Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Tuz ve Kullanımı

Tuz ve Kullanımı

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Tuz ve Kullanımı Yemeklerde Hangi Tuzu Kullanmalıyız? İyotlu ve İyotsuz Tuzu Kimler Yemelidir?

Türkiye'de bölgelere tarafından dönüşmek üzere % 545 oranında guatr vardır Guatr oluşmasında en büyük etmen toprak ve suda yetkisiz iyot olmasıdır Guatr hastalığını durdurmak amacıyla piyasada satılan bütün tuzlar 1999 yılı Ağustos ayından bu yana iyotlanmaktadır Tuzların iyotlanması guatr hastalığının ortaya çıkışını engellemekte oysa bazı kişilerde aşırı iyod alınması sebebiyle zararlı emrindeki etkilere veya hastalıklara neden olmaktadır Piyasadaki tuzların iyotlanmasından sonraki üçdört takvim sürede kliniğimize veya polikliniklerimize başvuran hastalarda hipertiroidi dediğimiz tiroid bezinin fazla çalışmasıyla karakterize olan hastalığın (Halk arasında buna zehirli guatr da denmektedir) gitgide artarak çoğalan sıklıkla karşımıza çıkmasıdır Tiroid bezi az çalışan hastalarda da (Hipotiroidisi olanlarda) iyotlu tuz bu hastalığın daha da şiddetlenmesine neden olmaktadır bu nedenle yemeklerimizde kullanılan tuzun iyotlu veya iyotsuz olması bazı hastalar ya da kişiler için büyük tartı taşımaktadır

1) Kimler İyotlu Tuz Yemelidir?

Vücudumuzda boynumuzun ön tarafında yer alan tiroid bezinin yeterli hormon salgılayabilmesi için jurnal en düşük 150 mikrogram iyotun gıdalar ve suyla alınması gerekir Eğer yeteri dek iyot alınmazsa guatr hastalığı oluşur Guatr hastalığını durdurmak için evvelden aşina bir tiroid hastalığı olmayan çocuklar, erişkinler ve gebe kadınlar iyotlu tuzlu yemelidir Tiroid hastalığı şüpheniz varsa bunun için bir dahiliye ya da endokrinolojimetabolizma uzmanına başvurunuz ve ona tarafından hangi tuzu kullanacağınıza karar verilmelidir

2) Kimler iyotsuz tuz yemelidir?

Nodüler guatrı, Hipertiroidisi (tiroid bezi çok çalışanlar veya zehirli guatrı olanlar), hipotiroidisi (Tiroid Bezi az çalışanlar) olan hastalar bilhassa İYOTSUZ TUZ yemelidirler Bu cins hastalar iyotlu tuz yedikleri takdirde hastalıkları şiddetlenmektedir İyotlu tuz yiyen nodüler guatrlı bir hastada alınan iyot, nodülün pozitif çalışmasına neden olmakta ve hipertiroidi dediğimiz tiroid bezinin aşırı çalışmasıyla (terleme, çarpıntı, zayıflama, sinirlilik, ellerde titreşim ile kendini gösterir) karakterize bir hastalığa niçin olmaktadır Tekrar antiTPO antikoru kanlarında yüksek olan hastalar iyotlu tuz yediklerinde tiroid bezinin eksik çalışmasına niçin olmaktadır Bu cins hastalığı olanlar da özellikle iyotsuz tuz yemelidirler İyotsuz tuz, süpermarketlerde veya bakkallarda (Billur Tuzlu ya da Salina firmalarına ait) kendiliğinden tuzluklu bir şekilde satılmaktadır Bu tuzları bulamayanlar ise kaya tuzu yemelidirler Ailede bir kişi iyotsuz tuzlu yiyecekse yemekler tuzsuz pişirilmeli ve herkes kendi tuzunu kullanmalıdır
*
 
858,475Konular
981,228Mesajlar
29,547Kullanıcılar
sonertSon üye
Üst Alt