Van Stapele Kurabiye Tanımı İçin Materyaller
Klasik türk çay bardağı 100 ml
- 100 gram toz şeker ( 1 çay bardağı )
- 100 gram esmer şeker ( 1 çay bardağı )
- 120 gram tereyağı
- 175 gram un ( 3 çay bardağı )
- 20 gram kakao ( 3 yemek kaşığı )
- 1 silme tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 tutam tuz
- 1 adet yumurta, oda sıcaklığında
- 100 gram bitter yahut sütlü damla çikolata
- 150 gram beyaz çikolata
Van Stapele Kurabiye Tanımı Yapılışı
- Bir fırın tepsisine şekerleri ve oda sıcaklığında tereyağını krema üzere görünene kadar 3-4 dakika çırpın.
- Oda sıcaklığındaki yumurtayı ekleyip 1 dakika daha çırpın.
- Un, tuz, kakao ve kabartma tozunu bir kaba eleyin ve tereyağlı karışıma ek edin. Bu evrede tahta bir kaşıkla hamuru birleştirin.
- Son olarak damla çikolatayı ekleyin ( sütlü çikolata kullanacaksanız şeker ölçüsünü biraz azaltın. ) ve buzdolabında en az 15 dakika bekletin. Bu evreyi atlamayın.
- Hamura hal vermeyi kolaylaştırıyor ve hamurun pişerken gerektiğinden fazla yayılmasını önlüyor.
- Bu ortada kurabiyenin içinde kullanacağınız beyaz çikolatayı ayarlayın.
- Benim konutta damla çikolatam vardı, onu kullandım. Lakin yerken akışkan bir kıvam istiyorsanız kesinlikle kuvertür beyaz çikolata kullanmalısınız.
- Damla çikolata kullanmayacaksanız blok çikolatayı yaklaşık 16 kesime ayırın.
- Hamuru buzdolabından çıkarın ve evvel 4 e, sonra onları da 4e ayırarak 16 kesime bölün.
- Her bir parçayı elinizle yuvarlayın ve avucunuzun içinde yavaşça bastırıp içine beyaz çikolatayı yerleştirin.
- Kenarlardan toplayarak kapatın ve aksi çevirerek tepsiye yerleştirin.
- Vaktiniz varsa yahut hava sıcaksa 10 dakika daha buzdolabında bekletin.
- Evvelden ısıttığınız 175 derece fırında yalnızca 9 dakika pişirin.
- Bu nokta o kadar değerli ki alarm kurarak pişme müddetini ayarladım. ( tabi ki bu mühlet 16 kesim için geçerli, daha büyük modüller yapmak isterseniz pişme mühletini biraz uzatın. )
- 9 dakikanın sonunda fırından dışarı alın.
- Fırından çıktığında yumuşak gözükecek lakin bir mühlet sonra istediğimiz kıvama gelecek.
- Bu kurabiyenin sıcak yahut ılık tüketilmesi, içindeki beyaz çikolatanın akışkan olması açısından değerlidir.