Yiyeceklerin Tadı, Rengi ve Sağlığımız Bundan 3000 sene öncesinde Çinliler kısa sürede pişirilmiş sebzenin, eksik miktardaki etin ve en üye kesik yağın dinç beslenmenin temel kuralları olduğunu biliyorlardı Batılı bilim adamlarının tersine Çinliler için yiyeceklerdeki vitamin ve proteinler ikinci derecede rol oynar Onlar için manâlı olan bir öğünün duyumsal etkisi ve her bir yiyeceğin yaptığı ortak etkidir bununla birlikte bilhassa yiyeceğin tadı ve rengi fazla önemlidir Buna göre mesela yeşil renkli ve ekşi yiyecekler karaciğeri harekete geçirir, sarı renkte ve tatlı yiyecekler ise baskı ve enerji verir Bir Çinlinin sofrasında dikkatinizi çeken ilk şey yiyeceklerin tatlılar, tuzlular, acılar, ekşiler ve baharatlılar olarak tadlarına tarafından sıralanmasıdır Bu sofradaki bir diğer nitelik yeşil, sarı, kırmızı, mavi ve beyaz gibi tüm renklerin bir arada bulunmasıdır Onlara kadar dengeli besin ancak bu şekilde olur YEŞİL KARACİĞERİ HAREKETE GEÇİRİR Çinlilerin beslenme kuralında yeşil ekşi tadı ve organlardan da safra ile karaciğeri sembolize eder Örneğin salatalık, kivi gibi yeşil renkli yiyecekler ve enginar, tavuk, yoğurt gibi ekşimsi tadı olanlar karaciğerin ve safranın zehrini almada iyi bir tayin görürler Öyleyse akşamdan kalmalara en iyi yeşil sebzeler tezgâhtar olur SARI KUVVET VE ENERJİ VERİR Sarı rengi temsilci tatlı yiyecekler mide, dalak ve pankreası simgeler Çinlilere göre tatlı sinir besiniolduğundan stres içinde olan birçok insan tatlıya sarılır Çünkü hububat, mısır, bal ve muzdaki doğal tatlılar enerji verir KIRMIZI VÜCUDU TEMİZLER Kırmızı, acımtırak tadın karşılığıdır Kalp ve ince bağırsak bu renge bağlıdır Pancar, kırmızı turp veya kırmızı çarliston biber vücudun zehrini dışarı atar Kırmızı yiyeceklerin kalpteki etkisi dolaylı olarak safrada kendini gösterir: safranın fonksiyonu bozulduğunda salgı kana girer ve yürek atışı frekansını değiştirir BEYAZ CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR Çinliler beyaz renk ile belirgin tadı ve aynı zamanda solunum yollarını, kalın bağırsağı direkt benzer tutarlar Beyaz turp, pirinç, kuşkonmaz hatta saf içki terlemeyi sağlayarak gözeneklerin açılmasını, vücudun pozitif suyunun alınmasını sağlar MAVİ VÜCUTTAKİ SUYU AYARLAR Çinliler mavi renk ile tadı tuzlu olan yiyecekler ve organlardan da böbreklerle mesaneyi bir araya getirirler bu nedenle midye, alabalık, patlıcan idrar yolu enfeksiyonlarında yararlıdır Bu mavi yiyecekler böbrekleri ve mesaneyi çok iyi yıkarlar ve idrar söktürücüdürler