Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Yenibahar nedir ve Yenibahar ne işe yarar? Yenibahar baharatı hangi yemeklerde kullanılır?

Yenibahar nedir ve Yenibahar ne işe yarar? Yenibahar baharatı hangi yemeklerde kullanılır?
0
68

seocu

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,340
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
69
yenibahar_nedir_ve_yenibahar_ne_ise_yarar_yenibahar_baharati_hangi_yemeklerde_kullanilir_1612262982_5859.jpg

Küçük yapısına rağmen oldukça faydalı olan yenibahar baharatı günümüzde birçok yemeklerde kullanılıyor. Yemeklere farklı bir lezzet katan yenibahar baharatı, faydalarıyla da göz kamaştırıyor. Hazmı kolaylaştırdığı için sizlerde yemeklerinize yenibaharı ekleyebilirsiniz. Peki yenibahar baharatı hangi yemeklerde kullanılır?

“Jamaika Biberi” olarak da bilinen ve anavatanı Amerika’nın tropikal bölgeleri olan yenibahar Mersingiller familyasından baharat elde edilen bir bitkidir. Her tarafı kokuludur. Kokusu ve tadı tarçın, karanfil, karabiber ve hindistancevizine benzediği için “Allspice (Tüm baharatlar)” olarak adlandırılır. Dört mevsim yaprağını dökmeyen yenibahar bitkisinin meyveleri daha yeşilken toplanarak güneşte kahverengiye dönüşünceye dek kurutulur. Kuru yenibahar tohumları öğütülerek toz haline getirilir ve baharat olarak tüketilir. Yenibahar, çok aromalı bir baharat türüdür. Ağırlıklı olarak kokusu ile karanfili andıran baharat, tarçından Hindistan cevizine, kakuleden karabiber ve zencefile kadar pek çok sayıda baharat çeşidinin tadını içerir. Özellikle çok aromalı tadı ile yenibahar, yemeklere baskın bir lezzet katar.



2xJcg_1612263044_6943.jpg

Et yemeklerinin ve dolmaların gizli lezzeti olan yenibahar çiğ köfte gibi daha farklı tariflerde bile kullanılabilmektedir. Kokusu ve acımsı tadıyla mutfaklardan eksik etmediğimiz bir baharat olan yenibahar baharatı karanfil, Hindistan cevizi ve tarçın gibi birden çok baharatı anımsatmaktadır.

Özellikle İsveç mutfağında çok özel bir yere sahip olan yenibahar tozu, Türk yemek kültüründe ise lezzetli dolmaların sırrıdır. Küçük, pürüzlü ve taneli yapısı ile ilk görüldüğünde karabiber sanılabilen baharat, neredeyse 10 metreye ulaşan yenibahar bitkisinde yetişir.

l9sLo_1612263131_4106.jpg

YENİBAHAR HANGİ YEMEKLERDE KULLANILIR?

Özellikle pirinç bazlı (dolma içi, pilav, iç pilav) tariflerin vazgeçilmezi olarak dolmalardan pilavlara kadar birçok yemeğin lezzet verici unsuru halini alır. Yerini tek başına hiçbir baharatın dolduramayacağı tat, kırmızı ete ve tavuğa da enfes bir aroma verir.

Sulu et yemeklerinde tam olarak adını çıkaramadığımız gizemli bir lezzet olarak tabağımızda yerini alır. Bilhassa köftelerin içinde etle birleşerek yediden yetmişe herkesin iştahını açan o enfes kokunun kaynağı olur.

I16qq_1612263145_3145.jpg

Çorbalarda ve zeytinyağlı yemeklerde de doğru kullanıldığında ortaya harikalar çıkaran yenibahar, yalnızca yemeklerde değil tatlılarda da boy gösterir.

Pasta, kek, çörek, kurabiye gibi tatlıların ve hamur işlerinin alternatif misafiridir. Ev yapımı pudinglerin, bisküvilerin, jölelerin tercih edilen ilk baharatı olarak kendine yer bulur.

Gıda endüstrisinde ise hazır çorbaların, krakerlerin, baharatlı atıştırmalıkların içine katılan ürün, ev yapımı turşulara aromatik lezzet veren ana malzemedir.

o16od_1612263181_4183.jpg

Yenibaharın mutfakta kullanımından bahsettiğimizde çayına değinmeden geçmek yazık olur. Taneli yapısından ziyade toz haliyle çay olarak demlenerek faydalarından yararlanılan baharat, sağlığa iyi gelmesinin yanında benzersiz lezzeti ile farkını gösterir.
 
858,506Konular
983,046Mesajlar
33,110Kullanıcılar
kaannns1903Son üye
Üst Alt