
Manzara olarak tatlı patatese benzeyen yam zerzevatı Afrika kıtasında bolca bulunur ve tüketilir. Güç bakımından güçlü olan yam sebzesinin 100'den çokça çeşidi bulunuyor. Evet yam sebzesinin yararları nelerdir? Tertipli tüketildiğinde hücreleri yenileyerek kanseri önleyen yam zerzevatı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Haberin detayında tüketimi M.Ö yıllara dayanan yama dair her şeyi bulabilirsiniz.
Afrika, Asya, Avustralya ve Amerika'da yaygın bir halde yetiştirilen ve 100'den çokça çeşidi olan yam zerzevatı, sert kabukları olan içi etlidir. Koyu kahve ve açık renklerde olan yam zerzevatı, M.Ö 8000 yıllara dayanan bir yetiştiriciliği vardır. Yetiştiği yerdeki kişilerin hayat kaynağı olan yam, 6 ay boyunca saklanabilir. Yağmur mevsimleri öncesine kadar yetişen bu zerzevat, mangalda, ızgarada, fırında ve kaynatılarak tüketilebilir. Yumru hali çoklukla beyaz, mor, turuncu ve pembe renklerde olur. Çok tanınan olmazsa bile güçlü bir vitamin ve mineral deposudur. Patates üzere toprak altında yetişir. Yapılan araştırmalarda yam zerzevatı, diyet lif ve antioksidan bakımından epeyce zengindir. Bu sayede münhasıran kolon ve bağırsak kanserlerinin yaşanmasını önlediği tespit edilmiştir. Kemiklerin sağlıklı gelişmesini destekleyen yam zerzevatı, güçlü bir C vitamini olduğundan vücudun muhtaçlığı olan demir emilimini destekler.

100 GRAM BESİN KIYMETI;
Kalori / 140
Karbonhidrat / 30 gram
Protein / 1 gram
Yağ / 0 gram
Elyaf / 3 gram
C Vitamini / GÜNLÜK % 18'i
B5 Vitamini / % 9'u
Manganez / % 22'si
Magnezyum / % 5'i
Potasyum / % 19'u
Tiamin / % 10'nu
Bakır / 21'i
Folat / % 5'i

YAM SEBZESİNİN YARARLARI NELERDİR? SISTEMLI TÜKETİLDİĞİNDE KANSERİ ÖNLÜYOR...
- Diyet lif bakımından varlıklı olan yam zerzevatı sindirim marazlarının oluşmasına taban hazırlayan olumsuz durumları önler. Bağırsak florasını istikrarlar. Başkaca bu lif hücrelerin deforme olmamasını sağlayarak kolon kanserini köstekler.
- Vücudun kan hücrelerini artırmak için demir emilimi sağlaması gerekir. Bunun içinde C vitaminine gereksinim duyar. Yam zerzevatı günlük yüzde 50 orantıda C vitamini sağlar.
- Güçlü bir antioksidan tesiri gösteren yam zerzevatı, vücuttaki toksinleri atarak iltihaplanmayı azaltır.

- Birçok organ vücuttaki istikrarsız iltihaplanma ve asitten dolayı fonksiyonlarını yitirir. Bu da kimi riskli illetlerin artışına sebep olur.
- Kronik inflamasyon vücuttaki bakteri seviyesidir. Bağışıklığı olumsuz etkileyen bu bakteri artışı, kalp, diyabet ve obezite üzere rahatsızlıkların ortaya çıkartır. Ama yam zerzevatı bu bakterilerin atılmasını sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirir.