Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Yemekte Görgü Kuralları Nelerdir

Yemekte Görgü Kuralları Nelerdir

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Yemekte Görgü Kuralları Nelerdir
Yemekte Uyulması Gereken Adap Kuralları Nelerdir


Bıçak kullanırken çatal sol, bıçak sağ elle tutularak kesme işi yapılır

Masada çatal sola, kaşık ve bıçak sağa yerleştirilir Bıçak, kaşık ile tabak arasına konur Bıçak sağ elle tutulur ve dikkat çekici parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına dayatılıp kesme işi yapılır Bıçağı kullandıktan sonra masaya bırakmamalı, tabağın üstteki yarısına, size içten yanlamasına ve belirgin tarafı içe gelecek şekilde koymalıdır

Çatal ise kullanıldıktan daha sonra tabağın üzerine, bıçağa paralel ve soluna, çatalın sapı sağda ve ağzı yukarı dürüst ya da bıçağı dikey olarak konur

Kaşık, bıçak gibi kullanılır Aslında kahvaltı hariç, kaşık sofrada yalnızca yemeğin başlangıcında çorba için gereklidir Görgülü bir konut sahibi özel yemeklerde ya da aile arasındaki yemeklerde kaşığı bıçağın sağına yerleştirir

Yukarıdakilerden diğer masa düzeninde salata ya da tatlı için çatal balık çatalı, tatlı kaşığı, buzlu meşrubat kaşığı, çorba ve akarsu kaşığı kullanılabilir

Salata ve çere çatalı alışılagelmiş yemek yemek ,çatalından kısa olup her iki işte de kullanılabilir Salata yemekle beraber verilecekse çatal, yemek tabağının sol, yemek çatalının iç tarafına konur Özel yemeklerde salata çatalı yemek çatalının dış tarafına konabilir

Balık çatalı diğerlerine oranla daha kısa ve düz olup kaşığın sağ tarafına yerleştirillr

Tatlı kaşığı, tatlı tabağı içerisine konur Ama daha evvelden de masadaki yerine konabilir

Çorba kaşıkları çorba tabaklarının sağ tarafında olup diğerlerine oranla en uzun saplı olanıdır

Büyük servis çatal ve kaşıkları, servis masalarında servis edilecek yemek tabaklarında bulunur Tabağınıza servisi kendiniz bunlarla yapmalısınız

En resmi masalarda bile üçten fazla çatal ve yine üçten pozitif bıçak bulundurulmaz Ama gerektikçe kullanılacağı yiyeceklerle beraber servis yapılır

Bilhassa öğle veya akşam yemeklerinde, bütün konuklar için masaya evvelden yerleştirilmiş bir servis tabağı bulunur Bu tabak öbür tabaklara göre daha oldukça büyük olup, sonra servis edilen tabaklar bunun üstüne konurlar

Salata tabakları daha fazla düz ve yuvarlak olurlar özel yemeklerde yemek, salata ile benzer tabakta servis edilebilir

Çorba, tatlı ve meyva tabakları, her zaman bir diğer tabağın içinde servis edilir

Sürahi, bıçakların üstteki tarafına konur ve su bardakları, konuklar yerlerini almadan doldurulur

Şarap bardakları sürahinin sağına ve masanın kenarına yakın yerleştirilir

Peçeteler devlete ait olmayan yemeklerde çatalların soluna, devlete ait yemeklerde servis tabağının içine konur Masaya oturonca ev sabiresi, peçeteyi alır almaz siz de onu takip etmeli ve peçeteyi sağ üstteki köşesinden tutarak açıp dizlerinize yerleştirmelisiniz Peçeteler kullanıldıktan sonra resmi yemeklerde tabağın sağına bırakılabilir Özel yemeklerde kağıt peçete konmuşsa, bunlar tabağın sağına bırakılır Kağıt peçeteleri elinizde buruşturup topaç haline getirmek ayıptır Devlete Ait yemeklerde sofraya oturduktan sonradan tabağa el sürmek veya hele garsonun işini kolaylaştırmak için ona uzatmak görgüsüzlüktür Davetli hizmet etmez Konuklara hizmet edilir ve aslında bu maksatla gösteri edilmişlerdir

Yemekten sonradan peçetelerin katlanması, konut sahibınden bir ağırlama daha istediğiniz anlamına geldiğinden yerinde değildir Yemek Yemek sırasında masadan kalkmak icabında, peçete sandalye üstüne ya da masanın size ait boş yerine bırakılabilir Peçeteye ağzını, etrafa göstermeden silmeli ve peçetenın yağlanan veya kirlenen kısımlarını öteki konuklardan gizlerneye çalışmalıdır


alıntı *
 

Similar threads

Yemek Nasıl Servis Edilir? Ilk Olarak mönüye uygun olarak tabakları yerleştirmelisiniz Şayet; mönüde Çorba yer alıyorsa, o takdirde düz yemek tabaklarının üstünde Çorba tabakları yer almalıdır Eğer Çorba mönüde yer almıyorsa o takdirde ordövr servisi için düz ve büyük tabaklar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
80
Yemek Yemek Yerken Uymamız Gereken Görgü Kuralları Yemek Yerken Uymamız Gereken Adap Kuralları Nelerdir Konuksanız; Eğer bir evde yemeğe davetliyseniz evsahibisahibesi sizi yemek yemek için sofraya çağırmazsa yerinize oturmayın Adınıza bölünmüş bir yer yoksa evsahibisahibesinin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
124
Sofrada Uyulması Gereken Görgü Kuralları nelerdir Yemekte uyulması gereken görgü kuralları Sofrada Uyulması Gereken Görgü Kuralları şöyledir; Peçete diz üzerine katlı olarak serilir Tabak altına serilmez İkiye katlanan peçetenin açık uçları bedenimize bakar Küçükse tek dize serilir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
128
Sofra düzenleme sanatı, Sofra sipariş verme stilleri Günümüzde sofra düzenlemesi genel olarak resmi olmayan bir özellik taşırFakat bazı durumlar resmi düzenlemeleri gerektiriyor Yan yandan sıralanmış tepe irtifa çatal bıçakların gözünüzü korkutmasına izin vermeyin Sofra içten şekilde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
56
Yemekte Gorgu Kuralları Nelerdir Yemekte Uyulması Gereken Gorgu Kuralları Nelerdir Bıcak kullanırken catal sol, bıcak sağ elle tutularak kesme işi yapılır Masada catal sola, kaşık ve bıcak sağa yerleştirilir Bıcak, kaşık ile tabak arasına konur Bıcak sağ elle tutulur ve işaret parmağı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
137
858,476Konular
981,262Mesajlar
29,554Kullanıcılar
MiklosSon üye
Üst Alt