Suni Tatlandırıcılar ile ilgili bilmedikleriniz Dikkat edilmesi gerekenler neler ? 1549350596 1549350596 yapaytatlandiricilarileilgilibilmedikleriniz5c5936c975b9byapaytatlandiricilarileilgilibilmedikleriniz5c5936c975b9b http:img4mynetcomha4ttat343Ataşehir Memorial Tıp Merkezi Besin ve Diyet Bölümü’nden Dyt Şefika Aydın, “Suni tatlandırıcılar hakkında bilgi verdi Obezite, diyabet, kalpdamar hastalıkları gibi insan sağlığını manâlı ölçüde tehdit eden hastalıkların tedavisi için medikal tedavinin yanı sıra en etkin yol diyet tedavisidir Bu hastalıkların tedavisi için diyetlerinde şeker ve şekerli yiyeceklerin tüketimi kısıtlanır Kısıtlamanın yanı sıra; diyabetli hastalarda tatlı kavrama duyusunun azalması ve tatlı yiyeceklerin çoğunlukla sevilmesinden dolayı tatlı yeme ricası artmaktadır xfUid21549350596 1549350596 yapaytatlandiricilarileilgilibilmedikleriniz5c5936c9bc8a0yapaytatlandiricilarileilgilibilmedikleriniz5c5936c9bc8a0 http:ivillagemynetcomimagesivillagediyetsefika Bu ihtiyaçtan nedeniyle; şeker yerine kullanılabilecek, benzer tadı veren ama sıhhat açısından sakıncası olmayan düşük kalorili ya da kalori içermeyen bir takım yapay tatlandırıcılar kullanılmaktadır Yapay tatlandırıcılar genelde 2 gruba ayrılır: 1) Enerji İçerenler Sükroz: Sofra şekeri olarak da tanıdık şeker pancarı ve kamışından elde edilen bir disakkarittir Bal, darı şurubu ve esmer şekerin yapısındadır Fruktoz: Fruktoz meyvelerde ve balda doğal olarak bulunmaktadır Diyabetik ürünlerin yapımında da kullanılmaktadır Sorbitol: Sebze ve meyvelerde doğal olarak bulunmaktadır Jurnal alım miktarı 30 gramı geçtiğinde hazımsızlığa ve ishale yol açabilir Mannitol: Tatlılık derecesi dekstroz kadardır Gıda sanayinde, ciklet ve şeker üretiminde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır Ksilitol: Meyve ve sebzelerde ( Çilek, malta eriği, karnabahar ) bulunmaktadır Diş çürüklerine karşısında koruyucu etkisi bulunmaktadır 2) Enerji İçermeyenler Aspartam: Ülkemizde diyabetik baklavada, diyet içeceklerde, kahvaltılık tahıllarda, süt, yoğurt, tatlı, dere ve kahvede kullanılabilmektedir AsesülfamK ( Asesülfam potasyum ): Çay, kahve, kahvaltılık tahıl, tatlı, çiklet, meyve ve diğer yiyeceklerde kullanılabilir Sakkarin: Akarsu şekerinden 300–400 kat daha artı tatlıdır Yüksek dozda sakarin alımının hayvanlarda üriner sistem tümörlerine neden olduğu ortaya çıkınca insanlarda sakarin kullanımının kanser ile ilişkisi olabileceği riski sebebiyle kullanımı yasaklamıştır Siklamat: Sukroza tarafından 30 kez daha tatlıdır Aşırı siklamat alımı ishale neden olmaktadır İdeal tatlandırıcı nasıl olmalı? Afiyet Bakanlığı’nın “özel gıda amaçlı gıdalar tebliğinde kullanılmasına izin bahşedilen yapay tatlandırıcılar belirlenmiştir İdeal bir tatlandırıcı; şekerin duyusal özelliklerini taşıyan, çözelti halindeyken soluk, kokusuz, suda tez eriyebilen, idareli, fonksiyonel, ısıya dirençli, düşük kalorili, ağızda acı ve metalik lezzet bırakmayan hoş bir tada sahip olmalıdır Toksik ve kanserojenik olmamalıdır Tatlandırıcılı ürünlerin tüketim sıklığı kayda değer Daha fazla tercih edilen yapay tatlandırıcılar enerji içermeyenler olup tablet formu sık sık kullanılmaktadır Bilhassa tablet formu yüksek ısıda acı tat bırakmasından nedeniyle kaynamakta olan besinin içerisine atılmamalıdır Diyabetliler, obezler, ve kilolarını gözetmek isteyen kişiler için enerji içermeyen tatlandırıcılarla yapılan hazırlanmış gıda ve içeceklerin tüketimi sıklığına ve miktarına dikkat edilirse sağlığa zararlı olmaz Özellikle piyasada yer alan tatlandırıcı ile üretilmiş bu hazırlanmış gıdaların etiket bilgisi ve besin programında yer alması için değişim ölçümlerinin bilinmesi ve bilinçli tüketilmesi gerekmektedir Çünkü besinlerde; “light, “diyet, “şekersiz, “kalorisiz ya da “diyabetik ibarelerinin olması bu besinleri herkesin rahatça, sınırsız tüketeceği anlamına gelmez Hamilelik döneminde suni tatlandırıcı kullanmayın Gebelikte kullanımı sakıncalı çünkü; laboratuvar hayvanlarında plasentayı geçerek fetüste biriktiği görülmüş ve bebek için sakıncalı ışık halkası gelmiştir böylece de hamile kadınların tatlandırıcı kullanması yasaklanmıştır Hazır gıda tüketimlerinin de muhtemel olduğunca sınırlandırılması gerekmektedir Günde 10 adet kullanılmasında sakınca yok Sağlığa zararı olmadığı bilinen aspartam, sakkarin ve asesulfamK gibi enerji içermeyen tatlandırıcılar tatmin edici ve dengeli bir besin zarfında gıda ve içeceklerin tatlandırılmasında belirtilen ölçülerde tüketilebilir Bu miktarı Dünya Sağlık Durumu Örgütü ve beslenme hap örgütü günde 10 adete dek kullanımının sakıncalı olmadığını bildirmişlerdir Bilhassa diyabetlilerde en yüksek jurnal dozun öğretilmesi gerekir Amerikan Tıp Konseyi bu miktarı 2,5 mgkggün olarak alımı sağlık durumu olarak tehlikesiz miktar olarak belirlemiştir ivilagemynetcom