teknolojiuzmani
FD Üye

Son iki haftadır tüm dünyanın tek konuştuğu mevzunun, 24 Şubat günü Rusya’nın askeri harekât düzenlemesiyle başlayan Rusya-Ukrayna savaşı olduğunu söylememiz yanlış olmaz. Tarihe geçecek günlere tanıklık etmemizi sağlayan bu işgal, global çapta yaptırımların Rusya’ya uygulanmasına neden olmuştu. Bizim de sizlere aktardığımız üzere birçok dev şirket, savaş sebebiyle ülkedeki hizmetlerini askıya almıştı.
Bunların akabinde Rusya’dan da batılı şirketlere yönelik ataklar gelmeye başlamıştı. Bu haberlerde ülkede Twitter ve Facebook üzere toplumsal platformlara, BBC üzere batılı medya kuruluşlarının internet sitelerine erişim pürüzü getirdiği söz edilmişti. Bunun akabinde ise BBC, Rusya’nın atağına karşı bir adım atarak dark web aracılığıyla ve anonim tarayıcı Tor yardımıyla sitesine Rusya’dan erişim sağlanabileceğini duyurmuştu. Artık de Twitter’dan da bu türlü bir atak geldiği açıklandı.
Tor ağıyla ulaşılabilen ‘onion’ uzantılı internet sitesi oluşturuldu

Gelen haberlere nazaran dünyanın en tanınan toplumsal medya platformlarından olan Twitter, Tor ağı üzerinden ulaşılabilen ‘onion’ uzantılı bir internet sitesini kullanıma açma kararı aldı. Tıpkı BBC’nin attığı adım üzere anonim olmanızı sağlayan Tor tarayıcısından bu siteye ulaşılabileceği de gelen haberler ortasında yer aldı.
Sitenin oluşturulmasında rol oynayan ünlü yazılım geliştiricisi Alec Muffett da yaptığı açıklamalarda siteye nasıl ulaşılabileceğini gösteren bir paylaşım yaptı. Muffet buna ek olarak açıklamalarında, “Bu muhtemelen şimdiye kadar en kıymetli ve en çok beklenen açıklamam. Twitter’ın yeni Tor onion servisini duyurmaktan memnunluk duyuyorum. Twitter mühendislerine bu mevzuda yardımcı olduğum için şahane hissediyorum. Tor onion servisi, dünya çapından kullanıcılara daha fazla saklılık, itimat sağlayacak ve sansür üzere mevzular için büyük bir adım olacak” sözlerini kullandı.
Açıklamalara nazaran Twitter’ın sitesine aslında Tor ağı ile erişilebiliyordu. Fakat bu yeni site, toplumsal medya platformunun engellendiği, Rusya gibi, ülkelerde de rastgele bir sorun olmadan kullanılabilecek.
Yaygın kullanılan tarayıcılar ile erişilemeyen, tor ağı üzerinden erişilebilen onion uzantılı siteler, sunucu ile bilgisayar ortasındaki irtibat trafiğinin şifrelenmesini, kullanıcı takibinin engellenmesini sağlıyor ve ekseriyetle dark web üzerinde kullanılıyor. Hakkında buradan daha fazla bilgi alabileceğiniz tor ağı ise internette anonim olmanızı sağlayarak kullanıcıların bâtın bir formda bu stil sitelere ulaşmasına imkan tanıyor.