Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Üzgün bir insana nasıl yardım edebiliriz?

Üzgün bir insana nasıl yardım edebiliriz?

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Ağlamaklı bir insanı teselli etmek gerçekte doğru bildiğimiz bir yanlışBu yaklaşımla o kişinin üzüntüsünü daha da fazla arttırıyormuşuz!

Endişe Duygusu Nedir? Ahali zaman zaman kendilerini karamsar ve mutsuz hisseder İşinden ayrılmak, sevdiğini kaybetmek veya başarılı olamamak üzüntüye yol açan başlıca hayat olaylarıdır Özet Olarak endişe adi yaşamın olumsuz duygularından bir tanesidir Nasıl bir kişinin somut bütünlüğü bozulduğunda sancı hisseder ise psikolojik bütünlüğü bozulduğunda da üzüntü, sıkıntı hisseder

Negatif şartlanma
Ama aslen üzüntünün kaynağı, kişiyi üzen olaylar veya sorunların kendisi değil kişinin bunlara yüklediği anlamlardır Aynı durum bir kişide endişe yaratırken öteki kişide yaratmayabilir Bazı kişiler, üzüldüğü konuda çözüm var ise gerekeni yapar, çözüm yok ise “zaten yapacak bir şey yok, üzülmeye değmez diyerek durumu olumlu karşılar, üzüntü tez sonlanır Bazılarında ise tepkime, “bu neden benim başıma geldi, her zaman beni buluyor, ben beceriksiz bir kişiyim, benden adam olmaz gibi olumsuz düşüncelerle olumsuz şartlanma biçiminde gelişir ve bu durumda kişide üzüntüler uzun sürer

Bir örnekle, kişi yolda yürürken rastladığı arkadaşı selam vermediğinde olumsuz düşünen bir kişiyse beni adam yerine koymadıdiye düşünürek üzülür Lakin birey arkadaşım beni farketmedidiye olumlu algı yapabilir ise üzüntü yaşamaz

Nasıl tezgâhtar olmalı?
kederli kişiye birincil yaklaşımda avunma edici sözler anlatmak kişinin üzüntüsünü azaltmaz, tersine artırır bu nedenle önce kişilere üzülme hakkı, yani kendilerini ifade hakkı tanımak gerekir ilk kez kişinin niçin üzüldüğünü anlamak ve bunu anladığını hissettirmek gerekir Ancak sonra çözüm üretilmelidir Ilk ilk önce yalnız olmadığını sezdirmek yeter

Tedavisi
üzüntü, kronikleşir ise bunalım halini alır Kişide, yaşamdan haz alamama, sevinç, enerji seviyesi ve düşünceyi yoğunlaştırmada azalma olur ve hap tedavisi gerektirir

Üzüntüden Gülerek Kurtulmak
Mizah, yani olaylara gülerek bakabilmek insanı mutsuzluktan korur Oysa bunun gerçeklerden firar etmek şeklinde olmaması gerekir Bazı kişiler depresif olduğu halde enerjik rolü oynar Bu kişilerde depresyon ancak farklı alanlara yönlendirilmiş değerlendirmeler yapıldıktan sonra saptanabilir Aralıksız espriler yapan bir kişide bu şekilde depresyon saptanması o kişinin yakınlarını da kafa karıştırıcı bir durumdur Tanıdık bir anektodla bu rol yapma mekanizması zahmetsizce kavranabilir: Palyaçonun biri depresyonu nedeniyle hekime gider Hekim de ona “Şehirde iyi bir palyaço var Ona git neşelendirsin seni der Palyaço da doktora o palyaço benimder

Üzüntüyü Olumlu Duygulara Dönüştürmek
Burada bakış açısı önemlidir Kişi, üzüntüsünden ders alır ise üzüntüyü kazanıma dönüştürebilir Depresyonu olan bir birey depresyonu yendikten sonra kendine bu depresif dönem bana ne öğrettidiye sorabilir ise bu şart kişide kazanım haline dönüşür
Kişinin psikolojik savunmaları güçlenir, olaylara perspektif değişir

Alıntı *

858,481Konular
981,455Mesajlar
29,614Kullanıcılar
zazahshaSon üye
Üst Alt