iltasyazilim
FD Üye
Türkiyede Birincil Sıradaki Sindirim Sistemi Kanseri
Sindirim Sistemi Kanseri
mide kanseri
mide kanseri hakkında bilgi
Hastalığın Oluşumunda Etkili Faktörler Nelerdir?
Mide kanserinin görülme sıklığı ile göç arasındaki ilişkiler, genç yaştan itibaren kanser yapıcı bir maddeye maruz kalmanın kanser oluşmasında sorumluluk sahibi olduğunu göstermektedir Bu maddenin ne olduğu bilinmemekle birlikte, diyetin sorumluluk sahibi olabileceği üzerinde durulmaktadır Nişasta, turşular, tuzlanmış et ve balık gibi yiyeceklerin mide kanserleri ile ilişkili olduğu düşünülmektedir Süt, taze sebzeler, turunçgiller, vitamin C ve soğuk gıdalarla beslenenlerde aksine olarak mide kanseri daha eksik görülmektedir Alkol de zayıf bir tehlike faktörü iken sigara önemlidir Lif oranı düşük gıda alımında kanser riskinde azalma olurken, çikolata ile beslenmede riskte çoğalma olduğu gösterilmiştir Mide kanserli hastalarda yapılan çalışmalarda, bu hastaların tuzlu tüketiminde artış olduğu saptanmıştır
Bir Takım hastalıklar mide kanserinin oluşumunu kolaylaştırmaktadırl ar
Hipertrofik gastrit5 Gastrik polip6 Gastrik Dispalzi7 Helicobacter Pylorinin varlığı
Kan grubu ‘A ’ olan insanlarda mide kanseri sıklığı yüksektir Bu şart ve bir takım ailelerde mide kanserinin sık görülmesi kalıtımsal yatkınlık ihtimalini artırmaktadır Mide kanseri erkeklerde kadınlara kadar 2 kat daha fazla ve 5070 yaşlar arasında daha sık görülür
Mide kanseri riski sosyoekonomik durumu düşük olanlarda daha fazladır Midenin daha alçak yarısında daha sık görülür
Patoloji olarak 4 şekilde görülür
1 ülserli şekil
2 infiltran şekil
3 polipoid şekil
4 yüzeyen yayılan tip
Klinik
Klinik olarak en çok rastlanan semptom mide bölgesinde ağrıdır Ağrıyla birlikte iştahsızlık ve kilo kaybı sık görülen bulgulardandır Kardia (midenin yemek yemek borusuyla sentez bölümü) bölgesine yerleşen tümörler de yutma güçlüğü ilk semptom olabilir İlerleyen vakalarda bulantı ve kusma olabilir Nadiren yoğun bir kanama ya da mide perforasyonu (delinmesi) açılış bulguları olabilir
Hastanın muayenesinde, erken evrede mide bölgesinde hassasiyet dışarıda bir semptom saptanmamışken, geç evrede ise karında mide bölgesinde kitle, göğüs kafesi üstteki kısmında boyun kenarında lenf bezi büyümesi ve karında ‘asit ’ denen sıvı toplanması saptanabilir Tümörden devamlı ve yavaş kanamaya bağlı anemi (kansızlık) ve buna ast belirtiler çoğu vakada görülebilir
Tanıda baryumlu radyografi oldukça değerlidir Ama küçük lezyonlar atlanabilir, belirli tanı endoskopi ve biopsi incelemesi ile konur
Tedavi
Bugün mide kanserinin radikal tedavisi cerrahi müdahaledir Erken dönemde tanı konulup bir lahza önce cerrahi müdahale yapılmalıdır Kemoteraopi (ilaç tedavisi) ve radyoterapi (ışın tedavisi) sonuçları şu an için yüzgüldürücü değildir Erken teşhis düzenlemek ve erken cerrahi çare hastanın yaşama şansını artıran en manâlı faktördür *
Sindirim Sistemi Kanseri
mide kanseri
mide kanseri hakkında bilgi
Hastalığın Oluşumunda Etkili Faktörler Nelerdir?
Mide kanserinin görülme sıklığı ile göç arasındaki ilişkiler, genç yaştan itibaren kanser yapıcı bir maddeye maruz kalmanın kanser oluşmasında sorumluluk sahibi olduğunu göstermektedir Bu maddenin ne olduğu bilinmemekle birlikte, diyetin sorumluluk sahibi olabileceği üzerinde durulmaktadır Nişasta, turşular, tuzlanmış et ve balık gibi yiyeceklerin mide kanserleri ile ilişkili olduğu düşünülmektedir Süt, taze sebzeler, turunçgiller, vitamin C ve soğuk gıdalarla beslenenlerde aksine olarak mide kanseri daha eksik görülmektedir Alkol de zayıf bir tehlike faktörü iken sigara önemlidir Lif oranı düşük gıda alımında kanser riskinde azalma olurken, çikolata ile beslenmede riskte çoğalma olduğu gösterilmiştir Mide kanserli hastalarda yapılan çalışmalarda, bu hastaların tuzlu tüketiminde artış olduğu saptanmıştır
Bir Takım hastalıklar mide kanserinin oluşumunu kolaylaştırmaktadırl ar
Hipertrofik gastrit5 Gastrik polip6 Gastrik Dispalzi7 Helicobacter Pylorinin varlığı
Kan grubu ‘A ’ olan insanlarda mide kanseri sıklığı yüksektir Bu şart ve bir takım ailelerde mide kanserinin sık görülmesi kalıtımsal yatkınlık ihtimalini artırmaktadır Mide kanseri erkeklerde kadınlara kadar 2 kat daha fazla ve 5070 yaşlar arasında daha sık görülür
Mide kanseri riski sosyoekonomik durumu düşük olanlarda daha fazladır Midenin daha alçak yarısında daha sık görülür
Patoloji olarak 4 şekilde görülür
1 ülserli şekil
2 infiltran şekil
3 polipoid şekil
4 yüzeyen yayılan tip
Klinik
Klinik olarak en çok rastlanan semptom mide bölgesinde ağrıdır Ağrıyla birlikte iştahsızlık ve kilo kaybı sık görülen bulgulardandır Kardia (midenin yemek yemek borusuyla sentez bölümü) bölgesine yerleşen tümörler de yutma güçlüğü ilk semptom olabilir İlerleyen vakalarda bulantı ve kusma olabilir Nadiren yoğun bir kanama ya da mide perforasyonu (delinmesi) açılış bulguları olabilir
Hastanın muayenesinde, erken evrede mide bölgesinde hassasiyet dışarıda bir semptom saptanmamışken, geç evrede ise karında mide bölgesinde kitle, göğüs kafesi üstteki kısmında boyun kenarında lenf bezi büyümesi ve karında ‘asit ’ denen sıvı toplanması saptanabilir Tümörden devamlı ve yavaş kanamaya bağlı anemi (kansızlık) ve buna ast belirtiler çoğu vakada görülebilir
Tanıda baryumlu radyografi oldukça değerlidir Ama küçük lezyonlar atlanabilir, belirli tanı endoskopi ve biopsi incelemesi ile konur
Tedavi
Bugün mide kanserinin radikal tedavisi cerrahi müdahaledir Erken dönemde tanı konulup bir lahza önce cerrahi müdahale yapılmalıdır Kemoteraopi (ilaç tedavisi) ve radyoterapi (ışın tedavisi) sonuçları şu an için yüzgüldürücü değildir Erken teşhis düzenlemek ve erken cerrahi çare hastanın yaşama şansını artıran en manâlı faktördür *