vejeteryanlar icin yemek pişirme teknikleri
Vejeteryan mutfağın en temel ozelliği yemek pişirirken az yağ kullanılması ve mumkun olduğunca da sebze ve meyvelerin az pişirilmesidir Cok haşlanmış sebze ve meyveler yerine biraz diri kalmış sebze ve meyveler tercih edilebilir Boylelikle besin değerleri de az kaybolacaktır Yemek pişerken oluşan sebze ve meyve sularının atılmayıp değerlendirilmesi de bir başka vejeteryan mutfak kuralıdır Orneğin makarna suyu ile corba yapılması bu kurala bir ornektir Buğulama, vejeteryan mutfağın en sık kullanılan pişirme yontemidir Aynı şekilde sebzeleri ya da meyveleri yemek olarak hazırlarken olabildiğince kabuğunu soymadan pişirmek ya da servis etmek de doğal beslenmenin iceriğine uygun olacaktır Yemekte tuz v şeker dengesinin korunması da onemlidir Her yemeğe belli olcude tuz koyarken belli olcude de şeker konulması lezzet dengesi acısından anlamlı olacaktır Şeker olarak doğal şekerler pekmez, bal kullanılabilir
Vejeteryan mutfak kural yıkıcıdır Sebzeler salata, meyveler sıcak yemek olabilir Deneysel lezzetler ozellikle vejeteryan ağız tadına hitap edecektir Havuc yemeği, karnıbahar salatası bu deneysel calışmalar arasında rahatlıkla yer alabilir
Sudan ve baharatlardan da pişirmede bolca yararlanmak yemeğin lezzetini ceşitlendirecektir Kısık ateş ise vejeteryan mutfağında yer alan malzemelerin yavaş yavaş tadını bırakmasında iyi bir yontem olarak one cıkar
Yemişlerin (kuru incir, kuru kayısı, badem, fındık) yemeklerde ve salatalarda kullanılması da vejeteryan mutfağında sıkca gorulur
Yağ secimi olarak katı yağlar yerine sıvı sebze yağları (zeytinyağı, cicek yağı, soya yağı) kullanılmalıdır Kızartma vejeteryan mutfağında yer sahibi olmakla birlikte sıkca başvurulacak bir pişirme tekniği olarak duşunulmemelidir
Vejeteryan mutfağın en temel ozelliği yemek pişirirken az yağ kullanılması ve mumkun olduğunca da sebze ve meyvelerin az pişirilmesidir Cok haşlanmış sebze ve meyveler yerine biraz diri kalmış sebze ve meyveler tercih edilebilir Boylelikle besin değerleri de az kaybolacaktır Yemek pişerken oluşan sebze ve meyve sularının atılmayıp değerlendirilmesi de bir başka vejeteryan mutfak kuralıdır Orneğin makarna suyu ile corba yapılması bu kurala bir ornektir Buğulama, vejeteryan mutfağın en sık kullanılan pişirme yontemidir Aynı şekilde sebzeleri ya da meyveleri yemek olarak hazırlarken olabildiğince kabuğunu soymadan pişirmek ya da servis etmek de doğal beslenmenin iceriğine uygun olacaktır Yemekte tuz v şeker dengesinin korunması da onemlidir Her yemeğe belli olcude tuz koyarken belli olcude de şeker konulması lezzet dengesi acısından anlamlı olacaktır Şeker olarak doğal şekerler pekmez, bal kullanılabilir
Vejeteryan mutfak kural yıkıcıdır Sebzeler salata, meyveler sıcak yemek olabilir Deneysel lezzetler ozellikle vejeteryan ağız tadına hitap edecektir Havuc yemeği, karnıbahar salatası bu deneysel calışmalar arasında rahatlıkla yer alabilir
Sudan ve baharatlardan da pişirmede bolca yararlanmak yemeğin lezzetini ceşitlendirecektir Kısık ateş ise vejeteryan mutfağında yer alan malzemelerin yavaş yavaş tadını bırakmasında iyi bir yontem olarak one cıkar
Yemişlerin (kuru incir, kuru kayısı, badem, fındık) yemeklerde ve salatalarda kullanılması da vejeteryan mutfağında sıkca gorulur
Yağ secimi olarak katı yağlar yerine sıvı sebze yağları (zeytinyağı, cicek yağı, soya yağı) kullanılmalıdır Kızartma vejeteryan mutfağında yer sahibi olmakla birlikte sıkca başvurulacak bir pişirme tekniği olarak duşunulmemelidir