iltasyazilim
FD Üye
Yağlar düşmanınız değil dostunuzdur
“Yağsız yemek, hatta “sıfır yağlı beslemek doğru bir şey zannediliyor Ancak bu, beslenme hatalarının en önemlilerinden biridirSağlığımız için son derece önemli olan yağları artı miktarda kazanmamız zararlı olabilir lakin onları eksik kazandığınız zaman da bir takım problemler ortaya çıkabiliyor
Burada önemli olan, aşırısından kaçınmak ve zararlı yağlar yerine zararsız veya faydalı olma ihtimali yüksek olan yağları kullanmaktır Mesela doymuş yağları, yani tereyağı, tam yağlı süt, peynir, yoğurt, ayranı, yağlı sığır etini, kanatlı hayvanların derilerini azalttığınız süre sağlığınız için önemli bir adım atmış olursunuz Bitkisel yağları seçerken de zeytinyağı ağırlıklı bir tercih yapabilirsiniz
Omega3 zengini balığı daha fazla yer, omega3 yüklü ceviz, öğütülmüş keten tohumu, fındık, semizotu ve yumurtaya beslenme planınızda sıkça yer verirseniz de iyi bir meslek yapmış olursunuz Yani sorun sadece yağları azaltmakla bitmiyor, “iyikötü yağ kavramını kavramak de kayda değer
İYİ KOLESTEROLÜ AZALTIR
Önemli bir nokta da şu: Beslenmenizdeki yağ miktarını azaltmanız, genel olarak daha pozitif karbonhidrat yemeniz anlamına geliyor Az yağlı yemek iddiasında olanlar farkına varmadan daha çok beyaz pirinç, unlu besin, şeker ve nişastalı besinler yemeğe başlıyor
Bilhassa batmış yağları azaltıp yerine karbonhidratları koyduğunuz vakit, ne kilonuz ne de toplam kolesterol düzeyiniz zannettiğiniz kadar azalıyor Azalsa bile açlık edilen hedefe varılamıyor Keza yağları azaltıp karbonhidrat ağırlıklı bir beslenmeye dinmek önce trigliseridi yükseltiyor, bir vakit daha sonra da iyi kolesterol HDL ’yi düşürüyor
KİLO ALMAYI KOLAYLAŞTIRIR
Hem yağı azalttığınız için doymuyorsunuz Bu durumda daha pozitif yiyip kilo almaya başlıyorsunuz Bir diğer önemli nokta da fark edilmeden yoğunlaştırılan karbonhidrat kazanımı pankreasınıza insülin üretmesi için baskı yapmaya başlıyor Bu baskı keza kilo almanızı kolaylaştırıyor keza de insülin direncine yol açarak bir süre daha sonra şeker hastalığına sebep olabiliyor
Amerika, obezite ile savaşa başlarken yağ tüketiminde ciddi sınırlamalar yaptı Amerikan halkı 20 sene öncesine oranla yüzde 510 daha eksik yağ tüketiyor Lakin obezite sorunu gerileyeceği yerde patlama yaptı Çünkü azalan yağ tüketiminin yerini şekerli meşrubatlar, unu, yağı bol atıştırmalıklar aldı
NE YAPMALI?
Benim tavsiyem, günlük enerji ihtiyacınızın en fazla 13 ’ini yağlardan kazanmanız, bu miktarı 15 ’in altına da düşürmemeniz
Eğer yağlar sebebiyle oluşabilecek bir sağlık durumu zararından korunmak istiyorsanız, doymuş yağ yerine (tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, tam yağlı etler, süt ve süt ürünleri) doymamış yağları (bitkisel yağlar: ayçiçeği yağı gibi) ve özellikle de tekli doymamış yağları (zeytinyağı) kullanmanız
Bir defa daha hatırlatayım: Yağlardan tamamıyla uzaktan bir besin planı yapmaya kalkarsanız sağlığınızı iyileştirmez, tersine kötüleştirirsiniz Bilhassa bir takım yağların (omega3, tekli doymamış yağlar) bedeniniz için ilaç değer olduğunu, yağda eriyen vitaminleri (A, D, E, K) sadece yağlarla birlikte kazanabileceğinizi unutmayın
Kolay çözümler
Amacınız, vücudunuza gereği değin yağ kazandırmak fakat ihtiyacınızdan pozitif yağın daha çok kilo, daha hızlı sertleşen damarlar olduğunu unutmamak olmalıdır
Fena yağların yerine iyi yağları geçirmeye odaklanmalısınız Bunun için kurabiye, börek, poğaça pişirirken margarin yerine sağlıklı sıvı yağlar kullanabilirsiniz Bütün yağlı etler yerine yağsız etler tercih edebilirsiniz
Tereyağı ile yemek yemek pişirmeyi aralıklı başvurulan bir tat alma haline getirip zeytinyağı ağırlıklı bir besin planı yapabilirsiniz Margarin kullanırken trans yağlardan arındırılmışları tercih edebilirsiniz
Mangalda et közlerken yağlı kısımlarını ayırabilir, zararlı yağların kullanılması ihtimali yüksek olan fast food ’lardan uzakta durabilirsiniz Kısacası dinç yağlarla beslenme konusunda alabileceğiniz kolay çoğu tedbir var
Prof Dr Osman Müftüoğlu Bağımsızlık *
“Yağsız yemek, hatta “sıfır yağlı beslemek doğru bir şey zannediliyor Ancak bu, beslenme hatalarının en önemlilerinden biridirSağlığımız için son derece önemli olan yağları artı miktarda kazanmamız zararlı olabilir lakin onları eksik kazandığınız zaman da bir takım problemler ortaya çıkabiliyor
Burada önemli olan, aşırısından kaçınmak ve zararlı yağlar yerine zararsız veya faydalı olma ihtimali yüksek olan yağları kullanmaktır Mesela doymuş yağları, yani tereyağı, tam yağlı süt, peynir, yoğurt, ayranı, yağlı sığır etini, kanatlı hayvanların derilerini azalttığınız süre sağlığınız için önemli bir adım atmış olursunuz Bitkisel yağları seçerken de zeytinyağı ağırlıklı bir tercih yapabilirsiniz
Omega3 zengini balığı daha fazla yer, omega3 yüklü ceviz, öğütülmüş keten tohumu, fındık, semizotu ve yumurtaya beslenme planınızda sıkça yer verirseniz de iyi bir meslek yapmış olursunuz Yani sorun sadece yağları azaltmakla bitmiyor, “iyikötü yağ kavramını kavramak de kayda değer
İYİ KOLESTEROLÜ AZALTIR
Önemli bir nokta da şu: Beslenmenizdeki yağ miktarını azaltmanız, genel olarak daha pozitif karbonhidrat yemeniz anlamına geliyor Az yağlı yemek iddiasında olanlar farkına varmadan daha çok beyaz pirinç, unlu besin, şeker ve nişastalı besinler yemeğe başlıyor
Bilhassa batmış yağları azaltıp yerine karbonhidratları koyduğunuz vakit, ne kilonuz ne de toplam kolesterol düzeyiniz zannettiğiniz kadar azalıyor Azalsa bile açlık edilen hedefe varılamıyor Keza yağları azaltıp karbonhidrat ağırlıklı bir beslenmeye dinmek önce trigliseridi yükseltiyor, bir vakit daha sonra da iyi kolesterol HDL ’yi düşürüyor
KİLO ALMAYI KOLAYLAŞTIRIR
Hem yağı azalttığınız için doymuyorsunuz Bu durumda daha pozitif yiyip kilo almaya başlıyorsunuz Bir diğer önemli nokta da fark edilmeden yoğunlaştırılan karbonhidrat kazanımı pankreasınıza insülin üretmesi için baskı yapmaya başlıyor Bu baskı keza kilo almanızı kolaylaştırıyor keza de insülin direncine yol açarak bir süre daha sonra şeker hastalığına sebep olabiliyor
Amerika, obezite ile savaşa başlarken yağ tüketiminde ciddi sınırlamalar yaptı Amerikan halkı 20 sene öncesine oranla yüzde 510 daha eksik yağ tüketiyor Lakin obezite sorunu gerileyeceği yerde patlama yaptı Çünkü azalan yağ tüketiminin yerini şekerli meşrubatlar, unu, yağı bol atıştırmalıklar aldı
NE YAPMALI?
Benim tavsiyem, günlük enerji ihtiyacınızın en fazla 13 ’ini yağlardan kazanmanız, bu miktarı 15 ’in altına da düşürmemeniz
Eğer yağlar sebebiyle oluşabilecek bir sağlık durumu zararından korunmak istiyorsanız, doymuş yağ yerine (tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, tam yağlı etler, süt ve süt ürünleri) doymamış yağları (bitkisel yağlar: ayçiçeği yağı gibi) ve özellikle de tekli doymamış yağları (zeytinyağı) kullanmanız
Bir defa daha hatırlatayım: Yağlardan tamamıyla uzaktan bir besin planı yapmaya kalkarsanız sağlığınızı iyileştirmez, tersine kötüleştirirsiniz Bilhassa bir takım yağların (omega3, tekli doymamış yağlar) bedeniniz için ilaç değer olduğunu, yağda eriyen vitaminleri (A, D, E, K) sadece yağlarla birlikte kazanabileceğinizi unutmayın
Kolay çözümler
Amacınız, vücudunuza gereği değin yağ kazandırmak fakat ihtiyacınızdan pozitif yağın daha çok kilo, daha hızlı sertleşen damarlar olduğunu unutmamak olmalıdır
Fena yağların yerine iyi yağları geçirmeye odaklanmalısınız Bunun için kurabiye, börek, poğaça pişirirken margarin yerine sağlıklı sıvı yağlar kullanabilirsiniz Bütün yağlı etler yerine yağsız etler tercih edebilirsiniz
Tereyağı ile yemek yemek pişirmeyi aralıklı başvurulan bir tat alma haline getirip zeytinyağı ağırlıklı bir besin planı yapabilirsiniz Margarin kullanırken trans yağlardan arındırılmışları tercih edebilirsiniz
Mangalda et közlerken yağlı kısımlarını ayırabilir, zararlı yağların kullanılması ihtimali yüksek olan fast food ’lardan uzakta durabilirsiniz Kısacası dinç yağlarla beslenme konusunda alabileceğiniz kolay çoğu tedbir var
Prof Dr Osman Müftüoğlu Bağımsızlık *