iltasyazilim
FD Üye
Yaz Aylarında Dinç Beslenme Önerileri
Yaz Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz
Havaların çok ısındığı dönemlerde artan terlemeye karşın vücudun ısı kaybı tatmin edici olamamaktadır Hava sıcaklığı yanında rutubetin artması, terin buharlaşmasını engellediğinden ısı kaybını daha da azaltır Yani sıcaklığın artması ile birlikte havanın nem oranının artması vücutta ısı birikimine, bu da ısı artışına bağlı hastalıkların gelişmesine neden olur sırası gelmişken terle su ve tuz gibi bazı maddelerin kaybı ve bunların yerine koyulamaması hastalık tablosunu ağırlaştırır Deri yanıkları, deri kanserleri, katarakt, sıcak bunalımı (sıcak yorgunluğu, sıcak bitkinliği) ve sıcak çarpması güneşin ultraviyole ışınları, sıcak ve artmış nem oranı sebebiyle artan en kayda değer hastalıklardır
Yaz mevsiminde çokça sıvının alınması gerekir, Bayağı Suyun yanısıra cacık, ayran, içinde küçük taze nane parçaları olan limonata, ara sıra içerisine azıcık nane ya da gülsuyu damlatılmış ılık su ve onun dışarıya da taze sıkılmış meyve sularını bol miktarda olmak oldukça faydalıdır Oysa, tuzlu kaybını önleme açısından tuz ayran, tuzlu cacık ve maden sodasının mutlaka alınması gerekir Günde 22,5 lt (1012 su bardağı), terleme ile çok akıcı kaybı olan durumlarda 3 litreye yakın sıvı olmak yeterlidir Eğer sadece düz su içilirse ve fazla miktarda içilirse, suyla beraber bazı iyon ve mineraller de vücuttan sökülür ve gitmeye başlar Vücudun ihtiyacından pozitif su harcamak böbreklerin hasar görmesine ve vücutta ödem oluşmasına, tansiyon düşmesine niçin olabilir Tüm bu nedenlerden nedeniyle jurnal ihtiyacın yarısı maden suyu,naneli limonata,bol naneli dereotlu cacık ya da şekersiz kompostolar, taze bıkkın meyve suları olarak tüketilmelidir
Yaz aylarında 67 porsiyon meyve ve sebze tüketilmelidir Sebze ve meyve tüketimi vücut direncini artmak, vücuda tatmin edici derecede vitamin ve mineral alınmasını temin etmek açısından önemlidir Öncelikle kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi bir çok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde, kabızlığın engellenmesinde sebze ve meyvelerin rolü büyüktür Yeşil biber, maydonoz, çilek, erik gibi meyve ve sebzeler C vitamini açısından zengindir Kan şekerini çabucak yükselten ya da süratli düşüren besinler seçim edilmemeli, kolay karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli yiyecekler yerine; tahıllı ekmek, bulgur pilavı, kurubaklagiller gibi lifli besinler tüketilmelidir Enerjisi yüksek kızartılmış ve hamur tatlıları yerine dondurma, sütlü tatlılar, meyve tatlıları, tercih etmek daha dürüst bir seçim olacaktır Yaz aylarında krema, mayonez, yağlı sos, katı yağ gibi yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınmak gerekirYemeklerde nebati akıcı yağlar kullanılmalı, kızartma ve kavurma yerine pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara, bugulama, fırınlama gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir
Yaz aylarında geç saatlerde yenebilen akşam yemeklerinin olası olduğunca hafif ve erken saatlerde yenilmesine uyarı edilmelidir Bilhassa yaz döneminde yapılan maddi aktivitelerin türüne ve zamanına çok uyarı edilmeli Koşu veya tempolu yürüyüş gibi fazla terleten ve fazla pozitif mineral, elektrolit kaybına niçin olan sporlara karşısında dikkatli olmak gerekir Yüzme ve diğer su sporları seçim edilmeli Bunun yanısıra bedensel aktiviteler güneş ışınlarının direkt geldiği saatlerde yok, sabahleyin erken ya da akşam saatlerinde, tok karnına değil, yemeklerden minumum yarım saat sonradan yapılmalıdır *
Yaz Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz
Havaların çok ısındığı dönemlerde artan terlemeye karşın vücudun ısı kaybı tatmin edici olamamaktadır Hava sıcaklığı yanında rutubetin artması, terin buharlaşmasını engellediğinden ısı kaybını daha da azaltır Yani sıcaklığın artması ile birlikte havanın nem oranının artması vücutta ısı birikimine, bu da ısı artışına bağlı hastalıkların gelişmesine neden olur sırası gelmişken terle su ve tuz gibi bazı maddelerin kaybı ve bunların yerine koyulamaması hastalık tablosunu ağırlaştırır Deri yanıkları, deri kanserleri, katarakt, sıcak bunalımı (sıcak yorgunluğu, sıcak bitkinliği) ve sıcak çarpması güneşin ultraviyole ışınları, sıcak ve artmış nem oranı sebebiyle artan en kayda değer hastalıklardır
Yaz mevsiminde çokça sıvının alınması gerekir, Bayağı Suyun yanısıra cacık, ayran, içinde küçük taze nane parçaları olan limonata, ara sıra içerisine azıcık nane ya da gülsuyu damlatılmış ılık su ve onun dışarıya da taze sıkılmış meyve sularını bol miktarda olmak oldukça faydalıdır Oysa, tuzlu kaybını önleme açısından tuz ayran, tuzlu cacık ve maden sodasının mutlaka alınması gerekir Günde 22,5 lt (1012 su bardağı), terleme ile çok akıcı kaybı olan durumlarda 3 litreye yakın sıvı olmak yeterlidir Eğer sadece düz su içilirse ve fazla miktarda içilirse, suyla beraber bazı iyon ve mineraller de vücuttan sökülür ve gitmeye başlar Vücudun ihtiyacından pozitif su harcamak böbreklerin hasar görmesine ve vücutta ödem oluşmasına, tansiyon düşmesine niçin olabilir Tüm bu nedenlerden nedeniyle jurnal ihtiyacın yarısı maden suyu,naneli limonata,bol naneli dereotlu cacık ya da şekersiz kompostolar, taze bıkkın meyve suları olarak tüketilmelidir
Yaz aylarında 67 porsiyon meyve ve sebze tüketilmelidir Sebze ve meyve tüketimi vücut direncini artmak, vücuda tatmin edici derecede vitamin ve mineral alınmasını temin etmek açısından önemlidir Öncelikle kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi bir çok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde, kabızlığın engellenmesinde sebze ve meyvelerin rolü büyüktür Yeşil biber, maydonoz, çilek, erik gibi meyve ve sebzeler C vitamini açısından zengindir Kan şekerini çabucak yükselten ya da süratli düşüren besinler seçim edilmemeli, kolay karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli yiyecekler yerine; tahıllı ekmek, bulgur pilavı, kurubaklagiller gibi lifli besinler tüketilmelidir Enerjisi yüksek kızartılmış ve hamur tatlıları yerine dondurma, sütlü tatlılar, meyve tatlıları, tercih etmek daha dürüst bir seçim olacaktır Yaz aylarında krema, mayonez, yağlı sos, katı yağ gibi yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınmak gerekirYemeklerde nebati akıcı yağlar kullanılmalı, kızartma ve kavurma yerine pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara, bugulama, fırınlama gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir
Yaz aylarında geç saatlerde yenebilen akşam yemeklerinin olası olduğunca hafif ve erken saatlerde yenilmesine uyarı edilmelidir Bilhassa yaz döneminde yapılan maddi aktivitelerin türüne ve zamanına çok uyarı edilmeli Koşu veya tempolu yürüyüş gibi fazla terleten ve fazla pozitif mineral, elektrolit kaybına niçin olan sporlara karşısında dikkatli olmak gerekir Yüzme ve diğer su sporları seçim edilmeli Bunun yanısıra bedensel aktiviteler güneş ışınlarının direkt geldiği saatlerde yok, sabahleyin erken ya da akşam saatlerinde, tok karnına değil, yemeklerden minumum yarım saat sonradan yapılmalıdır *