
Güçlü bir toksin atma özelliğine sahip olan vişne suyu sağlıklı kilo verme yolludur. Ekşi ve tatlı ortasında bir tadı olan vişne çabucak hemen herkesin tüketmeyi tercih ettiği meyvedir. Aşikâr bir devirde bulunduğu için ekseriyetle beşerler kurutarak, reçeli yapılarak ya da suyu çıkartılarak uzun müddet tüketilmesi uzun hale getirilir. Pekala Vişnenin yararları nelerdir? Vişne sapı çayı nasıl yapılır?
Tatlıların ve içeceklerin yanı sıra içerdiği vitaminler bakımından ilaç kesiminde de kullanılan vişnenin 270 çeşidi vardır. Lakin sıhhat açısından 4 çeşidi tüketilir. Birebir vakitte mayhoş bir tada sahiptir. Gül ailesine ilişkin olan vişne, kiraz meyvesi ile daima karıştırılır. Lakin kiraz vişneye nazaran daha büyük ve olgundur. Yüzeyinde benekler olan daha parlak ve kırmızıdan çok pembemsi bir rengi vardır. İlkbaharın birinci ayı ile çiçek açan vişne, Mayıs ayında meyve vermeye başlar. Bilimsel ismi Prunus Cerasus olan vişne; suyu çıkartılıp ya da reçeli yapılarak da tüketilir. Temmuz ayından itibaren meyve vermeye başlayan vişnenin bir kaç çeşidi vardır. Ülkemizde Kütahya vişnesi daha çok tercih edilir. Onun dışında Amerika'da montmonrency, macar ve katırlı vişneler üzere çeşitler vardır. Bunlar form ve tatlarına nazaran farklılık gösterir. Vişne ağaçları yaklaşık 50 yıl boyunca yaşar. Lakin çok hassas bir meyve olduğundan toplandığında bile dikkat edilir. Çabucak tüketilir.
- Uzmanlar vişne meyvesinin sapının da sıhhate birçok yararı olduğunu belirtiyor.
- Yapılan araştırmalarda sistemli tüketilen kurutulmuş vişne sapı çayı, bedenin hastalıklara karşı direncinin arttırdığı gözlemlenmiştir.
- Vişne iltihaplanmayı azaltmada ve iltihaptan kurtulmada en tesirli doğal besindir.
- Anavatanı Anadolu ve Balkan olan vişne, A vitamini bakımından epeyce zengindir.
- Güçlü bir antioksidan olan vişne bedende biriken hür radikalleri atar. Birebir vakitte bağışıklık sistemini güçlendirerek bilhassa mevsim geçişlerinde yaşanan hastalıklara karşı bedenin direncini artırır.
- Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlar. Bu sayede bedendeki sıvı oranını artırarak organların işleyişini takviyeler. Beden içi sıvının fazla olması yalnızca organların işlevleri için değil birebir vakitte cilt içinde hayli gereklidir. Ciltteki kırışıklık ve yaşlanma aykırısı hücreleri sayısını azaltır.
- İçerdiği yüksek A vitamini hem göz hem beyin sıhhati için vazgeçilmezdir. Göz içerisindeki sıvı ve vitamin oranı azalınca görme kaybına neden olan önemli hastalıklar ortaya çıkar. Bunun için hem sıvının hm vitaminlerin yüksek olması gerekir. Ayrıyeten hudut hücrelerinin de bedendeki deveranı için gerekli olan A vitamini beyinde oluşma ihtimali olan unutkanlık ya da beyin kanaması üzere ansızın ortaya çıkan hastalıkların riskini azaltır.
- Damar daralması ve tıkanıklığı önemli hastalıkların yaşanmasına yer hazırlar. Lakin vişne damar içini temizleyerek tıkanıklığı ve damar duvarını güçlendirerek daralmasını önler. Böylelikle kalp hastalıklarının yaşanma mümkünlüğü düşer.
- Aç karna bir bardak tüketilen vişne suyu mide asidini istikrarlar, sindirimi kolaylaştırır, bağırsak florasının çoğalmasını pürüzler, beden gücünü artırır ve gün içerisinde kişinin uzun müddet tok kalmasını sağlar. Tıpkı vakitte vişne içeriğindeki hususlar sayesinde kan yapan özelliği de vardır.
VİŞNE SUYU VE VİŞNE SAPI ÇAYININ BİLİNMEYENLERİ..
- Potasyum bakımından varlıklı olan vişne sapından yapılan çaydan günde bir bardak tüketilmek böbrek ve mesaneyi temizler. Böylelikle böbreklerde yaşanma ihtimali olan hastalıklar önlemiş olur.
- Günümüzde çabucak hemen herkesin şikayet ettiği vitamin ve kansızlığı gidererek, bağışıklığı güçlendirir. Bağışıklığı güçlenen şahısların kansere yakalanma riski azalır.
- Antioksidan özelliği sayesinde idrar yoluyla, yemek borusu ve midedeki yemek atıklarının neden olduğu ziyanlı toksinleri bedenden atar.
- Her gece yatmadan tüketilen bir çay bardağı vişne sapı rahat bir uyku çekmenizi sağlarken, uyku sırasında ciltte deforme olmuş hücreleri de yeniler.
- Üst teneffüs yolları hastalıkları sebebiyle tüketildiğinde terleme tesiri yaparak hem boğazdaki iltihabı temizler hem de ziyanlı toksinlerin balgam yoluyla kolay kolay atılmasını sağlar.
- Yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerin neden olduğu kabızlık, şişkinlik ve mide ağrıları üzere rahatsızlıkları giderir.
- İçerdiği kalsiyum vitaminin yanı sıra mayhoş tadıyla hudut hücrelerini yatıştırarak; depresyon ve gerilim üzere ruhsal rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır.
HAZIRLANIŞI
Kurutulmuş 1 tutam vişne sapını 3 su bardağı su ile 15-20 dakika boyunca kaynatın. Rahatsızlığınıza nazaran günde bir, en fazla iki bardak tüketin. Tıpkı vakitte topuk çatlaması rahatsızlığı olan şahıslar, hazırladıkları suyu bir kovaya dökerek ayaklarını 20 dakika içinde bekletmelerinde yarar var.
VİŞNENİN ZİYAN VAR MIDIR?
İçindeki asit oranı yüksek olduğundan çok tüketildiğinde mide yanmasına neden olur. Bu da gaz sıkışmasına taban hazırlar. Birebir vakitte bedendeki asit oranını da yükseltir. Mide yanması önemli sıhhat meselelerini da beraberinde getirebilir. Bunlardan en tehlikelisi ishaldir. Zira çok ishal bedenin sıvı kaybına yol açar.