Ülser gastrointestinal kanalda asit ve pepsin içeren mide salgısı ile temas edebilen herhangibi bir noktada mukozadan başlayan ve en az muskularis mukozayı da içine alan ,sınırları aşikâr doku kaybı ile karekterize akut yahut kronik bir yaradır.Peptik ülserin esas görüldüğü taraflar,MİDE,doudenum,özafagus alt ucunda ve ileum-meckel divertikül içidir.Akut ülser;fibrotik doku bırakarak güzelleşir,stres ülseri ile eş manalıdır.
Kronik ülser her yaşta görülmekle birlikte çocukluk çağında az görülür.Doudenal ülser 25-55 yaşlar,mide ülseri ise 40-70 yaşlar arasında sık görülür.Her 100 kişinin 2-6 ‘ında peptik ülser olduğu,her yıl nüfusun binde 1-2 ‘sinde yeni ülser gelişebileceği bildirilmiştir.Erkeklerde hatunlarda nazaran dodenum ülseri 4,mide ülseri ise 2 kat daha sık görülmektedir.
NEDENLERİ
>>Mukozaya saldıran(agresif) hidroklorik asit,pepsin,safra tuzları,alkol,ülserojen ilaçlar üzere faktörler,
>>Mukozayı koruyan(defansif) mukoza bariyeri,mukus,bikarbonat sekresyonu,lokal mukoza kan akımı,hücre proliferasyonu,prostoglandin üzere faktörler,
>>Kalıtım,çevresel etmenler, BESLENME ALIŞKANLIKLARI,
>>Pepsin salgısı
>>Mukozadaki kan akımının azalması
>>Mukoza bariyeri bozulmaı(safra asitleri,alkol,aspirin ve beslenme yetersizliği-dengesizliği),
>>Enfeksiyon,
>>Sigara,alkol,kahve ve çay çok tüketilmesi,
>>FIZIKÎ GERILIM:Yanık,travma,büyük ameliyat sonrası akut ülserler oluşur.
>>Yemek yeme devirlerinin düzensizliği,uzun müddet aç kalma,çabuk yemek yeme,birden haddinden fazla yemek yeme,yorgun,üzüntülü,sinirli iken yemek yeme üzere durumlar mide fonksiyonlarını olumsuz tesirler.
>>Diş ve diş et rahatsızlıklarından ötürü yemekleri çiğnemeden yutma da mide mukozasının tahriş olmasına neden olur.İyi çiğneme, bol mukus ve tükrük salgılanmasına neden olur.Bu salgılar mide salgısına karşı mide duvarını korurur.
DİYET TEDAVİSİ
>>Umum olarak illetin şiddetine nazaran, diyet posası az olmalı yahut hiç alınmamalı,mideyi uyarmayan,tahriş etmeyen,yumuşak besinler tercih edilmeli ,
>>Bol güçlü ve vitamin mineral bakımından istikrarlı olmalıdır.(diyetisyeniz planlar)
>>Ehliyetli protein tüketilmelidir(doku onarımı için)
>>TUZ tüketimi denetim altına alınmalı ve kısıtlı olmalıdır,
>>Sık sık yemek yenmeli,asitli içecekler içilmemeli,koyu çay,kahve,alkol tüketilmemeli,
>>Haddinden fazla baharatlı besinler ve acı tüketilmemelidir,
>>Çok sıcak ve çok soğuk içecekler içilmemelidir,
>>Uzun müddet vücut aç bırakılmamalı,hızlı yemek yenmemeli,iyi çiğnenmeli lokmalar
Bunlar umum haber niteliğindedir gerçek tedavi için DİYETİSYENİNİZLE birlikte beslenme programınızı düzenleyiniz.Her insan (kilo,cinsiyet,yaş,boy,meslek,hastalık durumu, vb)için değişik durumlar laf mevzusudur ve katiyetle kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız.
DİYETİSYEN MAHMUT GÜMÜŞAY
BESLENME VE DİYET EKSPERI
Kaynak;
Diyet El kitabı;A,BAYSAL;M,AKSOY;H.T.BESLER;N.BOZKURT;S.KEÇECİOĞLU;
S.M.MERCANLIGİL;T.K.MERDOL;G.PEKCAN;E.YILDIZ;hatipoğlu,yenilenmiş 6.baskı,2011
Kronik ülser her yaşta görülmekle birlikte çocukluk çağında az görülür.Doudenal ülser 25-55 yaşlar,mide ülseri ise 40-70 yaşlar arasında sık görülür.Her 100 kişinin 2-6 ‘ında peptik ülser olduğu,her yıl nüfusun binde 1-2 ‘sinde yeni ülser gelişebileceği bildirilmiştir.Erkeklerde hatunlarda nazaran dodenum ülseri 4,mide ülseri ise 2 kat daha sık görülmektedir.
NEDENLERİ
>>Mukozaya saldıran(agresif) hidroklorik asit,pepsin,safra tuzları,alkol,ülserojen ilaçlar üzere faktörler,
>>Mukozayı koruyan(defansif) mukoza bariyeri,mukus,bikarbonat sekresyonu,lokal mukoza kan akımı,hücre proliferasyonu,prostoglandin üzere faktörler,
>>Kalıtım,çevresel etmenler, BESLENME ALIŞKANLIKLARI,
>>Pepsin salgısı
>>Mukozadaki kan akımının azalması
>>Mukoza bariyeri bozulmaı(safra asitleri,alkol,aspirin ve beslenme yetersizliği-dengesizliği),
>>Enfeksiyon,
>>Sigara,alkol,kahve ve çay çok tüketilmesi,
>>FIZIKÎ GERILIM:Yanık,travma,büyük ameliyat sonrası akut ülserler oluşur.
>>Yemek yeme devirlerinin düzensizliği,uzun müddet aç kalma,çabuk yemek yeme,birden haddinden fazla yemek yeme,yorgun,üzüntülü,sinirli iken yemek yeme üzere durumlar mide fonksiyonlarını olumsuz tesirler.
>>Diş ve diş et rahatsızlıklarından ötürü yemekleri çiğnemeden yutma da mide mukozasının tahriş olmasına neden olur.İyi çiğneme, bol mukus ve tükrük salgılanmasına neden olur.Bu salgılar mide salgısına karşı mide duvarını korurur.
DİYET TEDAVİSİ
>>Umum olarak illetin şiddetine nazaran, diyet posası az olmalı yahut hiç alınmamalı,mideyi uyarmayan,tahriş etmeyen,yumuşak besinler tercih edilmeli ,
>>Bol güçlü ve vitamin mineral bakımından istikrarlı olmalıdır.(diyetisyeniz planlar)
>>Ehliyetli protein tüketilmelidir(doku onarımı için)
>>TUZ tüketimi denetim altına alınmalı ve kısıtlı olmalıdır,
>>Sık sık yemek yenmeli,asitli içecekler içilmemeli,koyu çay,kahve,alkol tüketilmemeli,
>>Haddinden fazla baharatlı besinler ve acı tüketilmemelidir,
>>Çok sıcak ve çok soğuk içecekler içilmemelidir,
>>Uzun müddet vücut aç bırakılmamalı,hızlı yemek yenmemeli,iyi çiğnenmeli lokmalar
Bunlar umum haber niteliğindedir gerçek tedavi için DİYETİSYENİNİZLE birlikte beslenme programınızı düzenleyiniz.Her insan (kilo,cinsiyet,yaş,boy,meslek,hastalık durumu, vb)için değişik durumlar laf mevzusudur ve katiyetle kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız.
DİYETİSYEN MAHMUT GÜMÜŞAY
BESLENME VE DİYET EKSPERI
Kaynak;
Diyet El kitabı;A,BAYSAL;M,AKSOY;H.T.BESLER;N.BOZKURT;S.KEÇECİOĞLU;
S.M.MERCANLIGİL;T.K.MERDOL;G.PEKCAN;E.YILDIZ;hatipoğlu,yenilenmiş 6.baskı,2011
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.