Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ulkemize hizmet etmiş ve unlu olmuş bir sanatcımız

Ulkemize hizmet etmiş ve unlu olmuş bir sanatcımız
0
155

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Ulkemize hizmet etmiş ve unlu olmuş bir sanatcımızı belirleyinizOnun cocukluğu ve mesleği

BARIŞ MANCO:
imagesulkemizehizmetetmisveunluolmusbirsanatcimiz5af3a82361edd
Devlet konservatuarı klasik Turk sanat muziği hocası, sanatcısı ve yazar Rikkat Uyanık ve Hakkı Manco ciftinin ikinci cocuğu olan Mehmet Barış Manco 2 Ocak 1943 tarihinde Uskudar Zeynep Kamil Hastanesi'nde doğdu II Dunya Savaşı yıllarında doğduğu icin ailesi Mehmet Barış adını verdi 1957'de amator olarak muzikle ilgilenmeye başlayan Manco, 1958 yılında ilk grubu Kafadarlar grubunu kurdu Ortaokul yıllarında kurulan bu grup rock'n roll coverları yaparken, Barış Manco'da ilk bestesi Dream Girl'u bu donemlerde yaptı ve Ankara'da kucuk bir muzik odulunun de sahibi oldu İkinci grubu Harmoniler'de yine Galatasaray Lisesi'ndeki arkadaşları vardı 1959'da Galatasaray Lisesi konferans salonunda ilk konserini verdi

Barış Manco, yapmak istediği televizyon programlarını yıllarca planladı ve kafasında tasarladı Ancak, donemin TRT yonetiminden bir turlu olumlu yanıt alamıyorduEn sonunda televizyon projesini hayata gecirmek icin Ekim 1988'de TRT 1 televizyonuna, o gune kadar benzeri yapılmamış bir program onerdi Cocuk ve aileye yonelik eğitici ve eğlendirici bir dunya belgeseliolan ve yayına girdiği gunden beri, milyonlarca izleyicinin ilgisini ceken ve ekran başına toplayan, Barış Manco ile 7'den 77'yeprogramı 1988 yılında doğdu 1988'de Barış Manco'yu başta cocukların olmak uzere herkesin sevgilisi yapacak 7'den 77'yeprogramı başlar TRT'de yayınlanan bu programda TV ekibi 150'den fazla ulkeye gidip, oraları seyircilere tanıtır Adam Olacak Cocukile de cocuklara oğutler vermeyi, onlara yeteneklerini sergileme fırsatı verip donemin en başarılı televizyon yuzu olur Barış Manco ile 7'den 77'ye, adından da anlaşılabileceği gibi tum yaş gruplarına hitap ediyor ve kendi icerisinde ozel bolumlerden oluşuyorduAdam Olacak Cocukile cocuklara, İkinci Kahvaltıile buyuklerimize ve yaşlılara, Donenceve Dere Tepe Turkiyeile yetişkinlere; dolayısıyla herkese hitap ediyordu

NEŞET ERTAŞ:
imagesulkemizehizmetetmisveunluolmusbirsanatcimiz5af3a824ccb41
Babası saz ustası Muharrem Ertaş, annesi Done Ertaş'tır Annesinin olumunden sonra babası ve kardeşleriyle birlikte koye yerleşmişlerdir ve cocukluğu bu koyde gecmiştir
Ertaş, ilkokula gittiği yıllarda once keman, sonra da bağlama calmayı oğrendi Babası Muharrem Ertaş ile birlikte yorenin duğunlerinde sazı ile calıp sesi ile turkuler soylemeye başladı Ertaş, etkilendiği tek kişinin babası Muharrem Ertaş olduğunu soyler

Neşet Ertaş, 1957 yılının sonunda İstanbul'a gelerek Şen Calar Plak'ta ilk plağını Neden Garip Garip Otersin Bulbuladı ile babası Muharrem Ertaş'a ait bir turkuyle cıkardı Halk tarafından cok beğenilen bu plağı ardından diğer plak, kaset ve halk konserleri takip eder Daha sonra Neşet Ertaş Ankara'ya yerleşir Burada yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle kardeşinin daveti uzerine Almanya'ya gider Cocuklarının eğitimi ve sanatsal calışmalarından dolayı uzun bir sure Almanya'da kalan sanatcı, 2000 yılında İstanbul'da verdiği konserle sahne hayatına geri donmuştur

Demirel zamanında kendisine sunulan 'devlet sanatcılığı' unvanını; O donem Suleyman Demirel Cumhurbaşkanıydı Devlet sanatcılığı bana teklif edildi Ben, 'hepimiz bu devletin sanatcısıyız, ayrıca bir devlet sanatcısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor' diyerek teklifi kabul etmedim Ben halkın sanatcısı olarak kalırsam benim icin en buyuk mutluluk bu Şimdiye kadar devletten bir kuruş almadım, bir tek TBMM tarafından ustun hizmet odulunu kabul ettim Onu da bu kulture hizmet eden ecdadımız adına aldımdiyerek geri cevirmiştir Halk bu tavra destek vermiş ve Neşet Ertaş adeta yaşayan bir efsane olmuştur Unesco Somut Olmayan Kulturel Mirasın Korunması Sozleşmesi kapsamında yapılan ulusal envanterlerden Yaşayan İnsan Hazineleri Turkiye Ulusal Envanterine alınarak yaşayan insan hazinesi kabul edilen Ertaş, 25 Nisan 2019 tarihinde İTU Devlet konservatuarı tarafından fahri doktora odulune layık gorulmuş, bağlamadaki tavrı ve turkuleri konservatuarlarda ders olarak okutulmuştur Hayatı ve eserleri Doc Dr Erol Parlak tarafından iki ciltlik bir kitap halinde yayımlanmıştır