Bu sorunun cevabı fazla basit Yaşamak için yağa ihtiyacımız varYağ, gıdalara lezzet katar Hücreleri saran ve koruyan gözenekli olan zarı için esas öğelerdendir Enerji kaynağıdır Yenen yağın her 1 gramı 9 kilokalorig enerji anlamına gelir Vücut sağlığı için son derece zorunlu olan vitaminler A, D, E ve K vitaminlerini vücudumuza kazandırır Bu vitaminler sadece yağda eriyebilir ve ama yağlarla alındıklarında vücuda faydalı olmaktadırHangi Yağ Daha Sağlıklı? Yağları, batmış yağlar, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar olarak üç esas bölüme ayırabiliriz Doymuş yağlar et, tereyağ, süt, yumurta gibi hayvansal kaynaklı ürünlerde bulunur ve aşırı kullanımı kolesterol seviyesinin yükselmesine dolayısıyla kalp hastalıkları riskinin artmasına neden olurKanola, zeytinyağı ve yerfıstığında yer alan tekli doymamış yağlar, bitkisel kaynaklıdır ve kolesterol seviyesini düşürürler Çoklu doymamış yağlar, Omega 3 ve Omega 6 olarak gruplanır ve aralıksız dinç bir yaşam için elzem yağlardır Bu yağlar dengelenmiş alındığında kalp hastalıkları riskinin azaltılmasına tezgâhtar olur, hücresel yapılanması ve beyin gelişimine katkıda bulunurElzem yağlar Omega 3 ve Omega 6 ’nın tarihi 1929 yılında yağsız perhiz uygulanan farelerde bir “yağ eksikliği sendromu geliştiği keşfedildi Büyümenin gecikmesi, cilt sağlığının bozuk olması, deriden uçup gitme yoluyla kaybolan su miktarının artması, böbrek fonksiyon bozukluğu ve üreme fonksiyonu kaybı bu sendromun özellikleri arasındaydı Ancak söz konusu sendromun yağların eksikliği yok de linoleik asit (Omega 6) adı verilen özel bir yağ asidinin eksikliği sebebiyle geliştiği kısa sürede anlaşıldı “Yağ eksikliği sendromu, Omega 6 ’nın dışarıdan alınması zorunluluğunu ortaya koydu Devamına yapılan araştırmalar linolenik asit; yani Omega 3 yağ asidinin de bu etkilerde karşılıklı rolü olduğunu ortaya çıkardı Ceset için kesinlikle gerekliliği ıspatlanınca her iki yağa “elzem yağlar adı verildi Bu iki yağın ideal dengede alımının sağladığı faydalar ise yakın zamanda yapılan araştırmalarla kanıtlandıOmega 3 ve Omega 6 yağlarının ideal dengesi Bu iki elzem yağ vücudumuzda rekabet halindedir Omega 3, kanda akışkanlığı sağlayıcı etkiye sahipken Omega 6, kanın pıhtılaşmasına asistan olur İdeal kan dolaşımı ve dolayısıyla vücudun başlıca fonksiyonlarının dinç bir şekilde yerine getirilebilmesi için bu yağları dengelenmiş bir şekilde tüketmemiz gerekirSağlığımıza maksimum fayda sağlamaları için Dünya Afiyet Örgütü ’nün öngördüğü oran 1 gr Omega 3 yağına karşılık, 510 gr Omega 6 yağıdır Yani vücumuza giren her 1 gr Omega 3 için, maksimum 510 gr Omega 6 yağı almalıyızBugün yapılan çalışmalar gösteriyor ancak günümüz gıda alışkanlıklarında maalesef bu yağları bu dengede alamıyoruz Yediğimiz besinlerde daha çok Omega 6 olduğu için, bu oran bugün 1 gr Omega 3 yağına karşılık 1520 gr Omega 6 olarak görünüyor Yani bu iki yağın dengelenmiş alımıyla gelen sayısız faydadan mahrum kalıyoruzOmega 3 ve Omega 6 hangi besinlerde bulunur?Omega 3 Ceviz, fındık, soya fasulyesi, lahana, ıspanak, brokoli, marul, kanola bitkisi, soğuk su balıkları ve balıkyağında bulunurOmega 6 Ayçiçeği, mısır, soya ve tahıl ürünlerinde bulunur Etiket yağda eriyen vitaminler hangileridir? hangi yağ daha dinç? yağ çeşitleri omega 3 yağının faydası nedir? omega yağının faydaları nelerdir? omega 3 hangi besinlerde bulunur? omega 6 hangi besinlerde bulunur? sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur