iltasyazilim
FD Üye
Yıllarca bunları içten diye yemişiz!
Birçok insan, dinç yaşamak için yemek seçimlerine itina gösterir Çocuklar için seçilen yemeklerin protein ve mineral açısından varlıklı olmasına dikkat edilir
Hastalandıklarında çeşitli karışımlar hazırlanır ancak çabuk ayağa kalkabilsinler Benzer şekilde eşler birbirine, öğrenciler konut arkadaşlarına hastalandıklarında iyi bakabilmek için ellinden geleni yapar Ancak sağlıklı olduğunu düşünerek tükettiğimiz gıda ve içecekler ara sıra hatalı beslenmemize neden olabiliyor Bundan Başka dürüst bildiğimiz bu yanlışlar yalnız hastalık durumlarında yapılmıyor Jurnal hayatta çoğunlukla yediğimiz gıdalarla ilgili yapılan birçok hata var Et yemeklerinin yanında ayran içmek, yemek aralarında su içmemek, balı sıcak su veya sütle karıştırmak bunlardan sadece birkaçı Bu yanlışların neler olduğunu öğrenmek isterseniz uzman diyetisyenler Turgay Köse, Dilara Koçak ve bilim doktoru Haluk Saçaklı'nın tavsiyelerini okuyun
Balık yanında yoğurt yememek: Bilinenin aksine balık tazeyse yoğurtla birlikte yenilmesinde sakınca değil Zehirlenmenin sebebi yoğurt yok, balığın içinde bulunan 'histamin' proteini Bu madde yoğurtta da olduğundan, birlikte yenildiğinde vücuttaki 'histamin' miktarı artabiliyor ve alerjik durumu olan kişilerde kızarıklığa veya kaşıntıya niçin olabiliyor Balığınızın tazeliğine güveniyorsanız, yoğurtla birlikte tüketmenizin hiçbir sakıncası değil
Pekmeze yoğurt ya da süt eklemek: Çoğunlukla anneler yardımcı olduğunu düşündüğü için çocuklarına yedirdikleri pekmeze yoğurt veya süt katar ya da bütün tersi süte pekmez ekler Hâlbuki sütün içinde bulunan kalsiyum, pekmezde bulunan demirin emilimini azaltıyor Demir, C vitamini ile birlikte tüketildiğinde emilim artıyor ve C vitamini demirin vücutta daha iyi kullanılmasını sağlıyor Bu sebeple pekmez, süt yerine portakal suyu ile karıştırılırsa çok daha yararlı olacaktır
Et yemekleri yanına ayran içmek: Et yemeklerinin yanına ayran içmek vazgeçilmez geleneklerimizdendir Ama yukarıda anlattığımız nedenden nedeniyle et ve ayranı veya yoğurdu bir arada tüketmemek gerekiyor Etteki demirin emilimini, ayrandaki kalsiyum azaltıyor Eğer et yemeklerini de C vitamini ile birlikte yerseniz emilim artacaktır Mesela et yemeğinin yanına, içinde maydanoz ve biber olan bol limonlu bir salata hazırlayabilirsiniz Bu Nedenle C vitamini açısından varlıklı olan maydanoz, biber ve limon tamamen etteki demirden en fazla menfaat sağlarsınız
Ispanağı yoğurtla birlikte yemek: Ispanakta da demir vitamini olduğundan yoğurtla yememeniz gerekenlerden Yalnızca ıspanağı değil, içinde demir olan yiyecekleri kalsiyumla tüketmeyin
Yemek yanına su içmemek: Birçoğumuz yemek yerken su içmenin kilo aldıracağını düşünürüz Ne dek susasak da su içmeyi yemekten 12 saat sonrasına saklarız veya yemeğe başlamadan içeriz Kulaktan dolma bu inancın aksine yemek yemek esnasında su içmek kilo etkilenmez, tam tersi iştahı yatıştırmaya tezgâhtar olur Yalnızca sindirim sorunu olanlar yemek esnasında su içmemeli
Aç karnına limoni, sirkeli su veya greyfurt suyu içmek: Kilo problemi olan birçok insan, aç karnına sirkeli, limonlu su veya greyfurt suyu içmenin zayıflatacağını düşünür Suya eklenen limon veya greyfurt, C vitamini içeriği dolayısıyla, güne başlarken kendini iyi hissetmenizi sağlayabilir Ama bu uygulamanın ne yazık ama zayıflatıcı hiçbir etkisi yok Hatta sindirim sisteminizde hastalık varsa sirkenin zararlı etkileri de olabilir
Zeytinyağı, katı yağlar gibi kilo etkilenmez: Zeytinyağı yürek ve damar sağlığı için yararlı olsa da kilo yapma bakımından öteki yağlardan ayırt edilemez Zeytinyağı da olsa margarin de olsa bütün yağların 1 gramı 9 kalori enerji veriyor Yani zeytinyağı da gereğinden fazla tüketildiğinde kilo yapıyor
***
Balı sıcak sütle karıştırmak
Kendimizi birazcık kötü hissettiğimizde, grip olacağımızı düşündüğümüzde hemen aklımıza kazanç sıcak suya bal ve limon karıştırıp içmek Sıcak sıcak içmeye tartı verdiğimiz bu karışımın boğazlarımıza iyi geleceğini düşünürüz Sıklıkla yaptığımız bu hatalı, doğrusu baldaki protein, mineral ve enzimlerin kaybedilmesine neden oluyor 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalan bal, bütün besin değerini yitiriyor ve sıcak suyun, sütün ya da çayın içinde sadece tatlandırıcı işlevi görüyor bu nedenle balı ılık su, süt veya meyve suyu ile tüketmeye özen gösterin
***
Kolesterolü artırır diye yumurta yememek
Yumurta anne sütünden daha sonra en kaliteli protein kaynağı olarak kabul edilir Bu sebeple hiçbir sağlık durumu problemi olmayanlar günde 1 yumurtayı rahatlıkla yiyebilir Kolesterol, şeker ya da kan basıncı gibi problemi olanların haftada 2 yumurta tüketmesi daha yakışır Yumurtayı haşlama olarak yiyebileceğiniz gibi menemen, omlet, çılbır biçiminde 1 tatlı kaşığı yağ ile tüketebilirsiniz
Kepek ekmek ve light ürünler, kilo aldırmaz
Kepek ekmeğinin kalorisi, beyaz ekmeğe göre biraz daha eksik olduğundan, kadınlar genelde kepek ekmek yemeyi seçim ediyor Ama kepek ekmek ile beyaz ekmek aralarında çok büyük bir kalori farkı yok 'Nasılsa kalorisi az' diye kepek ekmeğini fazla tüketenler ise zayıflamak yerine kilo alıyor Aynı şekilde üstünde light yazan yiyecek ve içeceklerin tüketimlerine de dikkat edilmesi gerekiyor Çünkü bu ürünlerin içinde şeker olmamasına rağmen yağ, un, tuzlu gibi tat veren öğeler var
***
Yemekten anında daha sonra meyve yememek
Yemekten sonra meyve yenilmesinin yağlanmaya sebep olacağı düşünülür İkinci tabak yemek yemek yerine, bir porsiyon meyve (1 elma, 1 portakal, 2 mandalina ya da 1 armut ) yemek yemek daha az enerji alımını yani daha eksik yemeyi sağlar O nedenle yemek sonrası doygunluk sağlanamıyorsa, aşırıya kaçmayarak meyve yenilebilir Ama her besinin fazla tüketilmesi yağ olarak depolanmasını artırır VAKIT
*
Birçok insan, dinç yaşamak için yemek seçimlerine itina gösterir Çocuklar için seçilen yemeklerin protein ve mineral açısından varlıklı olmasına dikkat edilir
Hastalandıklarında çeşitli karışımlar hazırlanır ancak çabuk ayağa kalkabilsinler Benzer şekilde eşler birbirine, öğrenciler konut arkadaşlarına hastalandıklarında iyi bakabilmek için ellinden geleni yapar Ancak sağlıklı olduğunu düşünerek tükettiğimiz gıda ve içecekler ara sıra hatalı beslenmemize neden olabiliyor Bundan Başka dürüst bildiğimiz bu yanlışlar yalnız hastalık durumlarında yapılmıyor Jurnal hayatta çoğunlukla yediğimiz gıdalarla ilgili yapılan birçok hata var Et yemeklerinin yanında ayran içmek, yemek aralarında su içmemek, balı sıcak su veya sütle karıştırmak bunlardan sadece birkaçı Bu yanlışların neler olduğunu öğrenmek isterseniz uzman diyetisyenler Turgay Köse, Dilara Koçak ve bilim doktoru Haluk Saçaklı'nın tavsiyelerini okuyun
Balık yanında yoğurt yememek: Bilinenin aksine balık tazeyse yoğurtla birlikte yenilmesinde sakınca değil Zehirlenmenin sebebi yoğurt yok, balığın içinde bulunan 'histamin' proteini Bu madde yoğurtta da olduğundan, birlikte yenildiğinde vücuttaki 'histamin' miktarı artabiliyor ve alerjik durumu olan kişilerde kızarıklığa veya kaşıntıya niçin olabiliyor Balığınızın tazeliğine güveniyorsanız, yoğurtla birlikte tüketmenizin hiçbir sakıncası değil
Pekmeze yoğurt ya da süt eklemek: Çoğunlukla anneler yardımcı olduğunu düşündüğü için çocuklarına yedirdikleri pekmeze yoğurt veya süt katar ya da bütün tersi süte pekmez ekler Hâlbuki sütün içinde bulunan kalsiyum, pekmezde bulunan demirin emilimini azaltıyor Demir, C vitamini ile birlikte tüketildiğinde emilim artıyor ve C vitamini demirin vücutta daha iyi kullanılmasını sağlıyor Bu sebeple pekmez, süt yerine portakal suyu ile karıştırılırsa çok daha yararlı olacaktır
Et yemekleri yanına ayran içmek: Et yemeklerinin yanına ayran içmek vazgeçilmez geleneklerimizdendir Ama yukarıda anlattığımız nedenden nedeniyle et ve ayranı veya yoğurdu bir arada tüketmemek gerekiyor Etteki demirin emilimini, ayrandaki kalsiyum azaltıyor Eğer et yemeklerini de C vitamini ile birlikte yerseniz emilim artacaktır Mesela et yemeğinin yanına, içinde maydanoz ve biber olan bol limonlu bir salata hazırlayabilirsiniz Bu Nedenle C vitamini açısından varlıklı olan maydanoz, biber ve limon tamamen etteki demirden en fazla menfaat sağlarsınız
Ispanağı yoğurtla birlikte yemek: Ispanakta da demir vitamini olduğundan yoğurtla yememeniz gerekenlerden Yalnızca ıspanağı değil, içinde demir olan yiyecekleri kalsiyumla tüketmeyin
Yemek yanına su içmemek: Birçoğumuz yemek yerken su içmenin kilo aldıracağını düşünürüz Ne dek susasak da su içmeyi yemekten 12 saat sonrasına saklarız veya yemeğe başlamadan içeriz Kulaktan dolma bu inancın aksine yemek yemek esnasında su içmek kilo etkilenmez, tam tersi iştahı yatıştırmaya tezgâhtar olur Yalnızca sindirim sorunu olanlar yemek esnasında su içmemeli
Aç karnına limoni, sirkeli su veya greyfurt suyu içmek: Kilo problemi olan birçok insan, aç karnına sirkeli, limonlu su veya greyfurt suyu içmenin zayıflatacağını düşünür Suya eklenen limon veya greyfurt, C vitamini içeriği dolayısıyla, güne başlarken kendini iyi hissetmenizi sağlayabilir Ama bu uygulamanın ne yazık ama zayıflatıcı hiçbir etkisi yok Hatta sindirim sisteminizde hastalık varsa sirkenin zararlı etkileri de olabilir
Zeytinyağı, katı yağlar gibi kilo etkilenmez: Zeytinyağı yürek ve damar sağlığı için yararlı olsa da kilo yapma bakımından öteki yağlardan ayırt edilemez Zeytinyağı da olsa margarin de olsa bütün yağların 1 gramı 9 kalori enerji veriyor Yani zeytinyağı da gereğinden fazla tüketildiğinde kilo yapıyor
***
Balı sıcak sütle karıştırmak
Kendimizi birazcık kötü hissettiğimizde, grip olacağımızı düşündüğümüzde hemen aklımıza kazanç sıcak suya bal ve limon karıştırıp içmek Sıcak sıcak içmeye tartı verdiğimiz bu karışımın boğazlarımıza iyi geleceğini düşünürüz Sıklıkla yaptığımız bu hatalı, doğrusu baldaki protein, mineral ve enzimlerin kaybedilmesine neden oluyor 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalan bal, bütün besin değerini yitiriyor ve sıcak suyun, sütün ya da çayın içinde sadece tatlandırıcı işlevi görüyor bu nedenle balı ılık su, süt veya meyve suyu ile tüketmeye özen gösterin
***
Kolesterolü artırır diye yumurta yememek
Yumurta anne sütünden daha sonra en kaliteli protein kaynağı olarak kabul edilir Bu sebeple hiçbir sağlık durumu problemi olmayanlar günde 1 yumurtayı rahatlıkla yiyebilir Kolesterol, şeker ya da kan basıncı gibi problemi olanların haftada 2 yumurta tüketmesi daha yakışır Yumurtayı haşlama olarak yiyebileceğiniz gibi menemen, omlet, çılbır biçiminde 1 tatlı kaşığı yağ ile tüketebilirsiniz
Kepek ekmek ve light ürünler, kilo aldırmaz
Kepek ekmeğinin kalorisi, beyaz ekmeğe göre biraz daha eksik olduğundan, kadınlar genelde kepek ekmek yemeyi seçim ediyor Ama kepek ekmek ile beyaz ekmek aralarında çok büyük bir kalori farkı yok 'Nasılsa kalorisi az' diye kepek ekmeğini fazla tüketenler ise zayıflamak yerine kilo alıyor Aynı şekilde üstünde light yazan yiyecek ve içeceklerin tüketimlerine de dikkat edilmesi gerekiyor Çünkü bu ürünlerin içinde şeker olmamasına rağmen yağ, un, tuzlu gibi tat veren öğeler var
***
Yemekten anında daha sonra meyve yememek
Yemekten sonra meyve yenilmesinin yağlanmaya sebep olacağı düşünülür İkinci tabak yemek yemek yerine, bir porsiyon meyve (1 elma, 1 portakal, 2 mandalina ya da 1 armut ) yemek yemek daha az enerji alımını yani daha eksik yemeyi sağlar O nedenle yemek sonrası doygunluk sağlanamıyorsa, aşırıya kaçmayarak meyve yenilebilir Ama her besinin fazla tüketilmesi yağ olarak depolanmasını artırır VAKIT
*