iltasyazilim
FD Üye
Serbest radikaller ve bunların zararlarından bizleri koruyan antioksidanlardan çoğu kez bahsediliyor C vitamini, E vitamini ve beta karoten gibi ilk akla gelen antioksidanlar, çoğu bitkide oldukça çok bulunur Bunlara ilave olarak Coenzym Q 10 gibi antioksidanlar da fazla tanınmaktadır Bu alıcı görevleri üstlenebilen fazla değişik bitki örtüsü de vardır
Bitkilerden bahsederken, unutulmaması gereken bir konu, büyüdükleri toprağın cinsi, sıcaklığı, mevsimi, toplandıklarındaki halleri, kurutma prosesleri ve depoda kaldıkları sürelerin etkilerini değiştirebileceğidir Herhangi bir madde için “bitkiseldir, bunun bir zararı olmaz çağrıda bulunmak çok yanlıştır, bunları mutlaka doktor gözetiminde kullanmak gerekir Unutmayın bir madde fayda sağlıyorsa, zarar da verebilir, bazı durumlarda da (hap etkileşimi gibi) bağlı etkilere de neden olabilir Antioksidan özellikte olan bu bitkilere bir takım örnekler;
Ekinezya:
Antioksidandır Antibiyotik ve antitoksin özellikleri vardır Soğuk algınlığı, grip semptomlarını hafifletir Bere iyileşmesini artırdığı, bağışıklığı güçlendirdiği ileri sürülmektedir
Ginkgo biloba:
Antioksidandır Hafızayı ve konsantrasyon yeteneğini güçlendirmeye tezgâhtar olabilir Yorgunluğu, baş dönmesi ve kulak çınlamasını azaltabilir
Sarımsak:
Antioksidan olan organosülfür bileşikleri, allik asit içerir Virüs ve bakteri enfeksiyonlarından korur, hazımsızlığı önler Üstteki solunum yolu hastalıklarında akciğerlerdeki ve bronşlardaki mukusu inceltir İdrar söktürücüdür Tansiyonu dengelemede etkilidir Total kolesterolü düşürücüdür Kan pıhtılaşmasını azaltıcı nitelik taşır Her gün 1 2 diş sarımsak bağışıklığı artırmaya tezgâhtar olabilir
Ginseng:
Antioksidandır Uyarıcı etkisi vardır Afrodizyak olarak kullanılabilir, zihinsel ve maddi iyi hali artırabilir Menopoz şikâyetlerinde faydalı olabilir
Üzüm çekirdeği ekstresi:
Dinç bir antioksidandır Damar sertliğini önler Serbest radikallerin zararlarını önler, kan dolaşımını artırır Irin giderici etkisi vardır Retinopatiyi önleyebilir Yara iyileşmesini hızlandırır
Soya fasulyesi:
Zinde antioksidanlardandır İçinde genistein, daidzein denilen kuvvetli antioksidan olan isoflavonlar vardır Beslenmede soya fasulyesi, soya filizi, soya sütü, tofu, soya unu veya soya kıyması gibi çeşitli şekillerde harcamak mümkündür Soya fasulyesindeki fitoöstrojenler, menopoz sıkıntılarının ve semptomlarının hafifletilmesinde muavin olabilirler
Dere:İçerisinde kateşinler ve kuarsetin adı verilen çok kuvvetli antioksidanlar vardır 1 bardak yeşil çayda 375 mg, 1 bardak siyah çayda 210 mg kateşin bulunur Nehir konsantrasyonu kuvvetlendirir ve uyarıcı etkisi vardır Çayın bu uyarıcı etkisi sabahleyin bir çayımı içip kendime geleyim diye günün başlangıcının halkımız arasındaki ifadesi olmuştur Antioksidan etkilidir, kalp ve damar sistemi hastalıklarını önlemede yararları yazılmaktadır
Üzüm, limon, kayısı, kiraz, vişne, kuşburnu:
Bunlarda bioflavanoidler (Vitamin P) bulunur Antioksidan ve anti kanserojendirler Yaşlılıkla birlikte oluşan kataraktı önleyebildikleri söylenmekte Hem iltihap giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici, alerjiyi azaltıcı etkileri vardır
Soğan, kereviz, pırasa, lahanagiller:
Bunlarda da çeşitli antioksidan polifenoller bulunur Antiaging ve antikanser etkileri vardır Kanserojen nitrozaminlerin oluşumunu bloke ederler
Domates, kayısı, kırmızı greyfurt, karpuz:
Çok zinde bir antioksidan olan likopenden zengindirler Likopen meme, prostat kanseri gibi bazı kanser türlerinin riskini azaltır Yürekdamar sistemi hastalıklarına karşı koruyucudur
Yabanmersini, çilek, ahududu, böğürtlen, frambuaz:
Kuvvetli bir antioksidan olan antosiyanin ve flavonoidleri içerir İnflamasyonlara (yangı) aleyhinde koruyucu olup, lutein içerikleriyle katarakt ve retinopati gibi göz ile ilgili hastalıkların tedavisinde muavin olarak kullanılabilir
Silmarin denilen bir kimyasal bileşik içerir Antioksidandır Karaciğer hücrelerini kimyasal hasardan korur Safra üretimini ve bağırsağa akışını artırır Kronik inflamatuar hepatitlerde (karaciğer iltihabı) ve karaciğer yağlanmasında tedaviye tezgâhtar olarak kullanılabilir Sirozda inflamasyonu azaltabilir
Turunçgiller:
Limonen, fenolik asit gibi antioksidanları içerirler Deri, meme ve akciğer kanserleri başta olmak üzere kanser riskini azaltırlar C vitamini kaynağı olmaları ile cildin elastikiyetini korurlar Vücutta bir takım besin öğelerinin (demir gibi) emilimini artırırlar
Dr Hasan İnsel *
Bitkilerden bahsederken, unutulmaması gereken bir konu, büyüdükleri toprağın cinsi, sıcaklığı, mevsimi, toplandıklarındaki halleri, kurutma prosesleri ve depoda kaldıkları sürelerin etkilerini değiştirebileceğidir Herhangi bir madde için “bitkiseldir, bunun bir zararı olmaz çağrıda bulunmak çok yanlıştır, bunları mutlaka doktor gözetiminde kullanmak gerekir Unutmayın bir madde fayda sağlıyorsa, zarar da verebilir, bazı durumlarda da (hap etkileşimi gibi) bağlı etkilere de neden olabilir Antioksidan özellikte olan bu bitkilere bir takım örnekler;
Ekinezya:
Antioksidandır Antibiyotik ve antitoksin özellikleri vardır Soğuk algınlığı, grip semptomlarını hafifletir Bere iyileşmesini artırdığı, bağışıklığı güçlendirdiği ileri sürülmektedir
Ginkgo biloba:
Antioksidandır Hafızayı ve konsantrasyon yeteneğini güçlendirmeye tezgâhtar olabilir Yorgunluğu, baş dönmesi ve kulak çınlamasını azaltabilir
Sarımsak:
Antioksidan olan organosülfür bileşikleri, allik asit içerir Virüs ve bakteri enfeksiyonlarından korur, hazımsızlığı önler Üstteki solunum yolu hastalıklarında akciğerlerdeki ve bronşlardaki mukusu inceltir İdrar söktürücüdür Tansiyonu dengelemede etkilidir Total kolesterolü düşürücüdür Kan pıhtılaşmasını azaltıcı nitelik taşır Her gün 1 2 diş sarımsak bağışıklığı artırmaya tezgâhtar olabilir
Ginseng:
Antioksidandır Uyarıcı etkisi vardır Afrodizyak olarak kullanılabilir, zihinsel ve maddi iyi hali artırabilir Menopoz şikâyetlerinde faydalı olabilir
Üzüm çekirdeği ekstresi:
Dinç bir antioksidandır Damar sertliğini önler Serbest radikallerin zararlarını önler, kan dolaşımını artırır Irin giderici etkisi vardır Retinopatiyi önleyebilir Yara iyileşmesini hızlandırır
Soya fasulyesi:
Zinde antioksidanlardandır İçinde genistein, daidzein denilen kuvvetli antioksidan olan isoflavonlar vardır Beslenmede soya fasulyesi, soya filizi, soya sütü, tofu, soya unu veya soya kıyması gibi çeşitli şekillerde harcamak mümkündür Soya fasulyesindeki fitoöstrojenler, menopoz sıkıntılarının ve semptomlarının hafifletilmesinde muavin olabilirler
Dere:İçerisinde kateşinler ve kuarsetin adı verilen çok kuvvetli antioksidanlar vardır 1 bardak yeşil çayda 375 mg, 1 bardak siyah çayda 210 mg kateşin bulunur Nehir konsantrasyonu kuvvetlendirir ve uyarıcı etkisi vardır Çayın bu uyarıcı etkisi sabahleyin bir çayımı içip kendime geleyim diye günün başlangıcının halkımız arasındaki ifadesi olmuştur Antioksidan etkilidir, kalp ve damar sistemi hastalıklarını önlemede yararları yazılmaktadır
Üzüm, limon, kayısı, kiraz, vişne, kuşburnu:
Bunlarda bioflavanoidler (Vitamin P) bulunur Antioksidan ve anti kanserojendirler Yaşlılıkla birlikte oluşan kataraktı önleyebildikleri söylenmekte Hem iltihap giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici, alerjiyi azaltıcı etkileri vardır
Soğan, kereviz, pırasa, lahanagiller:
Bunlarda da çeşitli antioksidan polifenoller bulunur Antiaging ve antikanser etkileri vardır Kanserojen nitrozaminlerin oluşumunu bloke ederler
Domates, kayısı, kırmızı greyfurt, karpuz:
Çok zinde bir antioksidan olan likopenden zengindirler Likopen meme, prostat kanseri gibi bazı kanser türlerinin riskini azaltır Yürekdamar sistemi hastalıklarına karşı koruyucudur
Yabanmersini, çilek, ahududu, böğürtlen, frambuaz:
Kuvvetli bir antioksidan olan antosiyanin ve flavonoidleri içerir İnflamasyonlara (yangı) aleyhinde koruyucu olup, lutein içerikleriyle katarakt ve retinopati gibi göz ile ilgili hastalıkların tedavisinde muavin olarak kullanılabilir
Silmarin denilen bir kimyasal bileşik içerir Antioksidandır Karaciğer hücrelerini kimyasal hasardan korur Safra üretimini ve bağırsağa akışını artırır Kronik inflamatuar hepatitlerde (karaciğer iltihabı) ve karaciğer yağlanmasında tedaviye tezgâhtar olarak kullanılabilir Sirozda inflamasyonu azaltabilir
Turunçgiller:
Limonen, fenolik asit gibi antioksidanları içerirler Deri, meme ve akciğer kanserleri başta olmak üzere kanser riskini azaltırlar C vitamini kaynağı olmaları ile cildin elastikiyetini korurlar Vücutta bir takım besin öğelerinin (demir gibi) emilimini artırırlar
Dr Hasan İnsel *