Yanlış Beslenme Kansere Yol acıyor
Amerikada yapılan tıbbi araştırmalar, Diyet ve beslenme etkenlerinin tum kanserlerde yuzde 70, kanserden olumlerde ise yuzde 35 oranında etkili olduğunu gosteriyor Kanser riskini azaltmanın en onemli ve kolay yolu ise diyete dikkat etmekten geciyor
Araştırmalar, kanser olgularının yuzde 80ini cevresel etkenlere bağlarken, bu etkenlerin arasında beslenme onemli bir yer tutuyor kadınlarda gorulen tumorlerin yuzde 50si, erkeklerde gorulenlerin ise yuzde 30unun beslenmeye bağlı olduğu ifade ediliyor Uzmanlar, dengeli beslenmeye ve besin ceşitliliğine dikkat edilmesini onerirken, alınan yağların gunluk toplam kalorinin yuzde 30unu gecmemesi gerektiği belirtiliyor Ayrıca alınan doymuş yağ oranının gunluk toplam kalorinin yuzde 20sini aşmaması gerektiği cunku, doymuş yağın fazla olmasının goğus, rahim ağzı, yumurtalık, bağırsak ve rektum kanserlerine yol actığı kaydediliyor Doymamış yağ asidi iceren kolesterolsuz yağların secilmesini isteyen uzmanlar, cok duşuk kolesterol seviyelerinin de kalın bağırsak kanserlerine yol acabileceğini duşunerek, hicbir zaman aşırıya kacılmaması konusunda uyarıyor Fazla yağlı kırmızı etler yerine tavuk ve balık etinin tercih edilmesini oneren uzmanlar, kızartma yerine haşlama ve buharla pişirme yontemlerinin kullanılmasını ısrarla vurguluyor Boylece alınan yağ miktarı azalırken, yanmış yağın kanserojen etkilerinden korunmuş olunuyor
PROTEİN AZI DA FAZLASI DA KANSER RİSKİ DOĞURUYOR
Sağlıklı bir yetişkinin vucut ağırlığının her kilogramı icin gunluk ortalama 1 gram Protein alınmasının onemine dikkat ceken uzmanlar, Gunluk beslenme miktarımızın yuzde 15ini proteinli besinler oluşturmalı Aşırı protein alımı meme, rahim, bağırsak, pankreas ve bobrek tumorlerinin gelişimini kolaylaştırır Bu nedenle surekli kırmızı et yiyen kişilerin kanser olma riski ayda bir kez kırmızı et yiyenlere gore 25 kat fazladıruyarılarında bulunuyor Ancak protein yetersizliği de Tlenfositlerinin faaliyetlerini yavaşlatarak bağışıklık sistemini bozduğu icin kanserlerin daha cabuk ilerlemesine sebep olduğu ifade ediliyor Aşırıya kacmadan yeterli protein alımına dikkat etmek gerektiğini soyleyen uzmanlar, Protein gereksinimini karşılamak icin kırmızı et yerine balık, tavuk, hindi tercih edilmelidir Tavuk ve hindinin fazla yağ iceren derisi yenmemelidirdiyor Uzmanlara gore; gunluk beslenme miktarının ortalama yuzde 60ını karbonhidratlar ve doğada bulunan şekerler oluşturmalı Rafine ve işlem gormuş şeker tuketimi olabildiğince azaltılmalı Bununla birlikte aşırı tuzdan da sakınmak onem taşıyor Tuzun Mide Kanserine sebep olabileceği bilinirken, tuzlayıp saklama (turşu, salamura vs) yerine dondurarak saklama yontemini tercih edilmesi gerektiği belirtiliyor Yapılan araştırmalar dondurarak saklama yonteminin tercih edildiği ulkelerde mide kanseri gorulme sıklığının yuzde 64 azaldığını gosteriyor Nitrat, nitrite ve daha sonra da kanserojen bir Madde olan nitrozamine donuşuyor Nitratın koruyucu olarak kullanıldığı et ve turevi şarkuteri urunlerini (salam, sosis vs) satın alırken dikkatli olunması gerektiği ifade ediliyor
KANSERDEN KORUNMAK İCİN BOL SEBZE
Lahana, brokoli, salatalık, maydanoz, biberiye, soya fasulyesi gibi sebzeler, icerdikleri bazı maddelerle kansere karşı koruyucu etki gosteriyor Antioksidan ozellik taşıyan C Vitamin, E vitamini, Betakaroten, selenyum, cinko, polifenol de kansere karşı koruyucu Soya, zeytinyağı, mısırozu, ayciceği, kanola yağlarının okside olmamışları ve bir tur balık yağı olan omega3 de kanser onleyici doymamış yağ sınıfına giriyor Bağırsak Kanserini onleyen kalsiyum ile posalılifli besinlerin alımının da ihmal edilmemesi gerektiği bildiriliyor Uzmanlara gore; kızartmanın mumkunse pek tercih edilmemesi gerekiyor Mutlaka kızartma yontemiyle pişirmeniz gerekiyorsa, 150 derecenin altında ve cok az yağ kullanılması oneriliyor Fazla yağların suzulmesi şartıyla kavurmanın kızartmadan daha iyi bir yontem olduğu tavsiye ediliyor En fazla onerilen pişirme şekli ise fırında pişirme Izgara da pişirme yuksek ısıya maruz kalındığı icin yuzeydeki besleyici maddeler değişikliğe uğruyor Bu nedenle ızgara eğer yapılacaksa, ısı 150 derecenin altında olmalı Mangalın komurlerinden gelen duman ve alevler kanser yapıcı maddelerin oluşumuna yol acıyor Mikrodalga tercih edildiğinde yansıtıcı levha kullanımına dikkat edilmeli
Amerikada yapılan tıbbi araştırmalar, Diyet ve beslenme etkenlerinin tum kanserlerde yuzde 70, kanserden olumlerde ise yuzde 35 oranında etkili olduğunu gosteriyor Kanser riskini azaltmanın en onemli ve kolay yolu ise diyete dikkat etmekten geciyor
Araştırmalar, kanser olgularının yuzde 80ini cevresel etkenlere bağlarken, bu etkenlerin arasında beslenme onemli bir yer tutuyor kadınlarda gorulen tumorlerin yuzde 50si, erkeklerde gorulenlerin ise yuzde 30unun beslenmeye bağlı olduğu ifade ediliyor Uzmanlar, dengeli beslenmeye ve besin ceşitliliğine dikkat edilmesini onerirken, alınan yağların gunluk toplam kalorinin yuzde 30unu gecmemesi gerektiği belirtiliyor Ayrıca alınan doymuş yağ oranının gunluk toplam kalorinin yuzde 20sini aşmaması gerektiği cunku, doymuş yağın fazla olmasının goğus, rahim ağzı, yumurtalık, bağırsak ve rektum kanserlerine yol actığı kaydediliyor Doymamış yağ asidi iceren kolesterolsuz yağların secilmesini isteyen uzmanlar, cok duşuk kolesterol seviyelerinin de kalın bağırsak kanserlerine yol acabileceğini duşunerek, hicbir zaman aşırıya kacılmaması konusunda uyarıyor Fazla yağlı kırmızı etler yerine tavuk ve balık etinin tercih edilmesini oneren uzmanlar, kızartma yerine haşlama ve buharla pişirme yontemlerinin kullanılmasını ısrarla vurguluyor Boylece alınan yağ miktarı azalırken, yanmış yağın kanserojen etkilerinden korunmuş olunuyor
PROTEİN AZI DA FAZLASI DA KANSER RİSKİ DOĞURUYOR
Sağlıklı bir yetişkinin vucut ağırlığının her kilogramı icin gunluk ortalama 1 gram Protein alınmasının onemine dikkat ceken uzmanlar, Gunluk beslenme miktarımızın yuzde 15ini proteinli besinler oluşturmalı Aşırı protein alımı meme, rahim, bağırsak, pankreas ve bobrek tumorlerinin gelişimini kolaylaştırır Bu nedenle surekli kırmızı et yiyen kişilerin kanser olma riski ayda bir kez kırmızı et yiyenlere gore 25 kat fazladıruyarılarında bulunuyor Ancak protein yetersizliği de Tlenfositlerinin faaliyetlerini yavaşlatarak bağışıklık sistemini bozduğu icin kanserlerin daha cabuk ilerlemesine sebep olduğu ifade ediliyor Aşırıya kacmadan yeterli protein alımına dikkat etmek gerektiğini soyleyen uzmanlar, Protein gereksinimini karşılamak icin kırmızı et yerine balık, tavuk, hindi tercih edilmelidir Tavuk ve hindinin fazla yağ iceren derisi yenmemelidirdiyor Uzmanlara gore; gunluk beslenme miktarının ortalama yuzde 60ını karbonhidratlar ve doğada bulunan şekerler oluşturmalı Rafine ve işlem gormuş şeker tuketimi olabildiğince azaltılmalı Bununla birlikte aşırı tuzdan da sakınmak onem taşıyor Tuzun Mide Kanserine sebep olabileceği bilinirken, tuzlayıp saklama (turşu, salamura vs) yerine dondurarak saklama yontemini tercih edilmesi gerektiği belirtiliyor Yapılan araştırmalar dondurarak saklama yonteminin tercih edildiği ulkelerde mide kanseri gorulme sıklığının yuzde 64 azaldığını gosteriyor Nitrat, nitrite ve daha sonra da kanserojen bir Madde olan nitrozamine donuşuyor Nitratın koruyucu olarak kullanıldığı et ve turevi şarkuteri urunlerini (salam, sosis vs) satın alırken dikkatli olunması gerektiği ifade ediliyor
KANSERDEN KORUNMAK İCİN BOL SEBZE
Lahana, brokoli, salatalık, maydanoz, biberiye, soya fasulyesi gibi sebzeler, icerdikleri bazı maddelerle kansere karşı koruyucu etki gosteriyor Antioksidan ozellik taşıyan C Vitamin, E vitamini, Betakaroten, selenyum, cinko, polifenol de kansere karşı koruyucu Soya, zeytinyağı, mısırozu, ayciceği, kanola yağlarının okside olmamışları ve bir tur balık yağı olan omega3 de kanser onleyici doymamış yağ sınıfına giriyor Bağırsak Kanserini onleyen kalsiyum ile posalılifli besinlerin alımının da ihmal edilmemesi gerektiği bildiriliyor Uzmanlara gore; kızartmanın mumkunse pek tercih edilmemesi gerekiyor Mutlaka kızartma yontemiyle pişirmeniz gerekiyorsa, 150 derecenin altında ve cok az yağ kullanılması oneriliyor Fazla yağların suzulmesi şartıyla kavurmanın kızartmadan daha iyi bir yontem olduğu tavsiye ediliyor En fazla onerilen pişirme şekli ise fırında pişirme Izgara da pişirme yuksek ısıya maruz kalındığı icin yuzeydeki besleyici maddeler değişikliğe uğruyor Bu nedenle ızgara eğer yapılacaksa, ısı 150 derecenin altında olmalı Mangalın komurlerinden gelen duman ve alevler kanser yapıcı maddelerin oluşumuna yol acıyor Mikrodalga tercih edildiğinde yansıtıcı levha kullanımına dikkat edilmeli