Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Yazılı Anlatım Türleri

Yazılı Anlatım Türleri

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Yazılmış Anlatım Türleri Nelerdir

Yazılı Anlatım Türleri ve Özellikleri

Yazılmış Anlatım Türleri Şöyledir

Haber
Makale
Fıkra
Tenkit
Test
Söyleşi
Görüşme
Yolculuk
Anı
Günlük
Çözümleme
Yaşam Öyküsü
Otobiyografi
Bibliyografi

Tenkit

Eleştiri de temeli düşünce olan yazı türüdür Konu sınırlaması yoktur Sanat, edebiyat veya us yazılarının içeriği ile bu içeriğin işlenişini, değerli ve değersiz yönlerini ortaya koyan bir yazı türüdür Yazarın yazıyı kendine tarafından, yazıyı ilgilendiren topluma kadar, kendi alanındaki diğer çalışmalara kadar değerlendirdiği yazılardır

Tanım

İki türlü anlatımdan biri yazılmış anlatımdır Bir duygunun, bir düşüncenin, bir hayalin, bir isteğin yazı ile anlatılmasına yazılı anlatım denir Yazılı anlatım da kendi içinde türlere ayrılır Yazılı anlatım türleri, bir yazılı anlatımın biçim ve içerik özelliklerine kadar içine girdiği türlerden oluşur

Fıkra

Bu yazı türünü, ahali arasında anlatılan kısa, güldürücü, ders verici durum anlatılarıyla karıştırmamak gerekir Gazetelerdeki köşe yazılarındandır Her gün aynı köşe veya sütunda yayınlanır

Yaşam Öyküsü

Biyografi, meşhur sanatçıların, ülkesine ve insanlığa yararı dokunmuş kişilerin yaşam öyküsünü anlatan eserdir Ara Sıra bir makale dek kısa, ara sıra bir kitap olacak dek uzun çalışmalardır Biyografiler tamamen o kişinin sanatı, düşünceleri, yaptığı işler hakkında bilgileniriz

Tasvir

İki türlü anlatımdan biri yazılmış anlatımdır Bir duygunun, bir düşüncenin, bir hayalin, bir isteğin yazı ile anlatılmasına yazılmış anlatım denir

Haber

Insanlar arası birincil ilişkilerden biri haberleşmedir Bugün hayvanlar dünyası gözlendiğinde yeniden aynı gerçekle aleyhinde karşıya kalırız Leyleklerin göç katarlarının idaresi; arılardaki, karıncalardaki meslek bölümü; anaç tavuğun yavrularını büyütmesi diğer nasıl açıklanır?

Otobiyografi

Bir düşünürün, bir sanatçının kendi hayat öyküsünü anlattığı eserdir Kaynak olarak kişi kendini ve aile büyüklerinden aldığı bilgileri kullanır

Röportaj

Gazete ve dergilerde yayımlanın yazı türlerinden biridir Öğretici yazı türüdür Bir durum, bir koşul; yerinde gezip görülerek, olayla ya da durumla ilgili öbür kişilerle konuşularak, soruşturularak yazılırMülâkat hem yolculuk yazılarının hem makalenin özelliklerini taşır Makale gibi dayandığı sağlam bir düşünceyi, bir çabuk vardır

Söyleşi

Makaleye benzer bir yazı türüdür Konusu daha çok genel ya da günlük sanat olaylarıdır Fakat konu, tez ve savunma amacı güdülmeden ve müşterek tavır havası içinde, sıcak bir dille yazılır

Günlük

Yazarların kendi kendileriyle dertleşme, hesaplaşma, söylev isteklerini kağıt üzerinde yapmalarından doğmuş yazılardır

Hatıra
Yazan kendi başından geçen olayları ya da kendi yaşadığı dönemde ortaya meydana çıkan kültürel, sosyal, siyasal olayları ve teknolojik gelişmeleri kendi gözlemlerine ve görüşlerine alt kalarak anlatırsa anı dediğimiz bir yazı türü ortaya çıkar

Bibliyografi

Günümüzde bilimde, teknolojide ve sanatta yaşanan gelişmeler sonucu basılı yayınlama öyle arttı oysa artık bunların hepsini bir kitapta toplamak muhtemel değildir Günümüzde her bilim kendi bibliyografisini hazırlamaktadır Hatta bilimlerin altkollarının da bibliyografileri hazırlanmaktadır *

858,542Konular
981,895Mesajlar
32,538Kullanıcılar
Üst Alt