
Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler
- 2- 3 adet kuru soğan
- 1 su bardağı pirinç
- 100 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 domates rendesi
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 bardak kaynamış su
- 3-4 dal maydanoz
Yaprak Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Ben taze yaprakla yaptım siz salamura yaprakla yapacaksınız en az 3-4 saat ılık suda bekletip bol su ile yıkamanız gerekecektir.
- Taze yaprak kullanıyorsanız, kaynar suya batırıp yapraklar sarana kadar haşlayabilirsiniz.
- Sonra bir süzgeç yardımı ile yaprakların süzülmesini sağlayalım.
- Pirinçleri, limonlu ve tuzlu suda 15-20 dakika kadar bekletelim, devamında süzerek, akan su altında iyice yıkayalım pirinçler süzüle dursunlar.
- Soğanları yemeklik soğan şeklinde doğrayalım.
- Tenceremize zeytinyağını alalım. Soğanlar, fıstıkları ve yağı ekleyip hep birlikte kavurma işlemine geçelim ve en son toz şekeri de ilave edelim. Şeker katınca soğanlar daha lezzetli olur.
- Bu harcın içine pirinçlerimizi ilave edelim ve tüm malzemeyi 4-5 dakika kadar, orta ateşte sürekli karıştırarak kavurmaya devam edelim.
- Pirinçler ve malzemelerimiz hep birlikte kavrulduktan sonra yenibaharı ve naneyi ilave edelim. Bu şekilde 2-3 dakikada daha kavurma işlemine devam edelim.
- Bu aşamada içine 1 adet domates rendesini katalım. 1-2 dakika domateslerle bu şekilde kavuralım.
- Pirinci ölçtüğümüz bardakla bir buçuk su bardağı kaynamış suyumuzu, tuzu ve karabiberi de tenceremize ilave edelim. Pilavımızı kısık ateşte pişirelim.
- İç harcımız hazır. Şimdi üzerine maydanozları ekleyelim. Pilavımızı güzelce karıştıralım. Demlenmesi için tenceremizi bir kenara alalım. Soğusun.
- Dolma harcımız sarılacak kıvama geldi ve soğudu. Harcımızı bir kaşık yardımı ile güzelce karıştıralım.
- Yaprak sarmalarımızın önceden saplarını dipten kopartalım, tek tek ayırarak sarmaya hazır hale getirelim.
- Tezgâhımızın üzerine bir tabak alalım yaprakları açalım içine 1 yemek kaşığı kadar hazırladığımız harçtan koyalım. Sigara böreği sarar gibi saralım. Dolmaların kalınlığı size bağlı ister ince, ister kalın şekilde sarabilirsiniz.
- Tencerenin dibine, bir sıra asma yapraklarını dizelim.
- Üzerine sardığımız zeytinyağlı sarmalarımızı, güzelce dizelim. Üzerine bir tutam tuz atalım.
- Su, şeker, limon ve zeytinyağı ile hazırladığımız pişirme suyunu, dolmaların üzerine yavaş yavaş dökelim.
- Zeytinyağlı sarmaların üzerine bir tabağı ters çevirerek koyalım. Bu işlem dolmaların yukarı çıkmasını engeller.
- Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını da iyice kısalım. Suyunu çekene kadar ağır ağır pişirelim.
- Sarmalarımız piştikten sonra tezgâha alıp, soğumaya bırakalım ve servis tabağına alalım. Afiyet olsun.