iltasyazilim
FD Üye
YAZ MEVSİMİNDE ÇOCUK BESLENMESİ
Yaz aylarında gıda ve akıcı gereksinimi her yaş grubu için artıyor Bu koşul bilhassa sıcağa ve neme karşı alıngan olan çocukları etkiliyor Amerikan Hastanesi ’nden Gıda ve Perhiz Uzmanı Beslenme Uzmanı Tuğçe Aytulu, terleme ile birlikte su ve mineral kaybı olduğunu ve bunlara karşı destek yapılması gerektiğini söylüyor
Yaz aylarında mektep çağı çocuklarının dışarıya zaman geçirme ve oyun oynama süreleri okulların tatil olmasıyla birlikte artmaktadır Sıcak günlerde dıştan oynamak çocukların sıvı gereksinimini artırmaktadır böylece çocuklara ara sıra su içmeyi andırmak gerekir Bilhassa fiziki aktivitesi fazla yoğun çocuklarda daha da dikkat etmek gerekir Ama çocukların her zaman su içmesi tatmin edici olmayabilir Çünkü terleme ile birlikte yalnızca su değil bununla birlikte bazı mineraller de kaybolur Bu yüzden çocuklara keza su hem de mineral ihtiyaçlarını karşılayabilmek için oyun arasında ayran, taze bunalmış meyve suları gibi içecekler ve taze meyve verilebilir bununla beraber sıcak yaz günlerinde çocuklarda beslenme alımı azalabilir Ama yaz günlerinde de çocuklarda artış ve gelişmenin devamı için protein, karbonhidrat, yağ gibi beslenme öğelerinin dengelenmiş alınması önemlidir böylece kışın sık tükettiğimiz gıdalar yerine yazın farklı gıdalarla beslenmelerini dengeleyebiliriz Çünkü her gıda grubu içinde birbirinin yerine geçebilecek gıdalar vardır Mesela sıcak çorbalar yerine yoğurt ve buğday içeren soğuk çorbalar hazırlanabilir, süt tüketmeyen çocuklara dondurma ve sütlü tatlılar verilebilir
Meyveler, yaz aylarında keza akışkan gereksinimini karşılamada keza de iyi bir karbonhidrat kaynağı olmasıyla özellikle yaz ayları için vazgeçilmezdir Bu aylarda bol akışkan taşıyan karpuz, iyi posa kaynağı olan kiraz, erik, bilhassa terleme ile kaybolan minerallerden biri olan potasyumu yerine ayarlamak için kayısı, C vitamini içeren çilek, böğürtlen iyi birer seçenek olup çocukların sevinçle tükettiği meyvelerdir
Yaz aylarında sıklıkla görülen ishaller çocuk sağlığını negatif etkileyebilir Bu ishallerin uzun sürmesi gıda bozukluğu ve artma ve gelişmede aksaklıklara yol açabilmektedir İshalden korunmak için mükemmel yıkanmış gıdaların tüketilmesi, temiz su tüketimi, dondurma gibi hazır gıdaların güvenilir yerlerden temini önem taşımaktadır
Amerikan Hastanesi
Gıda ve Perhiz Uzmanı
Diyetisyen Tuğçe Aytulu *
Yaz aylarında gıda ve akıcı gereksinimi her yaş grubu için artıyor Bu koşul bilhassa sıcağa ve neme karşı alıngan olan çocukları etkiliyor Amerikan Hastanesi ’nden Gıda ve Perhiz Uzmanı Beslenme Uzmanı Tuğçe Aytulu, terleme ile birlikte su ve mineral kaybı olduğunu ve bunlara karşı destek yapılması gerektiğini söylüyor
Yaz aylarında mektep çağı çocuklarının dışarıya zaman geçirme ve oyun oynama süreleri okulların tatil olmasıyla birlikte artmaktadır Sıcak günlerde dıştan oynamak çocukların sıvı gereksinimini artırmaktadır böylece çocuklara ara sıra su içmeyi andırmak gerekir Bilhassa fiziki aktivitesi fazla yoğun çocuklarda daha da dikkat etmek gerekir Ama çocukların her zaman su içmesi tatmin edici olmayabilir Çünkü terleme ile birlikte yalnızca su değil bununla birlikte bazı mineraller de kaybolur Bu yüzden çocuklara keza su hem de mineral ihtiyaçlarını karşılayabilmek için oyun arasında ayran, taze bunalmış meyve suları gibi içecekler ve taze meyve verilebilir bununla beraber sıcak yaz günlerinde çocuklarda beslenme alımı azalabilir Ama yaz günlerinde de çocuklarda artış ve gelişmenin devamı için protein, karbonhidrat, yağ gibi beslenme öğelerinin dengelenmiş alınması önemlidir böylece kışın sık tükettiğimiz gıdalar yerine yazın farklı gıdalarla beslenmelerini dengeleyebiliriz Çünkü her gıda grubu içinde birbirinin yerine geçebilecek gıdalar vardır Mesela sıcak çorbalar yerine yoğurt ve buğday içeren soğuk çorbalar hazırlanabilir, süt tüketmeyen çocuklara dondurma ve sütlü tatlılar verilebilir
Meyveler, yaz aylarında keza akışkan gereksinimini karşılamada keza de iyi bir karbonhidrat kaynağı olmasıyla özellikle yaz ayları için vazgeçilmezdir Bu aylarda bol akışkan taşıyan karpuz, iyi posa kaynağı olan kiraz, erik, bilhassa terleme ile kaybolan minerallerden biri olan potasyumu yerine ayarlamak için kayısı, C vitamini içeren çilek, böğürtlen iyi birer seçenek olup çocukların sevinçle tükettiği meyvelerdir
Yaz aylarında sıklıkla görülen ishaller çocuk sağlığını negatif etkileyebilir Bu ishallerin uzun sürmesi gıda bozukluğu ve artma ve gelişmede aksaklıklara yol açabilmektedir İshalden korunmak için mükemmel yıkanmış gıdaların tüketilmesi, temiz su tüketimi, dondurma gibi hazır gıdaların güvenilir yerlerden temini önem taşımaktadır
Amerikan Hastanesi
Gıda ve Perhiz Uzmanı
Diyetisyen Tuğçe Aytulu *