Tuz ve Kullanımı Yemeklerde Hangi Tuzu Kullanmalıyız? İyotlu ve İyotsuz Tuzu Kimler Yemelidir?
Turkiye'de bolgelere gore değişmek uzere % 545 oranında guatr vardır Guatr oluşmasında en buyuk etken toprak ve suda yetersiz iyot olmasıdır Guatr hastalığını onlemek amacıyla piyasada satılan butun tuzlar 1999 yılı Ağustos ayından bu yana iyotlanmaktadır Tuzların iyotlanması guatr hastalığının ortaya cıkışını engellemekte ancak bazı kişilerde aşırı iyod alınması nedeniyle zararlı yan etkilere veya hastalıklara neden olmaktadır Piyasadaki tuzların iyotlanmasından sonraki ucdort yıllık surede kliniğimize veya polikliniklerimize başvuran hastalarda hipertiroidi dediğimiz tiroid bezinin aşırı calışmasıyla karakterize olan hastalığın (Halk arasında buna zehirli guatr da denmektedir) giderek artan sıklıkla karşımıza cıkmasıdır Tiroid bezi az calışan hastalarda da (Hipotiroidisi olanlarda) iyotlu tuz bu hastalığın daha da şiddetlenmesine neden olmaktadır Bu nedenle yemeklerimizde kullanılan tuzun iyotlu veya iyotsuz olması bazı hastalar veya kişiler icin buyuk onem taşımaktadır
1) Kimler İyotlu Tuz Yemelidir?
Vucudumuzda boynumuzun on tarafında bulunan tiroid bezinin yeterli hormon salgılayabilmesi icin gunluk en az 150 mikrogram iyotun gıdalar ve suyla alınması gerekir Eğer yeteri kadar iyot alınmazsa guatr hastalığı oluşur Guatr hastalığını onlemek icin onceden bilinen bir tiroid hastalığı olmayan cocuklar, erişkinler ve gebe kadınlar iyotlu tuz yemelidir Tiroid hastalığı şupheniz varsa bunun icin bir dahiliye veya endokrinolojimetabolizma uzmanına başvurunuz ve ona gore hangi tuzu kullanacağınıza karar verilmelidir
2) Kimler iyotsuz tuz yemelidir?
Noduler guatrı, Hipertiroidisi (tiroid bezi cok calışanlar veya zehirli guatrı olanlar), hipotiroidisi (Tiroid Bezi az calışanlar) olan hastalar ozellikle İYOTSUZ TUZ yemelidirler Bu tur hastalar iyotlu tuz yedikleri takdirde hastalıkları şiddetlenmektedir İyotlu tuz yiyen noduler guatrlı bir hastada alınan iyot, nodulun fazla calışmasına neden olmakta ve hipertiroidi dediğimiz tiroid bezinin aşırı calışmasıyla (terleme, carpıntı, zayıflama, sinirlilik, ellerde titreme ile kendini gosterir) karakterize bir hastalığa neden olmaktadır Yine antiTPO antikoru kanlarında yuksek olan hastalar iyotlu tuz yediklerinde tiroid bezinin az calışmasına neden olmaktadır Bu tur hastalığı olanlar da ozellikle iyotsuz tuz yemelidirler İyotsuz tuz, supermarketlerde veya bakkallarda (Billur Tuz veya Salina firmalarına ait) kendiliğinden tuzluklu bir şekilde satılmaktadır Bu tuzları bulamayanlar ise kaya tuzu yemelidirler Ailede bir kişi iyotsuz tuz yiyecekse yemekler tuzsuz pişirilmeli ve herkes kendi tuzunu kullanmalıdır
Turkiye'de bolgelere gore değişmek uzere % 545 oranında guatr vardır Guatr oluşmasında en buyuk etken toprak ve suda yetersiz iyot olmasıdır Guatr hastalığını onlemek amacıyla piyasada satılan butun tuzlar 1999 yılı Ağustos ayından bu yana iyotlanmaktadır Tuzların iyotlanması guatr hastalığının ortaya cıkışını engellemekte ancak bazı kişilerde aşırı iyod alınması nedeniyle zararlı yan etkilere veya hastalıklara neden olmaktadır Piyasadaki tuzların iyotlanmasından sonraki ucdort yıllık surede kliniğimize veya polikliniklerimize başvuran hastalarda hipertiroidi dediğimiz tiroid bezinin aşırı calışmasıyla karakterize olan hastalığın (Halk arasında buna zehirli guatr da denmektedir) giderek artan sıklıkla karşımıza cıkmasıdır Tiroid bezi az calışan hastalarda da (Hipotiroidisi olanlarda) iyotlu tuz bu hastalığın daha da şiddetlenmesine neden olmaktadır Bu nedenle yemeklerimizde kullanılan tuzun iyotlu veya iyotsuz olması bazı hastalar veya kişiler icin buyuk onem taşımaktadır
1) Kimler İyotlu Tuz Yemelidir?
Vucudumuzda boynumuzun on tarafında bulunan tiroid bezinin yeterli hormon salgılayabilmesi icin gunluk en az 150 mikrogram iyotun gıdalar ve suyla alınması gerekir Eğer yeteri kadar iyot alınmazsa guatr hastalığı oluşur Guatr hastalığını onlemek icin onceden bilinen bir tiroid hastalığı olmayan cocuklar, erişkinler ve gebe kadınlar iyotlu tuz yemelidir Tiroid hastalığı şupheniz varsa bunun icin bir dahiliye veya endokrinolojimetabolizma uzmanına başvurunuz ve ona gore hangi tuzu kullanacağınıza karar verilmelidir
2) Kimler iyotsuz tuz yemelidir?
Noduler guatrı, Hipertiroidisi (tiroid bezi cok calışanlar veya zehirli guatrı olanlar), hipotiroidisi (Tiroid Bezi az calışanlar) olan hastalar ozellikle İYOTSUZ TUZ yemelidirler Bu tur hastalar iyotlu tuz yedikleri takdirde hastalıkları şiddetlenmektedir İyotlu tuz yiyen noduler guatrlı bir hastada alınan iyot, nodulun fazla calışmasına neden olmakta ve hipertiroidi dediğimiz tiroid bezinin aşırı calışmasıyla (terleme, carpıntı, zayıflama, sinirlilik, ellerde titreme ile kendini gosterir) karakterize bir hastalığa neden olmaktadır Yine antiTPO antikoru kanlarında yuksek olan hastalar iyotlu tuz yediklerinde tiroid bezinin az calışmasına neden olmaktadır Bu tur hastalığı olanlar da ozellikle iyotsuz tuz yemelidirler İyotsuz tuz, supermarketlerde veya bakkallarda (Billur Tuz veya Salina firmalarına ait) kendiliğinden tuzluklu bir şekilde satılmaktadır Bu tuzları bulamayanlar ise kaya tuzu yemelidirler Ailede bir kişi iyotsuz tuz yiyecekse yemekler tuzsuz pişirilmeli ve herkes kendi tuzunu kullanmalıdır