Artan su da kan basıncının yani tansiyonun yükselmesine neden olur
Sodyum ve Tansiyon
İnsanlar sodyumu yiyeceklerdeki tuzla alırlar Çoğu insan idrarla birlikte fazla sodyumu dışarı atar Ayrıca sodyum ve su terlemeyle de vücuttan uzaklaştırılır Ama insanların %20’si sodyumun vücutta tutulmasına neden olan genetik bir karakteristiğe sahiptir Bu da suyun vücutta tutulmasına neden olur Böylece kan basıncı yükselir Tuz yemek ayrıca susamaya neden olacağı için, daha fazla su içme eğilimi getirir Aşırı tuz vücutta dolaşan sıvının gerekenden fazla olmasına sebep olur Bu da kan damarı duvarlarındaki basıncın artması anlamına gelir Yükselen basınçta duvarlar kalınlaşır ve daralır Kalp kanı ulaştırmak için daha fazla pompalamak zorunda kalır Kalp kasları artan bu yük nedeniyle genişler ve her kasılmanın gücü şiddetlenir Artan basın kan damarlarına ve böbreklerdeki filtreleme sistemine hasar verir Böylece kan basıncı yani tansiyon yükselir
Ne Kadar Tuz?
Günde 5 gram tuzdan fazlası zararlıdır, bu da 2300 mg sodyum anlamına gelir Tuz 1500 mg’ın altına da düşmemelidir Bir yemek kaşığı tuz 2400 mg civarında sodyum içerir Hazır ürünlerde tuz oranı genelde yüksektir Yüksek tansiyonu olan kişilerin hazır yiyecekler tüketimine özen göstermesi gerekir
Yüksek tansiyon ciddi sorunlar doğurabilecek bir durumdur Tansiyon hastalarının hem diyetlerinde değişikliğe, hem de ilaca ihtiyacı vardır Eğer yüksek tansiyona sahip olduğunuzu biliyor ya da düşünüyorsanız, tansiyonunuzu düzenli ölçtürerek kontrol etmelisiniz
h 3Tuz Neden Tansiyonu Yükseltir?
Sodyum ile klorür elementlerin ileşiminden oluşan tuz, kan basıncını direkt etkileyen bir gıdadır ve bu sebeple böbreklerimiz sodyumu su ve elektrolitler arasındaki dengeyi kurmak amacı için kullanmaktadır Suyun vücutta kalması için sodyum çok önemli bir göreve sahiptir fakat,bir takım sorunları da tetikleyebilmektedir Tuz neden tansiyonu artırır?
Vücuttaki Su ve Sodyum
Erkek vücudunun %60’ı sudan oluşur Kadınlarda bu oran biraz daha azdır Su hem hücre dışında, hem de hücre içindedir Vücutta belli miktarda su vardır, ama fazla su da tehlikeli olabilir
Böbrekler sodyum ve potasyum gibi elektrolitleri dengeyi sürdürmek için kullanır Su hücre zarı boyunca sodyumun daha yoğun olduğu yere hareket eder Her böbreğin filtreleme sistemi vardır Buralarda su dışarı çıkar veya içeri girer Atık ürünler ve fazla su kandan süzülerek, idrarla dışarı atılır Vücut fonksiyonları için gerekli sodyum da, dolaşım sistemine geri döner
Tüm süreç oldukça kompleks olsa da, şu şekilde özetlenebilir Vücutta artan sodyum, hücre içindeki ve kan damarlarında dolaşan suyun artması anlamına gelir Artan su da kan basıncının yani tansiyonun yükselmesine neden olur
Sodyum ve Tansiyon
İnsanlar sodyumu yiyeceklerdeki tuzla alırlar Çoğu insan idrarla birlikte fazla sodyumu dışarı atar Ayrıca sodyum ve su terlemeyle de vücuttan uzaklaştırılır Ama insanların %20’si sodyumun vücutta tutulmasına neden olan genetik bir karakteristiğe sahiptir Bu da suyun vücutta tutulmasına neden olur Böylece kan basıncı yükselir Tuz yemek ayrıca susamaya neden olacağı için, daha fazla su içme eğilimi getirir Aşırı tuz vücutta dolaşan sıvının gerekenden fazla olmasına sebep olur Bu da kan damarı duvarlarındaki basıncın artması anlamına gelir Yükselen basınçta duvarlar kalınlaşır ve daralır Kalp kanı ulaştırmak için daha fazla pompalamak zorunda kalır Kalp kasları artan bu yük nedeniyle genişler ve her kasılmanın gücü şiddetlenir Artan basın kan damarlarına ve böbreklerdeki filtreleme sistemine hasar verir Böylece kan basıncı yani tansiyon yükselir
Ne Kadar Tuz?
Günde 5 gram tuzdan fazlası zararlıdır, bu da 2300 mg sodyum anlamına gelir Tuz 1500 mg’ın altına da düşmemelidir Bir yemek kaşığı tuz 2400 mg civarında sodyum içerir Hazır ürünlerde tuz oranı genelde yüksektir Yüksek tansiyonu olan kişilerin hazır yiyecekler tüketimine özen göstermesi gerekir
Yüksek tansiyon ciddi sorunlar doğurabilecek bir durumdur Tansiyon hastalarının hem diyetlerinde değişikliğe, hem de ilaca ihtiyacı vardır Eğer yüksek tansiyona sahip olduğunuzu biliyor ya da düşünüyorsanız, tansiyonunuzu düzenli ölçtürerek kontrol etmelisiniz
h 3Tuz Neden Tansiyonu Yükseltir?