iltasyazilim
FD Üye
Yemek Nasıl Servis Edilir?
Ilk Olarak mönüye uygun olarak tabakları yerleştirmelisiniz Şayet; mönüde Çorba yer alıyorsa, o takdirde düz yemek tabaklarının üstünde Çorba tabakları yer almalıdır Eğer Çorba mönüde yer almıyorsa o takdirde ordövr servisi için düz ve büyük tabaklar yerleştirilmelidir Tabakların yerleştirilmesi mönüdeki düzenlemeyle paraleldir
Sofranızı hazırlarken peçeteler özenle katlanmalı ve yerleştirilmelidir Değişik şekillerde katlanan peçeteler, isteğinize kadar yeniden yemek yemek takımlarınıza yerinde halka biçimde bir peçetelik arasına konarak ta sofralarda yerini alabilir
ÇatalkaşııkbıçakKullanış amaçlarına tarafından, dışarıdan başlayıp derinlemesine gelecek şekilde yerleştirilir Tabağın sağına kasık ve Bıçak, soluna ise çatal konur Bıçağın ağzı tabağa dönük olmalıdır
Tabaklar
Servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır Ancak yukarda da bahsedildiği gibi yemek yemek mönüsünde bulunan yiyeceklere kadar yerinde tabaklar ek edilebilir
Masaya Konan Takımların Yerleri
Yemek Çatalı: Tabağın solunda
Yemek bıçağı; Tabağın sağında
Yemek Yemek kasığı: Tabağın sağında, bıçağın dışarıda
Balık Çatalı: Tabağın solunda, çatalın dışarıya
Balık bıçağı: Tabağın sağında, yemek bıçağı dıştan
Meze Çatalı: Tabağın solunda, diğer Çatalların dışarıda
Meze kasığı: Tabağın ön kısmında
Çerez ve pasta çatalı: Tabağın ön kısmında, sapı sola içten
Çerez ve pasta bıçağı: Tabağın ön kısmında, keskin tarafı tabağa, sapı sağa dürüst Çatalın yanında
Su bardağı: Tabağın sol ön kısmında
Şarap bardağı: Su bardağının sağında
Rakı bardağı: Su bardağının yanına
Tuzlu, biberlik: İki servis tabağı arasında
Yağ, sirke: Sofranın ortasına yakin
Hardal ve öteki soslar: Yağ ile sirkeye yakin
Yağ tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde
Salata tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde
Meyve tabağı: Besbelli
Ekmek tabağı: Apaçık
Çiçek tanzimleri: Masanın ortasında
Peçete: Servis tabağının solunda
Yemeklerde Unutulmaması Gerekenler
Yemek Süresince uyarı edilmesi gereken bazı davranışlar vardır; bunlardan bazıları
Tabakta yemek yemek teslim etmek öyle güzel bir tavır değildir Ekmeğin ufalanarak yenmesi, yemeğin koklanarak neredeyse test edilmesi, masada saç taramak, makyaj tazelemek, elleri masanın aşağı yetişmek, masada şampanya patlatmak, kürdansız ve aleni bir şekilde diş karıştırmak, sesli bir biçimde burun temizlemek, konut sahibinden önce yemeğe açmak ve masada kül tablası konmamışsa ısrarla sigara içmeye niyetlenmek, puro vb herkesçe hoşlanılmayacak tütünleri müsaadesiz içmek ve yemek devam ederken izinsizce sofrayı terk etmek, abartılı tebessüm etmek ya da uzun bıktırıcı konuşmalar yaparak diğer konukları sıkmak yapılmaması gereken davranışlardandır
Servis Kuralları
Servisi evin hanimi yapıyorsa, sağında oturan bayandan başlanır
Servisi garson yapıyorsa, servise konut sahibinin sağında oturan bayandan baslar, soldan devam eder, en son konut sahibine servis yapar
Garsonun elinden hiç bir şey alınmaz Garsondan bir şey istenecekse alçak sesle istenir
Tatlı servisinden önce masa temizlenir
Alkol istenmediği zaman açık açık söylenmelidir Bardak el ile veya zıt kapatılmaz
Servisler yapılırken ısrarcı olunmamalıdır Oysa; yemeğin niteliğine göre serviste 2 kez istenip istenmediği kişilere sorulabilir
Yemekte Adap Kuralları:
Bıçak göstermek gerekince, Çatal sol elle tutulur Bu durumda bıçak sağ elle tutulur ve dikkat çekici parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına bastırılarak kesme işlemi yapılır
Bıçak kullanıldıktan sonradan masaya bırakılmaz Tabağın üst yarısına, kendinize içten yan olarak ve keskin tarafı içe gelecek şekilde konur
Çatal da kullanıldıktan sonradan masaya bırakılmaz Bıçağa paralel şekilde soluna ve sapı sağda, ağzı yukarı içten konur
Çorba kasığı, Çorba tabağının sağına konur
kaşıık da bıçak gibi kullanılır Salata ve Çerez çatalı, yemek çatalından daha kısadır Yemekle birlikte salata da verilecekse, salata çatalı yemek yemek tabağının soluna, yemek çatalının iç tarafına konur
Balık Çatalı ise daha kısa ve düzdür Kasığın sağına konur
Tatlı kaşığı, tatlı tabağının içine konur
Servis Çatal ve kasıkları, servis yapılacak yemeklerin tabaklarına konur Kişi rahatça alabilmelidir
Oysa; konukların önüne 3den pozitif Çatal, kaşıık ve bıçak koymamaya uyarı edilmelidir Gerekirse yemek yemek esnasında bu servisler kaldırılır ve gerekli olanlar düzenlenir *
Ilk Olarak mönüye uygun olarak tabakları yerleştirmelisiniz Şayet; mönüde Çorba yer alıyorsa, o takdirde düz yemek tabaklarının üstünde Çorba tabakları yer almalıdır Eğer Çorba mönüde yer almıyorsa o takdirde ordövr servisi için düz ve büyük tabaklar yerleştirilmelidir Tabakların yerleştirilmesi mönüdeki düzenlemeyle paraleldir
Sofranızı hazırlarken peçeteler özenle katlanmalı ve yerleştirilmelidir Değişik şekillerde katlanan peçeteler, isteğinize kadar yeniden yemek yemek takımlarınıza yerinde halka biçimde bir peçetelik arasına konarak ta sofralarda yerini alabilir
ÇatalkaşııkbıçakKullanış amaçlarına tarafından, dışarıdan başlayıp derinlemesine gelecek şekilde yerleştirilir Tabağın sağına kasık ve Bıçak, soluna ise çatal konur Bıçağın ağzı tabağa dönük olmalıdır
Tabaklar
Servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır Ancak yukarda da bahsedildiği gibi yemek yemek mönüsünde bulunan yiyeceklere kadar yerinde tabaklar ek edilebilir
Masaya Konan Takımların Yerleri
Yemek Çatalı: Tabağın solunda
Yemek bıçağı; Tabağın sağında
Yemek Yemek kasığı: Tabağın sağında, bıçağın dışarıda
Balık Çatalı: Tabağın solunda, çatalın dışarıya
Balık bıçağı: Tabağın sağında, yemek bıçağı dıştan
Meze Çatalı: Tabağın solunda, diğer Çatalların dışarıda
Meze kasığı: Tabağın ön kısmında
Çerez ve pasta çatalı: Tabağın ön kısmında, sapı sola içten
Çerez ve pasta bıçağı: Tabağın ön kısmında, keskin tarafı tabağa, sapı sağa dürüst Çatalın yanında
Su bardağı: Tabağın sol ön kısmında
Şarap bardağı: Su bardağının sağında
Rakı bardağı: Su bardağının yanına
Tuzlu, biberlik: İki servis tabağı arasında
Yağ, sirke: Sofranın ortasına yakin
Hardal ve öteki soslar: Yağ ile sirkeye yakin
Yağ tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde
Salata tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde
Meyve tabağı: Besbelli
Ekmek tabağı: Apaçık
Çiçek tanzimleri: Masanın ortasında
Peçete: Servis tabağının solunda
Yemeklerde Unutulmaması Gerekenler
Yemek Süresince uyarı edilmesi gereken bazı davranışlar vardır; bunlardan bazıları
Tabakta yemek yemek teslim etmek öyle güzel bir tavır değildir Ekmeğin ufalanarak yenmesi, yemeğin koklanarak neredeyse test edilmesi, masada saç taramak, makyaj tazelemek, elleri masanın aşağı yetişmek, masada şampanya patlatmak, kürdansız ve aleni bir şekilde diş karıştırmak, sesli bir biçimde burun temizlemek, konut sahibinden önce yemeğe açmak ve masada kül tablası konmamışsa ısrarla sigara içmeye niyetlenmek, puro vb herkesçe hoşlanılmayacak tütünleri müsaadesiz içmek ve yemek devam ederken izinsizce sofrayı terk etmek, abartılı tebessüm etmek ya da uzun bıktırıcı konuşmalar yaparak diğer konukları sıkmak yapılmaması gereken davranışlardandır
Servis Kuralları
Servisi evin hanimi yapıyorsa, sağında oturan bayandan başlanır
Servisi garson yapıyorsa, servise konut sahibinin sağında oturan bayandan baslar, soldan devam eder, en son konut sahibine servis yapar
Garsonun elinden hiç bir şey alınmaz Garsondan bir şey istenecekse alçak sesle istenir
Tatlı servisinden önce masa temizlenir
Alkol istenmediği zaman açık açık söylenmelidir Bardak el ile veya zıt kapatılmaz
Servisler yapılırken ısrarcı olunmamalıdır Oysa; yemeğin niteliğine göre serviste 2 kez istenip istenmediği kişilere sorulabilir
Yemekte Adap Kuralları:
Bıçak göstermek gerekince, Çatal sol elle tutulur Bu durumda bıçak sağ elle tutulur ve dikkat çekici parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına bastırılarak kesme işlemi yapılır
Bıçak kullanıldıktan sonradan masaya bırakılmaz Tabağın üst yarısına, kendinize içten yan olarak ve keskin tarafı içe gelecek şekilde konur
Çatal da kullanıldıktan sonradan masaya bırakılmaz Bıçağa paralel şekilde soluna ve sapı sağda, ağzı yukarı içten konur
Çorba kasığı, Çorba tabağının sağına konur
kaşıık da bıçak gibi kullanılır Salata ve Çerez çatalı, yemek çatalından daha kısadır Yemekle birlikte salata da verilecekse, salata çatalı yemek yemek tabağının soluna, yemek çatalının iç tarafına konur
Balık Çatalı ise daha kısa ve düzdür Kasığın sağına konur
Tatlı kaşığı, tatlı tabağının içine konur
Servis Çatal ve kasıkları, servis yapılacak yemeklerin tabaklarına konur Kişi rahatça alabilmelidir
Oysa; konukların önüne 3den pozitif Çatal, kaşıık ve bıçak koymamaya uyarı edilmelidir Gerekirse yemek yemek esnasında bu servisler kaldırılır ve gerekli olanlar düzenlenir *