Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Yeni nesil tehdit; fruktoz şurubu

Yeni nesil tehdit; fruktoz şurubu
0
143

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Fruktoz doğal olarak en çok meyvelerde bulunan bir monosakkarittir. Glikozla benzer bir yapıya sahip olup daha tatlıdır ve glisemik indeksi glikoza göre oldukça düşüktür. En büyük kaynağı sükroz şekeridir. Sükrozda glikoz ve fruktoz eşit miktarda birbirine bağlarla bağlanmış halde bulunur.

Gıda endüstrisinin gelişmesiyle beraber mısır nişastasından elde edilen yüksek fruktozlu şuruplar hazır besinlerde çok yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Kırk yıl öncesine kadar besinlerde tatlandırıcı olarak sadece sükroz kullanılırken son zamanlarda bu yerini fruktoz şuruplarına bırakmıştır. Rafine işlemlerle fruktoz miktarının arttırılmasının ve bunun gıdalarda yaygın olarak kullanılmasının sebebi früktozun glikoza göre daha tatlı olması, gıdalarda nem çekme özelliği sayesinde kurumayı ve mikrop üremesinin önüne geçmesi, raf ömrünü uzatması ve çok düşük maliyetle elde edilebilmesi olarak sıralanabilir. Temel kullanım alanlarının başında gazlı içecekler, çikolata kek ve diğer şekerleme ürünleri gelmektedir. Yüksek fruktozlu mısır şuruplarının bu avantajlarının yanında sağlığa verdiği zararlar oldukça fazladır.

Öncelikle hazır gıdalarda kullanılan fruktoz şuruplarıyla, meyvelerde doğal olarak bulunan fruktozu birbirinden ayırmak gerekir. Meyvelerde bulunan fruktoz glikozla bağ yapmış halde bulunur ve vücuda alındığında meyvede bulunan posanın da yardımıyla emilimi ve süresi en asgari seviyede kalır. Bu sayede glikozunda emilim hızı düşer ve kan şekerinin ani yükselmesinin önüne geçilmiş olur. Fruktozun vücutta metabolik yeri karaciğerdir. Burada çeşitli enzimlerle glikoza çevrilerek kana salınır.

Mısır nişastasından elde edilmiş olan yüksek fruktozlu şurupların kullanıldığı gıdalar uzun süreli alımlarının sonucunda bir çok hastalığa davetiye çıkartır. Fruktoz şekeri glikozdan farklı olarak insülin salgısını uyarmaz. İnsülin vücutta tokluk hissi oluşturan bir hormondur. Yüksek fruktoz alımı insanda tokluk hissi oluşturmadığı için kişi yemeye devam eder ve olması gereken süreden daha erken acıkmaya başlar. Fruktozun ayrıca hipotalamusta tokluk hissini oluşturan Malonil CoA maddesinin baskılanmasına yol açtığı bilinmektedir. Açlık hissini oluşturan bir diğer hormon da ghrelindir. Leptin hormonunun aksine grelin hormonu kişinin acıkmasına ve daha çok yemesine sebep olur. Fruktozun fazla alımı leptin hormonunun baskılanmasına sebep olarak grelin hormon seviyesinin artmasına ve açlık hissinin devamına yol açar.

Yüksek düzeyde fruktoz tüketimi bir çok metabolik hastalıklarında oluşmasında ve ilerlemesinde etkin rol oynamaktadır. Örneğin çocukların erken yaşlardan itibaren fruktoz şurubu katkılı hazır gıdaları uzun süreli tüketmeleri obezite riskini büyük oranda arttırmaktadır. Buna bağlı olarak ta diabetin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Fruktoz alımının üst seviyelerde seyri karaciğerde aşırı miktarda trigliserit ve vldl birikmesine yol açar. Bunun sonucunda da çeşitli kardiyovasküler hastalıklar oluşur. Günde iki veya daha fazla tatlandırılmış içecek tüketenlerin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranı %35 daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Hazır gıdalarda çok yaygın bir şekilde kullanımı artan fruktoz şurubunun üreticiler tarafından tercih edilmesinin sebebi yukarıda da bahsettiğim üzere gıdalarda koruyucu özelliği ve verdiği yüksek tat oranı elde edilişi itibariyle maliyetinin oldukça düşük ve kolay olmasıdır.

Mısır şurubundan elde edilen fruktozun yapısı değiştirilmiş olup meyvelerde bulunan früktozla karıştırmamak gerekir. Yeterli, dengeli ve doğal beslenme ve rafine gıdalardan mümkün olduğunca uzak durduğumuz sürece yukarıda bahsedilen riskleri büyük ölçüde azaltmayı başarabiliriz.

 

Similar threads

Hayatımızda ve kültürümüzde önemli bir yeri olan baklava ve çikolataların fiyatları oldukça yüksek. Ama bazen ucuzları ile de karşılaşabiliyoruz. Glikoz şurubu ile yapılan baklava hazırlanırken tereyağ yerine margarin, şeker yerine glikoz şurubu kullanılmakta ve bu tür tatlılar sağlığımızı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
224
Ünlü iş adamı ve sanayici Murat Ülker, kendisine ait olduğu bloğunda şekerin vücuda etkilerine ilişkin tartışmalardan bahsetti. “Hayatın ipuçları” sloganıyla kendi internet sitesindeki bloğunda yazı yazmaya devam eden ünlü sanayici Murat Ülker,  “Herkes mi, yoksa hiç kimse mi? Hepsi mi, yoksa...
Cevaplar
0
Görüntüleme
36
Fruktozun fazlasına uyarı fruktozlu gıdalar fruktozlu yiyecekler Meyvelerin içinde doğal olarak bulunan ve meyve şekeri olarak tanıdık fruktoz, son 30 yılda gıda sanayiinin en fazla kullandığı tatlandırıcı haline geldi Doğal yiyeceklerle alımı yardımsever olan bu şeker türünün gıda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
56
Rafine şeker en çok sofra şekeri olarak kullanıldığında yemeklere ve tatlılara eklenebilmektedir. Kullanıldığı yemeklerde ve tariflerde lezzet katan rafine şeker, vücuda zararlarıyla biliniyor. Peki Rafine şeker nedir ve rafine şeker nelerin içinde var? Rafine şeker zararları nelerdir? İşte...
Cevaplar
0
Görüntüleme
44
•Artan nüfus ,rekabet ,insanları daha dayanıklı eser yetiştirmeğe daha bol mahsül almaya,raf ömrü uzun azıklar oluşturmaya bir ayda tüketime hazır piliç üretimine,yenilikler aramaya itmiştir. •Acep fırından ekmek ,marketlerden bal,pazardan neler alıyoruz.Ürünler neden kapımızı çalıp konutumuza...
Cevaplar
0
Görüntüleme
118
858,475Konular
981,250Mesajlar
29,550Kullanıcılar
rastgeleSon üye
Üst Alt