Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Yaşlanmayı Geciktiren En İyi 5 Besin!

Yaşlanmayı Geciktiren En İyi 5 Besin!

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
19
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir şekilde beslenmek gerekir Ancak bu amaca ulaşmamıza yardımcı olacak en iyi gıdalar nelerdir? Bu yazıda size en sağlıklı ve besleyici gıdalardan bazılarına genel bir bakış sunacağız
Resmi rakamlar, şu an dünyanın en yüksek yaşam beklentisine sahip ilk üç ülkesinin Monako, Japonya ve Singapur olduğunu göstermektedir Bu ülkeler, nüfusun yüksek bir yaşam kalitesinde yaşadığı yerlerdir ve bunun önemli bir unsuru da sağlıklı yemek yemeleridir
Genellikle, medyada “süper gıdalar için övgü dolu sözler işitiriz Beslenme değeri çok yüksek olan bu gıdalar diyetlerin süper kahramanları olarak gösterilmektedir Beslenme uzmanları, “süper gıdalar terimini, insanları sınırlı miktardaki gıda çeşidine çok yüksek bir beklenti koymalarını sağladığından kabul etmemektedir ve tavsiye etmemektedirler
Yine de, diğerlerinden daha besleyici olan bazı gıdalar var ve araştırmalar, birçok kişi için bir dizi hastalık karşısında koruyucu etkiye sahip gıdaların olduğunu göstermektedir Bu yazıda, mutlu ve sağlıklı bir yaşam arayışınızda diyetinize dahil etmek isteyebileceğiniz bazı en iyi gıdaları sizlere sunacağız
Soya Fasulyesi
Taze soya fasulyeleri, nesiller boyu Asya mutfağının temel unsuru olmuştur Fakat Batı’da geç popülerlik kazanmıştır Soya fasulyeleri sıklıkla çerez paketlerinde satılıyor ancak çorbalardan pirinç bazlı yemeklere kadar çok çeşitli yemeklere de eklenebilmektedir Pişmiş ve terbiyeli olarak da sunulmaktadır
Bitkilerden temin edilen östrojen benzeri olan izoflovanların, antioksidan, antikanser ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu bilinmektedir Soya fasulyeleri bu nedenle, vücudun iştah tepkisini düzenlemek, hücresel yaşlanmayı yavaşlatmak, mikroplarla mücadele etmek ve aynı zamanda belirli kanser türlerine karşı korunmak için yardımcı olabilirler
Bununla birlikte, yapılan bilimsel çalışmalar, soya fasulyesinin özellikle meme kanserine karşı koruyucu etkisinin olduğunu göstermektedir Tüm bu nedenlerle, soya fasulyesini günlük diyetimize eklememiz gerekmektedir
Benzer şekilde, soya fasulyesinden yapılan beyaz peynir benzeri soya peyniri, aynı sebeplerden dolayı bir dizi sağlık faydası ile bağlantılandırılmıştır Soya fasulyesi, genellikle tipik Doğu Asya yemeklerinde pişirilmiş olarak bulunur; kızarmış, pişmiş veya haşlanmış olabilir (örneğin, çorbalarda)
Soya ürünü olarak, yukarıda özetlediğimiz sağlık faydaları olan izoflavonlar açısından zengindir, aynı zamanda iyi bir protein kaynağıdır ve vücudumuzun proteini sentezlemek için ihtiyaç duyduğu tüm temel amino asitleri içerir Dahası, vücudumuzun, dişlerimizi ve kemiklerimizi güçlü ve sağlıklı tutmak ve enerji elde etmek için ihtiyaç duyduğu mineraller bakımından da zengindir Soya peyniri, kalsiyum, demir, manganez, selenyum, fosfor, magnezyum, çinko ve bakırın iyi bir kaynağıdır
Bazı uzmanlar, soya peyniri yemenin kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayabileceğini söylemektedir, bu nedenle yemeklerinize soya peyniri eklemek, aşırı yemekten kaçınmanıza yardımcı olabilir
Havuç
Mutfaklarımızda oldukça bol kullandığımız havuca turuncu rengini veren betakaroten adlı renk maddesi, havuçlarda bol miktarda bulunmaktadır Betakaroten maddesi, vücudumuz tarafından, Ulusal Sağlık Enstitülerine (NIH) göre “bağışıklık kazanma, görme, üreme ve hücresel iletişim konularında faydalı olarak görülen A vitaminine dönüştürülmektedir Vücutlarımız tek başına A vitamini üretemez, bu nedenle aldığımız besinlerden türetilmelidir Bu pigment aynı zamanda vücudumuzdaki hücreleri, serbest radikallerin yaşlanma hasarından koruyabilen bir antioksidandır Üstelik araştırmalar, karotenoid açısından zengin olan havuçlar, yaşın ilerlemesi ile oluşan dejenerasyona ve yaşlılığın neden olduğu görme hasarına karşı koruma sağlayabilir
Bazı havuç türlerinde, beyaz ya da siyah havuç gibi türlerde betakaroten maddesi bulunmaz ancak bu havuç türlerinde de bulunan besin maddeleri kansere karşı koruyucu etki göstermektedir
Turpgiller
Listemizdeki bir başka önemli besin türü, lahana, brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, turp ve lahana gibi geniş yelpazede yeşil yiyecekler içeren turpgiller sınıfından olan sebzelerdir Bu sebzeler, birçok vitamin (C, E, K ve folat), mineraller (potasyum, kalsiyum ve selenyum) ve karotenoidler (lutein, betakaroten ve zeaksantin) de dahil olmak üzere oldukça zengin besin içeriğine sahiptir
Turpgil sebzeler, aynı zamanda glukozinolatlar da içerir Bu maddeler, bu yeşil sebzelere keskin tadı veren maddelerdir Bu maddelerin çeşitli sağlık yararları olduğu bulunmuştur Bazı glukozinolatlar vücudun stresini ve iştah tepkisini düzenler Antimikrobiyal özelliklere sahiplerdir ve bazıları antikanser potansiyeli nedeniyle araştırılmaktadır
Yapılan araştırmalar, turpgiller ve benzeri yeşil sebzelerin yaşlandıkça ortaya çıkan bilişsel düşüşü yavaşlattığını göstermektedir Uzmanlar, günlük diyetinize yeşil yapraklı sebzeleri eklemenin beyin sağlığını korumanın basit bir yolu olduğunu söylemektedir Kıvırcık, brokoli ve lahananın, K vitamini açısından oldukça zengin olduğu ve bu sayede kalp sağlığı üzerinde koruyucu etkisi olduğu da söylenmektedir
Sonuç olarak, turpgiller, kan şekeri seviyesinin düzenlenmesinde ve yağ emiliminin azaltılmasında rol oynayan, böylece aşırı kilo alımını önlemeye yardımcı olan çözünebilir liflerin de mükemmel bir kaynağıdır
Somon
Son zamanlarda yapılan araştırmalar, etin – çoğunlukla kırmızı etin tüketilmesinin yanı sıra bazı kanatlı eti tüketiminin – uzun vadede sağlığımız için zararlı olabileceğini ileri sürmektedir Bu durumda protein için iyi bir alternatif balık olacaktır ve somon özellikle besleyici faydalar getirmektedir
Somon protein ile doludur ve ayrıca görme için faydalı olduğu söylenen bol miktarda omega3 yağ asidi içerir Araştırmalar, omega3’ün kuru göz sendromuna karşı koruma sağladığını ortaya koymuştur Dahası, omega3 yağ asitleri beyin sağlığıyla ilişkilendirilmekte ve araştırmalar, yaşlanmayla ilişkili bilişsel gerilemeyi engelleyebileceklerini ortaya koymaktadır
Somon, yüksek bir potasyum içeriğine sahiptir ve yakın geçmişte yapılan yeni bir araştırmaya göre potasyum, kalp hastalığının başlamasını önleyebilmektedir Ayrıca, bu tür balıklar, tiroid bezlerinin sağlığına katkıda bulunan selenyum minerali bakımından da zengindir Tiroid bezi, hormonal aktiviteyi düzenlemeye yardımcı olur ve metabolik süreçlerde yer alır
Hem çiftlik hem de vahşi somon balıkları vardır Yabani somonun genel olarak daha besleyici olduğu, daha yüksek bir protein içeriği ve daha az doymuş yağa sahip olduğu bulunmuştur, bu da daha sağlıklı olduğu ve ağırlık yönetiminde daha iyi olduğu anlamına gelir Bununla birlikte, çiftlik somonları daha sürdürülebilir bir kaynaktır ve uzmanlar, çiftlik ve vahşi doğada yakalanan somon arasındaki farkların, bizi bir tür tercih etmemizi etkileyecek kadar çarpıcı olmayabileceğini söylemektedir
Turunçgiller
Son olarak, narenciye, sağlıklı bir diyetin bilinmeyen kahramanlarıdır Bunlar portakal, greyfurt, limon ve mandalina gibi dünya çapında bulunan meyvelerdir Geçmişten günümüze, besin uzmanları ve büyükanneler tarafından, antioksidan özelliklere sahip olması ve içerdiği yüksek orandaki C vitamini nedeniyle sürekli önerilmiştir Ayrıca turunçgiller, enfeksiyonlara karşı koyma gücünüzü artırır ve kanser riski seviyenizi düşürür Ancak uzmanlar, beslenme içeriği söz konusu olduğunda bu tür meyvelerin yalnızca C vitamininin ötesine geçtiğini belirtiyor
Meyveler, birçok büyük besin değeri içerir Bunlar, şeker, lif, potasyum, folat, kalsiyum, tiamin, niasin, B6 vitamini, fosfor, magnezyum ve bakır gibi maddelerdir Bu özellikleri sizi yeterince etkilemediyse, uzmanlar narenciye ürünlerinin kansere, kardiyovasküler ve nörodejeneratif hastalıklara karşı koruyucu etkileri olduğu söylenen, flavonoidler, kumarinler ve karotenoidler gibi organik bileşikleri içerdiğini de belirtmektedirler
Araştırmalar, turunçgillerde zengin olarak bulunan flavonoidlerin, obezite kaynaklı kronik hastalıkları önleyebilir veya geciktirebilir olduğunu göstermektedir Flavonoidler, aynı zamanda kanser önleme potansiyeli nedeniyle bilimsel olarak dikkat çekmektedir ve özellikle flavonoid açısından zengin narenciye tüketiminin önemli ölçüde ömrü uzattığı belirtilmektedir
Yukarıda bahsedilen gıdaların hepsi önemli sağlık faydalarından dolayı takdir edilmesine rağmen, dengeli, kapsayıcı bir diyet ve sağlıklı bir yaşam tarzı olmadan sağlıklı ve uzun ömürlü olmanın sağlanamayacağını unutmamalıyız Üstelik mevcut çalışmalar, genetik yapımızın, hangi gıdaların sağlığımız için en iyi şekilde çalıştığı konusunda önemli bir söz sahibi olabileceğini düşündürmektedir Bu nedenle, besleyici gıdalar listemizi aklınızda bulundurun ve sizin için en etkili olan sağlıklı beslenmeyi takip edin!
Kaynakça:
:wwwmedicalnewstodaycomarticles320743php
 
858,506Konular
983,023Mesajlar
33,106Kullanıcılar
Asi1234Son üye
Üst Alt