iltasyazilim
FD Üye
Vitaminlerin bulunduğu besinler, hangi besinde hangi vitamin bulunur,
A VİTAMİNİ
Retinol (hayvansal kaynaklar): Morina karaciğer yağı, sığır eti, dana, kuzu ve tavuk ciğeri, tereyağı, kaşar peynir, yumurta, süt, uskumru
Betakaroten (provitamin A, bitkisel kaynaklardan): Lahana, havuç, maydanoz, ıspanak, tatlı patates, kuru kayısı, suteresi, brokoli, mango, domates
D VİTAMİNİ
Somon, sardalya, uskumru, çiroz, ringa, ton balığı, zenginleştirilmiş inek sütü, yumurta sarısı, margarin
E VİTAMİNİ
Buğday tohumu yağı, ayçiçeği tohumu, badem ve fındık, mayonez, buğday tohumu, soya yağı, şalgam, tatlı patates, tereyağı, kuşkonmaz, ıspanak, avokado, mısır yağı, ayçiçek yağı
K VİTAMİNİ
brüksel lahanası, yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, brokoli, lahana, karaciğer
C VİTAMİNİ
Kivi, kuş üzümü, lahana, maydanoz, yeşil biber, brokoli, frenk lahanası, mango, su teresi, kırmızı çilek, papaya, ıspanak, portakal ve portakal suyu, limon suyu, greyfurt ve greyfurt suyu, şalgam, şeftali, kuşkonmaz, kavun, yeşil soğan, mandalina, turp, ahududu, sarı yaz kabağı, tatlı patates, marul, muz, ananas, yaban mersini suyu, sebze suyu, domates suyu
B VİTAMİNLERİ
Tiamin (B1): Zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıl ya da buğday tohumu, soya fasulyesi, fıstık, ayçekirdeği, fıstık, kepekli tahıllar, yulaf ezmesi, kepekli, fındık, kahverengi pirinç, çavdar, barbunya, mısır, buğday, ceviz, kabak çekirdeği, patates, tavuk
Riboflavin (B2): Zenginleştirilmiş tahıl, maya, badem, sığır eti, brokoli, yumurta, buğday tohumu, kaşar peynir, yağsız süt, kuşkonmaz, ıspanak, tavuk, somon, ayçiçeği tohumu, lahana maydanoz, soya unu, mısır, zenginleştirilmiş ekmek ve kepekli ekmek
Niasin (B3): Maya, tavuk, hindi , sığır eti, somon, kepekli ekmek, hububat, özellikle zenginleştirilmiş tahıl ürünleri, mercimek, yer fıstığı, tavuk, yumurta, kaşar peyniri, beyaz balık, susam ve ayçiçeği tohumu, esmer pirinç, buğday tohumu, bütün tahıllı buğday, avokado, arpa, badem, bezelye ve patates
Pantotenik asit (B5): Maya, karaciğer, buğday tohumu ve yer fıstığı, fındık, soya unu, bezelye, yumurta sarısı, yulaf ezmesi, ayçiçeği çekirdeği, bezelye, baklagiller, tavuk, yoğurt, mantar, tatlı patates, süt, brokoli, kahverengi pirinç, avakado, karnabahar, lahana, kepekli ekmek, balık, ton balığı
Piridoksin (B6): Ayçiçeği tohumu, buğday tohumu, soya fasulyesi, ceviz, soya unu, mercimek, zenginleştirilmiş tahıl, muz, kahverengi pirinç, fındık, nohut, somon, patates, ıspanak, sebze suyu, avokado, lahana, çavdar unu, beyaz balık, brüksel lahanası, sığır eti, biftek, kuru erik, tatlı patates, portakal
Biotin (B 7): Maya, soya unu, ceviz, arpa, ceviz, yulaf ezmesi, badem, karnabahar, mantar, buğday kepeği, mercimek, pişmiş yumurta, buğday tohumu, tavuk, kepekli ekmek, somon balığı, süt, peynir, avokado, ağaççileği ve enginar
Folik Asit (B9): Maya, pirinç, makarna, nohut, mercimek, kuşkonmaz, ıspanak, zenginleştirilmiş tahıl, kepekli ekmek, pirinç tohumu, soya unu, buğday kepeği, fasulye, lahana, pancar yaprağı, yeşil salata, brokoli, arpa, brüksel lahanası, badem, yulaf ezmesi, yumurta, avokado, yeşil fasulye, yağlı balık, hurma, muz, böğürtlen ve patates
Vitamin B12: Et, tavuk, balık, kabuklu deniz ürünleri, süt, yumurta *
A VİTAMİNİ
Retinol (hayvansal kaynaklar): Morina karaciğer yağı, sığır eti, dana, kuzu ve tavuk ciğeri, tereyağı, kaşar peynir, yumurta, süt, uskumru
Betakaroten (provitamin A, bitkisel kaynaklardan): Lahana, havuç, maydanoz, ıspanak, tatlı patates, kuru kayısı, suteresi, brokoli, mango, domates
D VİTAMİNİ
Somon, sardalya, uskumru, çiroz, ringa, ton balığı, zenginleştirilmiş inek sütü, yumurta sarısı, margarin
E VİTAMİNİ
Buğday tohumu yağı, ayçiçeği tohumu, badem ve fındık, mayonez, buğday tohumu, soya yağı, şalgam, tatlı patates, tereyağı, kuşkonmaz, ıspanak, avokado, mısır yağı, ayçiçek yağı
K VİTAMİNİ
brüksel lahanası, yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, brokoli, lahana, karaciğer
C VİTAMİNİ
Kivi, kuş üzümü, lahana, maydanoz, yeşil biber, brokoli, frenk lahanası, mango, su teresi, kırmızı çilek, papaya, ıspanak, portakal ve portakal suyu, limon suyu, greyfurt ve greyfurt suyu, şalgam, şeftali, kuşkonmaz, kavun, yeşil soğan, mandalina, turp, ahududu, sarı yaz kabağı, tatlı patates, marul, muz, ananas, yaban mersini suyu, sebze suyu, domates suyu
B VİTAMİNLERİ
Tiamin (B1): Zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıl ya da buğday tohumu, soya fasulyesi, fıstık, ayçekirdeği, fıstık, kepekli tahıllar, yulaf ezmesi, kepekli, fındık, kahverengi pirinç, çavdar, barbunya, mısır, buğday, ceviz, kabak çekirdeği, patates, tavuk
Riboflavin (B2): Zenginleştirilmiş tahıl, maya, badem, sığır eti, brokoli, yumurta, buğday tohumu, kaşar peynir, yağsız süt, kuşkonmaz, ıspanak, tavuk, somon, ayçiçeği tohumu, lahana maydanoz, soya unu, mısır, zenginleştirilmiş ekmek ve kepekli ekmek
Niasin (B3): Maya, tavuk, hindi , sığır eti, somon, kepekli ekmek, hububat, özellikle zenginleştirilmiş tahıl ürünleri, mercimek, yer fıstığı, tavuk, yumurta, kaşar peyniri, beyaz balık, susam ve ayçiçeği tohumu, esmer pirinç, buğday tohumu, bütün tahıllı buğday, avokado, arpa, badem, bezelye ve patates
Pantotenik asit (B5): Maya, karaciğer, buğday tohumu ve yer fıstığı, fındık, soya unu, bezelye, yumurta sarısı, yulaf ezmesi, ayçiçeği çekirdeği, bezelye, baklagiller, tavuk, yoğurt, mantar, tatlı patates, süt, brokoli, kahverengi pirinç, avakado, karnabahar, lahana, kepekli ekmek, balık, ton balığı
Piridoksin (B6): Ayçiçeği tohumu, buğday tohumu, soya fasulyesi, ceviz, soya unu, mercimek, zenginleştirilmiş tahıl, muz, kahverengi pirinç, fındık, nohut, somon, patates, ıspanak, sebze suyu, avokado, lahana, çavdar unu, beyaz balık, brüksel lahanası, sığır eti, biftek, kuru erik, tatlı patates, portakal
Biotin (B 7): Maya, soya unu, ceviz, arpa, ceviz, yulaf ezmesi, badem, karnabahar, mantar, buğday kepeği, mercimek, pişmiş yumurta, buğday tohumu, tavuk, kepekli ekmek, somon balığı, süt, peynir, avokado, ağaççileği ve enginar
Folik Asit (B9): Maya, pirinç, makarna, nohut, mercimek, kuşkonmaz, ıspanak, zenginleştirilmiş tahıl, kepekli ekmek, pirinç tohumu, soya unu, buğday kepeği, fasulye, lahana, pancar yaprağı, yeşil salata, brokoli, arpa, brüksel lahanası, badem, yulaf ezmesi, yumurta, avokado, yeşil fasulye, yağlı balık, hurma, muz, böğürtlen ve patates
Vitamin B12: Et, tavuk, balık, kabuklu deniz ürünleri, süt, yumurta *