Birden fazla kimse bilmez lakin yeşil mercimek tam bir protein deposudur. Sıhhat açısından epey yararlı olan yeşil mercimek münhasıran kış mevsimlerinde tüketilir. İçeriğinde vitamin ve mineral barındıran yeşil mercimek hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Evet yeşil mercimeğin yararları nelerdir? Yeşil mercimek hangi illetlere güzel gelir? İşte bu soruların cevabı...
Bakla ailesine ilişkin olan yeşil mercimek, sıradan mercimeğin bir çeşididir. Tohum formunda olan bu besin, yemek ve salatası yapılarak tüketilir. Diyet yapmak isteyenler için ülkü olan yeşil mercimek, vücudun umumi kuvvetini yüksek meblağ. A, C, B1 ve B2 vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum, fosfor, iyot, çinko, bakır, kükürt ve protein bakımından hayli zengindir. Anadolu'da yüzyıllardır tüketilen bu besin yerküre da en çok Orta Asya da kullanılır. Tarihçesi insanlık tarihine dayanan yeşil mercimek, olağan mercimek üzere kalorisi yüksek değildir. Başkaca tat olarak da fıstığa emsal. Salatalar için pişirildiğinde 30, yemek için ise 40 dakika kafidir. Ziyade kaynatıldığında bezin kıymeti nispeten düşer. Kabukları, sıradan mercimeğe nazaran daha hassastır. Bu yüzden birinci on dakika da derhal çatlar. Protein eksikliği yaşayanlar ve et tüketmeyi ziyade sevmeyenlerin tüketmesi gereken besinlerin başında gelir.
YEŞİL MERCİMEĞİN YARARLARI NELERDİR? HANGİ ILLETLERE GÜZEL GELİR?
- Yeşil mercimek yüksek protein sayesinde kemik sıhhatine ekte bulunur. Vücudun kas sistemini güçlendiren yeşil mercimek hastalıklı hücrelerin sayısını azaltarak vücudun bağışıklığını artırır.
- Uzun vade midenin tok hissetmesini sağlar. Birebir vakitte lif bakımından güçlü olan yeşil mercimek bağırsakları temizler. Yemeği yapılan yeşil mercimeğin birinci kaynama suyu içildiğinde ise sindirimi kolaylaştırır.
- İçerdiği folik asit sayesinde; ergenlik geçişlerinde, menopoz, adet ve hamilelik süreçlerinde yaşanan hormon dengesizliğini düzenleyerek vücudun yapısını korur. Birebir hengamda mütehassıslar tarafından kalp hastalarının da tüketmelerini tavsiye ettiği bir besin kaynağıdır.
- Yükselen kolesterol seviyesini istikrarda fiyat. Ani yükselen ve düşen kan nispetini istikrarlar. Baş dönmesi, felç, inme ve yükselen tansiyon üzere rahatsızlıkların oluşma riskini azaltır.
- Dimağ ve hudut sisteminin sıhhatini koruyarak marazlara yakalanma nispetini düşürür.
Demir bakımından da güçlü olan yeşil mercimek demir eksikliği olan hastaların yanı sıra kas ve kemik erimesi hastalarına da eksperlerin önerdiği bir besin kaynağıdır.
YEŞİL MERCİMEK SUYU NE İŞE YARAR?
Yeşil mercimek suyu boğaz enfeksiyonlarını bitirmede tesirlidir. Münhasıran yeşil mercimek kaynatılıp süzüldükten sonra içerisine bir kaşığı bal eklenerek tüketilebilir. Başkaca kilo vermek isteyenler da suyu tüketebilir. Su yüksek kuvvet sağlayarak yağ yakımını hızlandırmanın yanı sıra metabolizmayı da düzenler.