Kan şekerini, vücudumuza besinlerle aldığımız dekstroz oluşturuyor Glikoz ise karbonhidrat dediğimiz besinlerin en küçük parçası Yemek yediğimizde kan şekerimiz çoğalma gösteriyor ve bir süre daha sonra vücudun dengesini koruması sebebiyle düşmesi bekleniyor Burada önemli olan ise kan şekerinin ne kadar hızla ve ne miktarda arttığı id Gad300250SofraCompass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Nilay Coşkun, kan şekerindeki ani yükseliş veya düşüşlerin yediğimiz karbonhidratların çeşidine tarafından değişim gösterdiğini belirtiyor ve ekliyor: “Kan şekerindeki ani şartların değişmesi birçok hastalığı da beraberinde getirebilir Bu noktada kan şekerini dengede tutacak doğru besinlerin tüketimi fazla manâlı Kan şekerini ani yükselten karbonhidratlar aralarında hazır şeker, tatlılar, bal, reçel, beyaz ekmek, patates vb besinler yer alıyor Buna karşılık kan şekerini yavaş yükselten karbonhidratlar ise; bütün tahıllı besinler, baklagiller, sebzeler, süt ve türevleri Bu besinlerin tüketimine dikkat ederek kronik birçok hastalıktan korunmak mümkünGlisemik indeksi yüksek besin şekli kronik hastalıkları beraberinde getiriyor!Glisemik indeksi yüksek beslenme şekli kronik hastalıkların görülme sıklığını artırıyor Glisemik indeks, karbonhidratlı bir besinin yendikten belirtilen bir zaman sonunda kan şekerini yükseltebilirliğini açıklama ediyor bununla birlikte hazırlanmış şekerin kullanılımı glisemik indeksi yükseltirken sebzeler, baklagiller, bütün tahıllı besinler gibi yüksek posalı yiyeceklerin menüde bulunması besinlerin sindirim süresini uzattığı için glisemik indeksi düşürüyor Diğer bir yana yavaş yemek yemek de tekrar emilimi yavaşlatacağından glisemik indeksi düşürmekte asistan oluyor Glisemik İndeks Aralıkları:ÖrneklerDüşük0 – 55Barbunya, nohut, kuru fasulye, mercimek, fındık, elma, portakal (çoğu meyve ve sebze), makarna, kepekli ekmekOrta56 – 69Beyaz şeker, esmer pirinç, şeker kamışı, çavdar ekmeği, muz (ham), dondurma, fırında patatesYüksek70Şeker, patates, beyaz ekmek, beyaz pirinç, bitmiş meyve suları, muz (olgun), karpuz, krakerler, Mısır cipsi, darı gevreğiHiç karbonhidrat yemesem olur mu?Bu bir çözüm yok, hatta hayati fonksiyonları tehlikeye sokan bir koşul Özellikle beynimizin ve vücudumuzun esas güç kaynağı glikozdur Yediğimiz yaklaşık olarak birçok besinin içerisinde karbonhidratlar bulunuyor Vücudumuzun günlük ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin en iyi kaynakları olan meyveler, sebzeler ve tahılların içerisinde dahi doğal olarak bir arz şeker bulunuyor Düşük glisemik indeksli bir beslenme şekliyle bu besinlerin tüketimi, afiyet problemlerine sebep olmadığı gibi vücut fonksiyonlarının da devamlılığını sağlıyor Dinç bir yaşam için hazırlanmış şeker kullanımını kısıtlayınÇoğunlukla uzaktan durulması önerilen şeker kullanımı, hazırlama ve işleme esnasında besinlere sonradan eklenen şeker alımıdır Bu besinler jurnal şeker alımında artışa sebep olduğu için birtakım sağlık durumu problemlerini de beraberinde getiriyor Burada uyarı edilmesi gereken en kayda değer öğe hazırlanmış şeker kullanımının kısıtlanması Uzakta durulması gereken başlıca şeker kaynakları ise şu şekilde; kolalıgazlı içecekler, hazır sebze suları, şekerlemeler, çikolata, gofretler ve barlar, dondurma çeşitleri, kek, kurabiye, bisküvi gibi hamur işleri, reçel, marmelat, krem çikolata ve ezmeler, hamur ve sütlü tatlılarŞeker tüketimini eksilmek için bu önerilere kulak verin!•Ilave şeker içeren gıda ve içeceklerin tüketimini sınırlayın•Şeker içeren içecekler yerine suyu tercih edin•Karbonhidrat gereksinmesinin karşılanmasında; tam tahıllar, kuru baklagiller,taze sebze ve meyveleri seçim edin•Gazlı içecekler yerine süt, ayran ya da taze bunalmış meyve sularını seçim edin•Çay, kahve gibi içeceklere şeker ekliyorsanız, eklediğiniz şeker miktarını kademeli olarak azaltın•Kek, bisküvi, kurabiye gibi besinler yerine, yağ, tuzlu ve şeker miktarı düşük bütüntahıl ürünlerini kullanmaya itina gösterin•Ekmeğin üstüne reçel, marmelat, şurup vb sürerek tüketme alışkanlığınız varsa,bu alışkanlığınızdan vazgeçin ya da tükettiğiniz miktarı azaltın•Ambalajlı yiyecek ve içeceklerin besin etiketlerinde yer alan ürünün ‘şeker’ veya ‘karbonhidrat’ içeriğine yönelik bilgileri denetleme edin