Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Üretim Karşıtı Iş Davranışları

Üretim Karşıtı Iş Davranışları
0
363

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Imal Karşıtı Iş Davranışları (Counterproductive work behavior (CWB)); çalışanların çalıştıkları işletmenin amaçlarına aksi yönde sergiledikleri davranışlar olarak tanımlanmaktadır Bu davranışlar, işletmeye, işletmenin müşterilerine ya da diğer çalışanlarına hasar verebilmektedirler Üretim karşıtı meslek davranışları; işyerinde bereketli çalışmamak gibi faizsiz davranışlar olabileceği gibi, işyerindeki üretim araçlarına mahsus incitmek gibi aktif eylemler biçiminde de olabilmektedir
Imal Karşıtı Meslek Davranışları olarak aşağıdaki davranışlar verilebilir:
• Iş toplantılarına kasten geç yeralma
• Mesai saatlerine uymamak (işe geç gelmek ya da erken çıkmak)
• Yoğun olmadığı halde, elinde çok iş varmış ve yoğunmuş gibi davranmak
• İşyerinde gözlemlediği bir problemi ilgililerle paylaşmamak ve problemin büyümesine göz yummak
• Hasta olmadığı halde rapor alıp işe gelmemek
• İşyerine ait malzemeleri çalmak
• İşyerindeki ekipmanlara mahsus zarar vermek
• Meslek arkadaşlarına somut güç göstermek
• Müşterilere vahşi davranışlarda bulunmak
Imal karşıtı meslek davranışları gerçekten çalışanların meslek stresiyle ya da iş uygun yaşadıkları hiddet ile başa çıkmak için geliştirdikleri bir stratejidir Meslek uygun, yöneticilerinizle ya da alıştırma arkadaşlarınızla bir uzlaşmak yaşamanız, kendinize adaletsiz davranıldığını hissetmeniz gibi durumlarda, bu stil bir savunma mekanizması geliştirilmektedir Çalışanlar “uzak durma veya “saldırganlık şeklinde iki ana sınıfa sokulabilecek üretim karşıtı iş davranışları göstermektedir “Uzak Durma tarzında, çalışan işe karşısında ilgisini yitirmekte ve atıl çalışmaktadır “Saldırganlık türünden ise, çalışan kendisini öfkelendiren durumun kaynağına karşın kuvvet davranışları sergileyebilmektedir Çalışanlar üretim karşıtı iş davranışlarını, çalıştıkları işletmeye veya kişilere yöneltebilmektedirler Davranışın işletmeye karşısında yönlendirildiği durumlarda, iş yerindeki ekipmanlara zarar verme, meslek yerinden araç gereç çalma gibi davranışlar ortaya çıkmaktadır Davranışın kişilere yöneltilmesi durumunda ise, iş arkadaşları ile ağız dalaşı etme, müşterilere fena davranma gibi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir
Günümüzde işyerinde internet erişiminin yaygınlaşması ile birlikte, üretim karşıtı iş davranışının bir başka türü olan mesai saatleri içerisinde iş ile ilgili olmayan internet sitelerinde zaman geçirme davranışı yaygın olarak görülmeye başlanılmıştır Bu tavır da, yapılması gereken işleri yapmak yerine, meslek ile ilgili olmayan konularla zaman harcamaya yol açtığından üretim karşıtı meslek davranışı olarak sınıflandırılmaktadır
İşletmelerin, imal karşıtı meslek davranışını önlemek için, ilk olarak iş uygun adaletli bir idare sergilemesi gerekmektedir Meslek uygun bütün çalışanlara her anlamda adil davranılarak, üretim karşıtı meslek davranışlarının önüne geçilebilir Çalışanların meslek yerine aidiyetlerini ve örgütsel vatandaşlık olarak tanımlanan bağlılıklarını arttıracak önlemler alınmalıdır Hem işe antre esnasında yapılacak şahsiyet testleri ile, imal karşıtı meslek davranışı göstermeye yatkın kişiler tespit edilip, işe alım sırasında elenebilirler
Günümüzde, tüm dünyada işletmeler ve ülke ekonomileri için önemli kayıplara yol açan üretim karşıtı iş davranışlarına ilişkin işletmelerin zorunlu önlemleri alması verimliliği arttırmak için gereklidir
Kaynakça:
WDoyle Gentry, “Anger Management, Wiley Publishing, 2007
enwikipediaorgwikiCounterproductiveworkbehavior