Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Yanlış fetvâ vermenin büyük sakıncaları

Yanlış fetvâ vermenin büyük sakıncaları
0
106

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Dînî konularda bilmeden konuşmanın vebâli çok büyüktür Meşhur bir harâma helâl veya meşhur bir helâle harâm diyen küfre girer

Müctehîd olmayan kimsenin, Kur'ânı Kerîmden ve hadîsi şerîflerden anladığına göre fetvâ vermesi câiz değildir Çünkü âyet ve hadîslerden dört mezhebin müctehîdleri, farklı hükümler çıkarmıştır Onun için herkes, kendi mezhebine uymalı, kendi mezhebindeki âlimlerin verdiği fetvâlarla amel etmelidir!

Bilmeden, kitaba bakmadan, câizdir, câiz değildirgibi konuşmaktan çok sakınmalıdır! Hadîsi Şerîfte, (Ateşe Cehenneme en cür'etkâr olanınız, fetvâ vermeye en cür'etkâr davrananınızdır) buyuruldu

Harâmdan korkmayan, günâh işlemeye cesâret eden câhildir Nitekim, (câhil, cür'etkâr olur) buyuruldu Ya'nî, (câhil, günâh işlemekten korkmaz) demektir

Fetvâ vermenin mesuliyeti

Fetvâ vermenin mes'ûliyeti çok büyüktür Hadîsi Şerîflerde buyuruldu ki:

(Bilmeden fetvâ verene, yerdeki ve gökteki melekler la'net ederler) İbni Lâl

(Ehli olmadan din kardeşine yanlış fetvâ veren, ona hâinlik etmiş olur) Ebû Dâvüd

(Cehennem zebânileri, günâh işleyen hâfızlara, puta tapanlardan daha çok azâb yapar Çünkü bilerek yapılan günâh, bilmiyerek yapılan günâhtan daha kötüdür) Taberânî

(Ümmetim, kötü âlimler, câhil âbidler yüzünden helâk olur Kötülerin en kötüsü kötü âlimlerdir İyilerin en iyisi de iyi âlimlerdir) Dârimî

(Ümmetim, kötü din adamlarından çok zarar görecektir) Hâkim

(Sizin için Deccâl'dan daha çok, sapık imâmlardan korkuyorum) İAhmed

Kendine suâl sorulan, bilmiyorsa, bilmiyorum, kitaplara bakayım, bulursam söylerimdemelidir! Bilmiyorum demek ilimdendir

Hadîsi Şerîflerde buyuruldu ki:

(İlim üçtür, biri bilmiyorumdemektir) İbni Mâce

(Üzeyr'in, Zülkarneyn'in peygamber olup olmadığını bilmiyorum Cebrâil aleyhisselâm gelinceye kadar, oturulacak yerlerin en iyisi ve en kötüsünün ne olduğunu soranlara bilmiyorumdedim Cebrâil de, bilmiyorumdedi Nihâyet Allahü teâlâ bildirdi ki, Oturulacak yerlerin en iyisi câmiler, en kötüsü de sokaklardır) Ebû Dâvüd

(Âlimim diyen câhildir) Taberânî

Ehli sünnet âlimleri buyuruyor ki:

(Bilmem, demek ilmin yarısıdır Allah rızâsı için bilmediği bir husûsta, susanın aldığı mükâfât, bildiği husûsta konuşanın aldığı mükâfâttan az değildir Çünkü cehâleti kabûl etmek nefse çok ağır gelir) Şa'bî

(Şeytanı en çok kahreden şey, âlimin bilmiyorumdemesidir şeytan, Bunun susması benim için, konuşmasından daha zararlıder) İbrâhim Edhem

(Hakîkî âlim, suâli cevaplandırırken, kıyâmette, bu cevabı hangi kitapta buldundiye sorulacağından korkan zâttır) HNişapurî

İlmi gizlemek vebâldir

Dînini öğrenmek için suâl soranlara, cevap vermemenin vebâli çok büyüktür

Hadîsi Şerîfte buyuruldu ki:

(İlmini bildiğini gizliyene, denizdeki balıktan, gökteki kuşa kadar her şey la'net eder) Dârimî

İlmin kıymetini bilmiyene, ilim öğretilmez

Hadîsi Şerîfte buyuruldu ki:

(İlmi, ehli olmayana öğretmek, onu kaybetmek demektir) İbni Ebî Şeybe

Bilenin de bildiğini söylemesi gerekir Hadîsi Şerîfte buyuruldu ki:

(Âlimin bildiğini söylememesi, câhilin de bilmediğini sormaması helâl değildir Çünkü Allahü teâlâ, bilmiyorsanız, ilim ehline sorunbuyuruyor) Taberânî

Allah cc bildiklerimizle amel etmeyi nasip etsin