Ağzı mideye bağlayan boru olan yemek borusunun bir diğer adı özofagustur Eğer yemek yemek borusu bir şekilde zarar görmüşse bir takım vitaminleri yeterince alarak iyileşmesine muavin olabilir ve hasara aleyhinde etkili sonuçlar elde edebilirsiniz İster besinleri tüketerek, ister beslenme takviyeleri şeklinde alın yemek borusuna iyi gelen vitaminler iyileşme sürecinde asistan olabilirler id Gad300250Bu sayede yemek yemek borusunun iç yüzeyindeki hücreleri korumuş olursunuz ve kansere yol açabilecek şekilde değişmelerini engelleyebilirsinizYemek borusuna iyi gelen vitaminlerden ilki C vitaminidir C vitamini Barrett hastalığı denilen bir rahatsızlığın, yemek yemek borusu kanserine dönüşmesini önlemeye yardımcıdır Barrett hastalığında kişinin yemek borusunun iç yüzeyindeki hücreler, reflü gibi sebepler sonucunda aralıksız mide asitlerine maruz kalırlarBu şekilde zarar bölge hücrelerde kanser görülmesi riski de artmış olur Oysa yapılan araştırmalara göre, Barrett hastalığı olan kişiler arasında, yeterince C vitamini alan kişilerin, C vitamini eksikliği olan kişilere oranla yemek yemek borusu kanseri geliştirme riski daha düşük görülmüştür Yedikleri yiyeceklerden yeterince C vitamini bölge kişilerde özofagus kanseri gelişme oranı %50 oranında düşebilmektedirÖzofagus yani yemek yemek borusu kanserinde vefat oranlarının da yüksek olduğunun akılda bulundurulması gerekir C vitamininin önerilen miktarları yetişkin erkekler için günde 90 mg, erişkin kadınlar içinde günde 75 mg’dır Domates, brokoli, biber gibi sebzelerde çokça yer alan C vitamini, çilekten ve turunçgil meyvelerden de alınabilirD vitaminin alınması kişinin vücudunda 15prostaglandin dehidrojenaz adlı bir proteinin üretimini artırabilir Bu protein, yemek yemek borusu kanserlerinde oluşan tümörlerin büyümesini baskılamakta etkilidir D vitamininin 50 yaşına dek olan yetişkinler için önerilen günlük miktarı 5 mcg, 51 yaşın üstündeki yetişkinler içinse önerilen miktarı 10 mcg’dir Vücudun D vitamini üretimi güneş ışığına maruz kalmasıyla artmaktadır ve güneş ışığını yeterince görmemek D vitamini eksikliğine sebep olabilirYemek borusuna iyi gelen vitaminlerden bir diğeri E vitaminidir E vitamini antioksidan özellikleriyle tanınır Bu özellikleri baştan sona de yemek yemek borusu kanserine karşısında önleyici olabilir E vitamininin etkilerinin, birey yeterince C vitamini alıyorsa daha yüksek olduğu da belirlenmiştir Yetişkinler için önerilen günlük E vitamini miktarı 15 mg’dır