iltasyazilim
FD Üye
Vücutta Tuz Eksikliği Niçin Olur
Vücutta Tuz Eksikliği Nasıl Belirlenir
Vücutta İyot Eksikliği
vücuda eksik tuz alımı çağırmak doğrusu eksik sodyum ve klor alımı demektir
İyot insan vücudunda çok az miktarda bulunan ama sıradan yükselme ve gelişme için zorunlu bir elementtir İyot eksikliği önlenebilir akıl geriliğinin en önde gelen nedenlerinden biridir anne karnından başlayan yaşamı her tarafında negatif olarak etkileyen bir hastalıklar bütünüdür
İYOT NEDEN KAYDA DEĞER
Ilk Önce beyin elde etmek üzere tüm organların düzenli çalışmasında
Yükselme ve gelişmenin bütün olması için
Vücut ısı ve enerjisinin devamı için zorunlu olan troid hormonlarından T3 ve T4 ün yapımında gereklidir
İyot vücuda besinlersu ve deniz ürünlerinin tüketimi aracılığıyla alınırAncak besinlerimizde ve içme suyumuzda iyot eksikliği varsa o süre vücutta da iyot eksikliği ortaya çıkacaktırAyrıca iyotu eksik toprakta yetişen tüm ur de yetersiz miktarda iyot içermektedirBunun yanısıra LahanaKarnıbaharBrüksel LahanasıŞalgamTurp v b besinler guatrojen denen antitroid bileşikleri içererek tiroid bezinde iyot taşınmasını engellemektedirler
İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI:
YETİŞKİNLERDE: GuatrTroid bezinin çalışmamasızihnin eksik çalışması ve güçsüzlük belirtileri görülmektedir
ANNE KARNINDA VE BEBEKLİKTE : üşüklereölü doğumlaradoğumsal anomalilerebebek ölümlerinde artışazeka geriliğinesağırlığaşaşılığacüceliğe neden olabilmektedir
ÇOCUKLUK ve GENÇLİK DÖNEMLERİNDE;Guatrhipotroidizmbüyüme geriliğizihnin tatmin edici çalışmaması ve öğrenme güçlüğü dolayısıyla da mektep başarısının düşmesine yol açmaktadır
İyottan beceriksiz beslenen çocuklar akranlarına göre 135 puan akıl kaybına uğramaktadırlar
Böylece çok ülkede sıklıkla alınan önlemler tuzun iyotlanmasıekmeğe iyot katılmasıiyot tabletleri sunumu ve içme suyunun iyotlanması şeklindedir
Ülkemizde iyotlu tuzlu kullanımı % 639 dur
Bir toplumda iyot eksikliğinin en önemli sorunu cüceliken sık rastlanan hastalığı da Guatr dır
İyotlu tuzlu kullanımı esnasında da iyotun gün ışığındafazla nemdeyüksek ısıda azaldığı unutulmamalıdırBu nedenle iyotlu tuzlu yemek piştikten sonra yemeğe ek edilmelidir *
Vücutta Tuz Eksikliği Nasıl Belirlenir
Vücutta İyot Eksikliği
vücuda eksik tuz alımı çağırmak doğrusu eksik sodyum ve klor alımı demektir
İyot insan vücudunda çok az miktarda bulunan ama sıradan yükselme ve gelişme için zorunlu bir elementtir İyot eksikliği önlenebilir akıl geriliğinin en önde gelen nedenlerinden biridir anne karnından başlayan yaşamı her tarafında negatif olarak etkileyen bir hastalıklar bütünüdür
İYOT NEDEN KAYDA DEĞER
Ilk Önce beyin elde etmek üzere tüm organların düzenli çalışmasında
Yükselme ve gelişmenin bütün olması için
Vücut ısı ve enerjisinin devamı için zorunlu olan troid hormonlarından T3 ve T4 ün yapımında gereklidir
İyot vücuda besinlersu ve deniz ürünlerinin tüketimi aracılığıyla alınırAncak besinlerimizde ve içme suyumuzda iyot eksikliği varsa o süre vücutta da iyot eksikliği ortaya çıkacaktırAyrıca iyotu eksik toprakta yetişen tüm ur de yetersiz miktarda iyot içermektedirBunun yanısıra LahanaKarnıbaharBrüksel LahanasıŞalgamTurp v b besinler guatrojen denen antitroid bileşikleri içererek tiroid bezinde iyot taşınmasını engellemektedirler
İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI:
YETİŞKİNLERDE: GuatrTroid bezinin çalışmamasızihnin eksik çalışması ve güçsüzlük belirtileri görülmektedir
ANNE KARNINDA VE BEBEKLİKTE : üşüklereölü doğumlaradoğumsal anomalilerebebek ölümlerinde artışazeka geriliğinesağırlığaşaşılığacüceliğe neden olabilmektedir
ÇOCUKLUK ve GENÇLİK DÖNEMLERİNDE;Guatrhipotroidizmbüyüme geriliğizihnin tatmin edici çalışmaması ve öğrenme güçlüğü dolayısıyla da mektep başarısının düşmesine yol açmaktadır
İyottan beceriksiz beslenen çocuklar akranlarına göre 135 puan akıl kaybına uğramaktadırlar
Böylece çok ülkede sıklıkla alınan önlemler tuzun iyotlanmasıekmeğe iyot katılmasıiyot tabletleri sunumu ve içme suyunun iyotlanması şeklindedir
Ülkemizde iyotlu tuzlu kullanımı % 639 dur
Bir toplumda iyot eksikliğinin en önemli sorunu cüceliken sık rastlanan hastalığı da Guatr dır
İyotlu tuzlu kullanımı esnasında da iyotun gün ışığındafazla nemdeyüksek ısıda azaldığı unutulmamalıdırBu nedenle iyotlu tuzlu yemek piştikten sonra yemeğe ek edilmelidir *