iltasyazilim
FD Üye
Yemekte Görgü Kuralları Nelerdir
Yemekte Uyulması Gereken Adap Kuralları Nelerdir
Bıçak kullanırken çatal sol, bıçak sağ elle tutularak kesme işi yapılır
Masada çatal sola, kaşık ve bıçak sağa yerleştirilir Bıçak, kaşık ile tabak arasına konur Bıçak sağ elle tutulur ve dikkat çekici parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına dayatılıp kesme işi yapılır Bıçağı kullandıktan sonra masaya bırakmamalı, tabağın üstteki yarısına, size içten yanlamasına ve belirgin tarafı içe gelecek şekilde koymalıdır
Çatal ise kullanıldıktan daha sonra tabağın üzerine, bıçağa paralel ve soluna, çatalın sapı sağda ve ağzı yukarı dürüst ya da bıçağı dikey olarak konur
Kaşık, bıçak gibi kullanılır Aslında kahvaltı hariç, kaşık sofrada yalnızca yemeğin başlangıcında çorba için gereklidir Görgülü bir konut sahibi özel yemeklerde ya da aile arasındaki yemeklerde kaşığı bıçağın sağına yerleştirir
Yukarıdakilerden diğer masa düzeninde salata ya da tatlı için çatal balık çatalı, tatlı kaşığı, buzlu meşrubat kaşığı, çorba ve akarsu kaşığı kullanılabilir
Salata ve çere çatalı alışılagelmiş yemek yemek ,çatalından kısa olup her iki işte de kullanılabilir Salata yemekle beraber verilecekse çatal, yemek tabağının sol, yemek çatalının iç tarafına konur Özel yemeklerde salata çatalı yemek çatalının dış tarafına konabilir
Balık çatalı diğerlerine oranla daha kısa ve düz olup kaşığın sağ tarafına yerleştirillr
Tatlı kaşığı, tatlı tabağı içerisine konur Ama daha evvelden de masadaki yerine konabilir
Çorba kaşıkları çorba tabaklarının sağ tarafında olup diğerlerine oranla en uzun saplı olanıdır
Büyük servis çatal ve kaşıkları, servis masalarında servis edilecek yemek tabaklarında bulunur Tabağınıza servisi kendiniz bunlarla yapmalısınız
En resmi masalarda bile üçten fazla çatal ve yine üçten pozitif bıçak bulundurulmaz Ama gerektikçe kullanılacağı yiyeceklerle beraber servis yapılır
Bilhassa öğle veya akşam yemeklerinde, bütün konuklar için masaya evvelden yerleştirilmiş bir servis tabağı bulunur Bu tabak öbür tabaklara göre daha oldukça büyük olup, sonra servis edilen tabaklar bunun üstüne konurlar
Salata tabakları daha fazla düz ve yuvarlak olurlar özel yemeklerde yemek, salata ile benzer tabakta servis edilebilir
Çorba, tatlı ve meyva tabakları, her zaman bir diğer tabağın içinde servis edilir
Sürahi, bıçakların üstteki tarafına konur ve su bardakları, konuklar yerlerini almadan doldurulur
Şarap bardakları sürahinin sağına ve masanın kenarına yakın yerleştirilir
Peçeteler devlete ait olmayan yemeklerde çatalların soluna, devlete ait yemeklerde servis tabağının içine konur Masaya oturonca ev sabiresi, peçeteyi alır almaz siz de onu takip etmeli ve peçeteyi sağ üstteki köşesinden tutarak açıp dizlerinize yerleştirmelisiniz Peçeteler kullanıldıktan sonra resmi yemeklerde tabağın sağına bırakılabilir Özel yemeklerde kağıt peçete konmuşsa, bunlar tabağın sağına bırakılır Kağıt peçeteleri elinizde buruşturup topaç haline getirmek ayıptır Devlete Ait yemeklerde sofraya oturduktan sonradan tabağa el sürmek veya hele garsonun işini kolaylaştırmak için ona uzatmak görgüsüzlüktür Davetli hizmet etmez Konuklara hizmet edilir ve aslında bu maksatla gösteri edilmişlerdir
Yemekten sonradan peçetelerin katlanması, konut sahibınden bir ağırlama daha istediğiniz anlamına geldiğinden yerinde değildir Yemek Yemek sırasında masadan kalkmak icabında, peçete sandalye üstüne ya da masanın size ait boş yerine bırakılabilir Peçeteye ağzını, etrafa göstermeden silmeli ve peçetenın yağlanan veya kirlenen kısımlarını öteki konuklardan gizlerneye çalışmalıdır
alıntı *
Yemekte Uyulması Gereken Adap Kuralları Nelerdir
Bıçak kullanırken çatal sol, bıçak sağ elle tutularak kesme işi yapılır
Masada çatal sola, kaşık ve bıçak sağa yerleştirilir Bıçak, kaşık ile tabak arasına konur Bıçak sağ elle tutulur ve dikkat çekici parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına dayatılıp kesme işi yapılır Bıçağı kullandıktan sonra masaya bırakmamalı, tabağın üstteki yarısına, size içten yanlamasına ve belirgin tarafı içe gelecek şekilde koymalıdır
Çatal ise kullanıldıktan daha sonra tabağın üzerine, bıçağa paralel ve soluna, çatalın sapı sağda ve ağzı yukarı dürüst ya da bıçağı dikey olarak konur
Kaşık, bıçak gibi kullanılır Aslında kahvaltı hariç, kaşık sofrada yalnızca yemeğin başlangıcında çorba için gereklidir Görgülü bir konut sahibi özel yemeklerde ya da aile arasındaki yemeklerde kaşığı bıçağın sağına yerleştirir
Yukarıdakilerden diğer masa düzeninde salata ya da tatlı için çatal balık çatalı, tatlı kaşığı, buzlu meşrubat kaşığı, çorba ve akarsu kaşığı kullanılabilir
Salata ve çere çatalı alışılagelmiş yemek yemek ,çatalından kısa olup her iki işte de kullanılabilir Salata yemekle beraber verilecekse çatal, yemek tabağının sol, yemek çatalının iç tarafına konur Özel yemeklerde salata çatalı yemek çatalının dış tarafına konabilir
Balık çatalı diğerlerine oranla daha kısa ve düz olup kaşığın sağ tarafına yerleştirillr
Tatlı kaşığı, tatlı tabağı içerisine konur Ama daha evvelden de masadaki yerine konabilir
Çorba kaşıkları çorba tabaklarının sağ tarafında olup diğerlerine oranla en uzun saplı olanıdır
Büyük servis çatal ve kaşıkları, servis masalarında servis edilecek yemek tabaklarında bulunur Tabağınıza servisi kendiniz bunlarla yapmalısınız
En resmi masalarda bile üçten fazla çatal ve yine üçten pozitif bıçak bulundurulmaz Ama gerektikçe kullanılacağı yiyeceklerle beraber servis yapılır
Bilhassa öğle veya akşam yemeklerinde, bütün konuklar için masaya evvelden yerleştirilmiş bir servis tabağı bulunur Bu tabak öbür tabaklara göre daha oldukça büyük olup, sonra servis edilen tabaklar bunun üstüne konurlar
Salata tabakları daha fazla düz ve yuvarlak olurlar özel yemeklerde yemek, salata ile benzer tabakta servis edilebilir
Çorba, tatlı ve meyva tabakları, her zaman bir diğer tabağın içinde servis edilir
Sürahi, bıçakların üstteki tarafına konur ve su bardakları, konuklar yerlerini almadan doldurulur
Şarap bardakları sürahinin sağına ve masanın kenarına yakın yerleştirilir
Peçeteler devlete ait olmayan yemeklerde çatalların soluna, devlete ait yemeklerde servis tabağının içine konur Masaya oturonca ev sabiresi, peçeteyi alır almaz siz de onu takip etmeli ve peçeteyi sağ üstteki köşesinden tutarak açıp dizlerinize yerleştirmelisiniz Peçeteler kullanıldıktan sonra resmi yemeklerde tabağın sağına bırakılabilir Özel yemeklerde kağıt peçete konmuşsa, bunlar tabağın sağına bırakılır Kağıt peçeteleri elinizde buruşturup topaç haline getirmek ayıptır Devlete Ait yemeklerde sofraya oturduktan sonradan tabağa el sürmek veya hele garsonun işini kolaylaştırmak için ona uzatmak görgüsüzlüktür Davetli hizmet etmez Konuklara hizmet edilir ve aslında bu maksatla gösteri edilmişlerdir
Yemekten sonradan peçetelerin katlanması, konut sahibınden bir ağırlama daha istediğiniz anlamına geldiğinden yerinde değildir Yemek Yemek sırasında masadan kalkmak icabında, peçete sandalye üstüne ya da masanın size ait boş yerine bırakılabilir Peçeteye ağzını, etrafa göstermeden silmeli ve peçetenın yağlanan veya kirlenen kısımlarını öteki konuklardan gizlerneye çalışmalıdır
alıntı *