iltasyazilim
FD Üye
Üzüm: Vücudu zararlı madde etkilerine karşısında koruyan, fitokimyasallardan flavonoidleri içerir Kalp hastalıkları ve kansere aleyhinde koruyan üzümü bol bol tüketilmeli
Karpuz: Karpuzun içerdiği laykopen maddesinin, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu tanıdık A ve E vitaminlerinden daha etkili olduğu saptandı
Kayısı: İçindeki beta karoten adlı madde hücrelere saldıran molekülleri teftiş altına alarak, kanseri önler Bağırsakların çalışmasına tezgâhtar olur Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki beta karoten oranı da pek yüksek
Domates: Domates özellikle laykopen yönünden zengin Laykopenin antioksidan etkisi sebebiyle göğüs, sindirim sistemi, mesane ve cilt kanseri riskini azalttığı bilinmekte
Biber: oldukça çok A ve C vitamini içerir
Çilek: bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerir
Şeftali: oldukça çok A ve C vitaminlerini içerir
Yazın ne değin akıcı almalı?
• Yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte vücuttan ter ile başta akıcı, potasyum ve sodyum gibi bir fazla minerallin kaybedilir
• Yazın sıcaklarında etkisiyle vücutta artı su kaybı meydana gelmesi sonucunda bayılma şehvetli, bulantı, baş dönmesi gibi sıhhat problemleri baş gösterebilir
• Özellikle yaz aylarında terleme ile artan değişken kaybını yerine getirmek amacıyla günde 253 lt su içilmeli Yeniden yaz aylarında çalışma ve spor yapılırken kış aylarına tarafından daha artı sıvı kaybı yaşanacağı için egzersize başlamadan 15 dk önce 115 kadeh, egzersiz sırasında ise 1015 dakikada bir yarım bardak su içilmesini nasihat ediyoruz
• Ancak unutulmaması gereken bir diğer kayda değer nokta ise fazla su tüketiminin getireceği zararlar Vücudun ihtiyacından pozitif su tüketmesi böbreklerin hasar görmesine ve vücutta ödem oluşmasına niçin olabilir
Yazın beslenirken bunlara uyarı!
• Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar, sakatatlar yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, yağı küskün etleri seçim ediniz
• Bağışıklık sistemi, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmada görevli Omega3 yağ asitlerini içeren balığı haftada 2 defa tüketiniz
• Kışa tarafından tabaklarınızda ancak yemek porsiyonlarını daha küçük tutunuz
• Kan şekerinin tez yükselip, çabucak düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de zengin olan dondurma ya da sütlü tatlıları tüketiniz
• Karbonhidrat (şeker)kaynağı olarak yağlı, kızartılmış, ağır olan hamur işleri yerine kan şekerinizi daha iyi düzenleyen kepek ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi gıdaları tüketiniz
• Yağ oranı yüksek gıdalar yerine barsakların çalışmasını kolaylaştıran, doygunluk veren salata, tam buğday ekmeği, sebze yemekleri, meyve gibi posalı gıdaları seçim ediniz
• Serinlemek için fazla tükettiğimiz gazlı, şekerli, kafein içeren içecekler yerine taze bunalmış meyve suyu, soda ve bol su tüketiniz Pozitif tüketilen kafein kalp çarpıntısı, uykusuzluk, rahatsızlık gibi sağlık durumu problemlerine neden olur
• Alkol tüketilecekse rakı, votka gibi yüksek alkol ve kalori içeren besinler yerine kırmızı şarap tüketebilirsiniz
Alıntı *
Karpuz: Karpuzun içerdiği laykopen maddesinin, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu tanıdık A ve E vitaminlerinden daha etkili olduğu saptandı
Kayısı: İçindeki beta karoten adlı madde hücrelere saldıran molekülleri teftiş altına alarak, kanseri önler Bağırsakların çalışmasına tezgâhtar olur Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki beta karoten oranı da pek yüksek
Domates: Domates özellikle laykopen yönünden zengin Laykopenin antioksidan etkisi sebebiyle göğüs, sindirim sistemi, mesane ve cilt kanseri riskini azalttığı bilinmekte
Biber: oldukça çok A ve C vitamini içerir
Çilek: bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerir
Şeftali: oldukça çok A ve C vitaminlerini içerir
Yazın ne değin akıcı almalı?
• Yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte vücuttan ter ile başta akıcı, potasyum ve sodyum gibi bir fazla minerallin kaybedilir
• Yazın sıcaklarında etkisiyle vücutta artı su kaybı meydana gelmesi sonucunda bayılma şehvetli, bulantı, baş dönmesi gibi sıhhat problemleri baş gösterebilir
• Özellikle yaz aylarında terleme ile artan değişken kaybını yerine getirmek amacıyla günde 253 lt su içilmeli Yeniden yaz aylarında çalışma ve spor yapılırken kış aylarına tarafından daha artı sıvı kaybı yaşanacağı için egzersize başlamadan 15 dk önce 115 kadeh, egzersiz sırasında ise 1015 dakikada bir yarım bardak su içilmesini nasihat ediyoruz
• Ancak unutulmaması gereken bir diğer kayda değer nokta ise fazla su tüketiminin getireceği zararlar Vücudun ihtiyacından pozitif su tüketmesi böbreklerin hasar görmesine ve vücutta ödem oluşmasına niçin olabilir
Yazın beslenirken bunlara uyarı!
• Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar, sakatatlar yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, yağı küskün etleri seçim ediniz
• Bağışıklık sistemi, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmada görevli Omega3 yağ asitlerini içeren balığı haftada 2 defa tüketiniz
• Kışa tarafından tabaklarınızda ancak yemek porsiyonlarını daha küçük tutunuz
• Kan şekerinin tez yükselip, çabucak düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de zengin olan dondurma ya da sütlü tatlıları tüketiniz
• Karbonhidrat (şeker)kaynağı olarak yağlı, kızartılmış, ağır olan hamur işleri yerine kan şekerinizi daha iyi düzenleyen kepek ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi gıdaları tüketiniz
• Yağ oranı yüksek gıdalar yerine barsakların çalışmasını kolaylaştıran, doygunluk veren salata, tam buğday ekmeği, sebze yemekleri, meyve gibi posalı gıdaları seçim ediniz
• Serinlemek için fazla tükettiğimiz gazlı, şekerli, kafein içeren içecekler yerine taze bunalmış meyve suyu, soda ve bol su tüketiniz Pozitif tüketilen kafein kalp çarpıntısı, uykusuzluk, rahatsızlık gibi sağlık durumu problemlerine neden olur
• Alkol tüketilecekse rakı, votka gibi yüksek alkol ve kalori içeren besinler yerine kırmızı şarap tüketebilirsiniz
Alıntı *