iltasyazilim
FD Üye
Yonca Diyeti
Hacettepe Üniversitesi'nin hazırladığı Türkler'e özel dört yapraklı yonca diyeti: Günde iki porsiyon süt ürünü, dört köfte büyüklüğünde et çeşidi, beş porsiyon meyvesebze ve her öğün bir dilim ekmek
Beslenme piramidine muhalif olarak geliştirilen 'dört yapraklı yonca' mutfağımıza has özellikler taşıyor
Hacettepe Üniversitesi ve Sıhhat Bakanlığı, Türklere özel gıda programı hazırladı Diğer ülkelerin aksine beslenme piramidi yerine dört yapraklı yoncayı öneren kurul, Türklerin yanlışlarını ortaya koyup yeni kurallar belirliyor
Öğünlerde bir dilim ekmek mutlaka yenmeli
Beş porsiyon meyve ve sebze, sağlıklı beslenmenin birincil kuralı
Her gün dört köfte büyüklüğünde et çeşidi yemek yemek koşul
Herkesin günde 2 porsiyon süt ürünü tüketmesi gerekiyor
Türk usulü gıda programı
Hacettepe Üniversitesi özel bir beslenme rehberi hazırladı Beslenme piramidine alternatif olan 'yonca' Türklerin alışkanlıklarına tarafından hazırlanan birincil rehber
Artık ülkemize özgü bir beslenme rehberi var; 'Besin Yoncası' 1992 yılında Roma'da Dünya Sağlık Durumu Örgütü ve Gıda Tarım Örgütü katılımı ile düzenlenen besin konferansında aza ülkeler, Ulusal Yiyecek ve Gıda Eylem Planlarını hazırlamaya başlamıştı Halk Müziği sağlığı sorunları ve toplumumuzun besin alışkanlıklarını değerlendirerek kıymetli hocam Prof Dr Türkan Kutluay Merdol başkanlığında Hacettepe Üniversitesi Gıda ve Diyetetik Bölümü öğretim üyeleri, Sağlık Durumu Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile birlikte ülkemiz için beslenme rehberini geliştirdi Sağlıklı besin açısından rehber niteliğindeki bu kıymetli bilgileri, birincil kere sizlerle paylaşacağım Kılavuz 65 sayfadan oluşuyor Oysa sizler için kolay uygulanabilecek, yaşam kalitenizi artıracak kayda değer mesajları özetlemeye çalışacağım Besin rehberinin temel amacı; sağlığın korunması ve hastalıkların önlenmesi Besin eğitiminde bilincinin nasıl kazandırılacağı da rehberde an be an anlatılıyor Neden besin yoncası? Ülkeler beslenme rehberlerini hazırlarken genelde beslenme piramitlerini kullanır Piramidin anlamı, tabandaki besinleri daha pozitif tüketmek, yukarıya çıktıkça daha eksik tüketilecek besinleri belirlemektir Her ülke kendi yemek alışkanlıkları ve pişirme koşullarına kadar piramitte şartların değişmesi yapmaktadır Ülkemizde besin üretimi ve besin koşulları göz önüne alındığında besinler dört yapraklı yonca ile gruplandırılmış ve bunun daha dinç olacağı düşünülmüştür Yonca ne kavrama gelmektedir? Yonca şansı, dolayısıyla mutluluğu simgelemektedir Yoncanın yaprakları yürek biçiminde gösterilmiştir Bu durum yürek sağlığını ve sevgiyi anlatmaktadır Yaprak 'tatmin edici ve dengelenmiş besin' ve zeytin dalları ile çevrelenmiştir Zeytin dalları, barışı ve Akdeniz diyetinin manâlı unsuru olan zeytinyağını temsilcilik ettiği için seçilmiştir Yoncanın yapraklarında gıda grupları görülmektedir Üst yaprakta Türk halkının yeterli miktarda tüketmediği süt ve süt ürünleri yer almaktadır İkinci grup etyumurtakurubaklagil, üçüncü grup sebze ve meyve, son grup ise ekmek ve tahılı kapsıyor
İki Porsiyon Süt Ürünü
Süt ürünleri denilince aklımıza süt, yoğurt ve peynir çeşitleri gelmelidir Bu besinlerden protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini alınmaktadır Günlük olarak yetişkinler 2 porsiyon, hamileler ve emziren anneler ile menopoz sonrası dönemi yaşayan kadınlar 34 porsiyon süt veya süt ürünü tüketmelidir Bir su bardağı (200 cc) süt veya yoğurt; 2 su bardağı ayran ya da 2 kibrit kutusu büyüklüğü peynir, bir porsiyon süt ve süt ürününe denktir Komite, ishal tedavisinde yoğurt ya da tuz ayran tüketilmesinin hayat kurtarıcı olduğunu vurgulamaktadır Eksik yağlı veya yağsız süt ürünlerinin seçim edilmesi uygun görülüyor
Et ve et yerine geçenler deyince, kırmızı et, balık, hindi, tavuk etleri, kuru baklagiller, cevizfındık ve fıstık aklımıza gelmelidir Bu grup ile bireyler protein, demir, çinko, magnezyum, B6, B1, B12 ve A vitamini alır Besin rehberinde her gün, iyi kalitedeki protein kaynaklarını tüketmemiz gerektiği belirtilmektedir Günde minimum 4 köfte değin et çeşidi ya da bir tabak kuru baklagil yemeği harcamak, haftada minimum iki kez balık yemek gerekiyor Salam, sosis gibi yiyeceklerden vazgeçemeyenler, mutlaka C vitaminin yönünden varlıklı domates, portakal, kivi, yeşil biber gibi besinlerle E vitamini taşıyan koyu yeşil yapraklı sebzeleri beraber yemeli Dinç bireyler her gün bir yumurta tüketebilir Fakat yürekdamar hastalığı olanların veya bu riski taşıyanların haftada 2 kere yumurta yemesi daha yerinde Çünkü yumurtada bulunan lesitin maddesi beyin fonksiyonu için önemlidir Keza yumurtanın sebze ve tahıllarla beraber tüketilmesinin, kandaki kolesterol üzerine negatif etkisi de yoktur Et tüketiminin düşük olduğu ülkemizde, protein kaynağı olan kuru baklagiller haftada 45 kez, C vitamininden zengin besinlerle birlikte yenmelidir
Sebze ve meyveler, yüksek oranda su ve düşük oranda protein, karbonhidrat ve yağ içermeleri nedeniyle sağlıklı beslenmenin kayda değer parçasıdır Antioksidanlar, bitkisel kimyasallar, perhiz lifi gibi yararlı bileşikleri içermeleri sebebiyle, kronik hastalıklara aleyhinde koruyucu nitelik taşıyıp vücudun zararlı maddelerden temizlenmesini (detoksifikasyon) sağlamaktadır böylece bir gün içerisinde mutlaka koyu sarı (havuç, patates), koyu yeşil (ıspanak, marul, kıvırcık, pazı, semizotu) ve nişastalı (patates, bezelye) olan sebzeleri tüketmek gerekir Mevsimine uygun meyve yemek yemek fazla sağlıklıdır Komite, günde 5 porsiyon sebzemeyve yemek gerektiğini bildirmiştir Bunun iki porsiyonu yeşil yapraklı sebze, portakal, limon ve domates olmalıdır
En İyi Tahıl, Bulgur
Ekmek ve tahıl ürünleri saflaştırılmadığı sürece B12 dışında tüm B grubu vitaminleri, kompleks karbonhidratları, diyet lifini ve nebati proteinleri içerir Hem tahıllar bir arz yağ içerir ve bu yağ da E vitamininden zengindir En iyi tahıl kaynağı ülkemizde de çok kullanılan bulgurdur Kepeğinden ayrılmamış makarna, pirinç, erişte ve ekmekler de kayda değer kaynaklardır Az hareketli ve kilolu bireyler günde 3 ince dilim ekmek (75 g), çok hareketli, çelimsiz olan bireyler 9 dilim ekmek tüketebilir Tahıl ürünleri her gün, her öğün alınmalıdır Protein ve vitamin içeriğinin artırılması için tahıllar, kuru baklagil ve süt ürünleri ile beraber tüketilmelidir
Vücudun savunma sisteminin güçlenmesi için tek bir antioksidan öğeden çok miktarda olmak tesir yapmaz Bunun yerine iki ya da üç antioksidan öğenin alımı daha uygundur Yani vücudun savunma sistemi ama beslenmede farklılık sağlandığı vakit optimal düzeyde olmaktadır
Metabolizmanın ahenkli çalışması için en düşük 3 öğün gıda tüketilmesi sağlıklı bulunuyor Öğünler aralarında 45 saat bulunmalı
Uzun ve sağlıklı yaşamın anahtarı, badana uygun karoser ağırlığının korunmasıdır Günlük enerji alımının kontrolü ve ahenkli fiziki aktivite yapmak önemlidir Her gün 30 dakikalık yürüyüş yapmak zorunlu
Hızlı kilo kaybından kaçının Çünkü daimi sonuçlar için kilo kaybının yavaş olması gerekiyor Komitenin önerisi haftada 0,51,0 kg zayıflanması yönünde
Alkol konusunda da manâlı bir uyarı var Alkolün sindirim enzimlerini bozduğu, karaciğer ve beyin üstünde olumsuz etkileri olduğu biliniyor Yürek sağlığını korumak amacıyla alkol tüketiminin özendirme edilmemesi gerektiği vurgulanıyor Eğer alkol tüketecekseniz günde 2 kadehi geçirmeyin İçkinizi yemek yemek yerken alın Böylece alkolün emilmesini azaltabilirsiniz *
Hacettepe Üniversitesi'nin hazırladığı Türkler'e özel dört yapraklı yonca diyeti: Günde iki porsiyon süt ürünü, dört köfte büyüklüğünde et çeşidi, beş porsiyon meyvesebze ve her öğün bir dilim ekmek
Beslenme piramidine muhalif olarak geliştirilen 'dört yapraklı yonca' mutfağımıza has özellikler taşıyor
Hacettepe Üniversitesi ve Sıhhat Bakanlığı, Türklere özel gıda programı hazırladı Diğer ülkelerin aksine beslenme piramidi yerine dört yapraklı yoncayı öneren kurul, Türklerin yanlışlarını ortaya koyup yeni kurallar belirliyor
Öğünlerde bir dilim ekmek mutlaka yenmeli
Beş porsiyon meyve ve sebze, sağlıklı beslenmenin birincil kuralı
Her gün dört köfte büyüklüğünde et çeşidi yemek yemek koşul
Herkesin günde 2 porsiyon süt ürünü tüketmesi gerekiyor
Türk usulü gıda programı
Hacettepe Üniversitesi özel bir beslenme rehberi hazırladı Beslenme piramidine alternatif olan 'yonca' Türklerin alışkanlıklarına tarafından hazırlanan birincil rehber
Artık ülkemize özgü bir beslenme rehberi var; 'Besin Yoncası' 1992 yılında Roma'da Dünya Sağlık Durumu Örgütü ve Gıda Tarım Örgütü katılımı ile düzenlenen besin konferansında aza ülkeler, Ulusal Yiyecek ve Gıda Eylem Planlarını hazırlamaya başlamıştı Halk Müziği sağlığı sorunları ve toplumumuzun besin alışkanlıklarını değerlendirerek kıymetli hocam Prof Dr Türkan Kutluay Merdol başkanlığında Hacettepe Üniversitesi Gıda ve Diyetetik Bölümü öğretim üyeleri, Sağlık Durumu Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile birlikte ülkemiz için beslenme rehberini geliştirdi Sağlıklı besin açısından rehber niteliğindeki bu kıymetli bilgileri, birincil kere sizlerle paylaşacağım Kılavuz 65 sayfadan oluşuyor Oysa sizler için kolay uygulanabilecek, yaşam kalitenizi artıracak kayda değer mesajları özetlemeye çalışacağım Besin rehberinin temel amacı; sağlığın korunması ve hastalıkların önlenmesi Besin eğitiminde bilincinin nasıl kazandırılacağı da rehberde an be an anlatılıyor Neden besin yoncası? Ülkeler beslenme rehberlerini hazırlarken genelde beslenme piramitlerini kullanır Piramidin anlamı, tabandaki besinleri daha pozitif tüketmek, yukarıya çıktıkça daha eksik tüketilecek besinleri belirlemektir Her ülke kendi yemek alışkanlıkları ve pişirme koşullarına kadar piramitte şartların değişmesi yapmaktadır Ülkemizde besin üretimi ve besin koşulları göz önüne alındığında besinler dört yapraklı yonca ile gruplandırılmış ve bunun daha dinç olacağı düşünülmüştür Yonca ne kavrama gelmektedir? Yonca şansı, dolayısıyla mutluluğu simgelemektedir Yoncanın yaprakları yürek biçiminde gösterilmiştir Bu durum yürek sağlığını ve sevgiyi anlatmaktadır Yaprak 'tatmin edici ve dengelenmiş besin' ve zeytin dalları ile çevrelenmiştir Zeytin dalları, barışı ve Akdeniz diyetinin manâlı unsuru olan zeytinyağını temsilcilik ettiği için seçilmiştir Yoncanın yapraklarında gıda grupları görülmektedir Üst yaprakta Türk halkının yeterli miktarda tüketmediği süt ve süt ürünleri yer almaktadır İkinci grup etyumurtakurubaklagil, üçüncü grup sebze ve meyve, son grup ise ekmek ve tahılı kapsıyor
İki Porsiyon Süt Ürünü
Süt ürünleri denilince aklımıza süt, yoğurt ve peynir çeşitleri gelmelidir Bu besinlerden protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini alınmaktadır Günlük olarak yetişkinler 2 porsiyon, hamileler ve emziren anneler ile menopoz sonrası dönemi yaşayan kadınlar 34 porsiyon süt veya süt ürünü tüketmelidir Bir su bardağı (200 cc) süt veya yoğurt; 2 su bardağı ayran ya da 2 kibrit kutusu büyüklüğü peynir, bir porsiyon süt ve süt ürününe denktir Komite, ishal tedavisinde yoğurt ya da tuz ayran tüketilmesinin hayat kurtarıcı olduğunu vurgulamaktadır Eksik yağlı veya yağsız süt ürünlerinin seçim edilmesi uygun görülüyor
Et ve et yerine geçenler deyince, kırmızı et, balık, hindi, tavuk etleri, kuru baklagiller, cevizfındık ve fıstık aklımıza gelmelidir Bu grup ile bireyler protein, demir, çinko, magnezyum, B6, B1, B12 ve A vitamini alır Besin rehberinde her gün, iyi kalitedeki protein kaynaklarını tüketmemiz gerektiği belirtilmektedir Günde minimum 4 köfte değin et çeşidi ya da bir tabak kuru baklagil yemeği harcamak, haftada minimum iki kez balık yemek gerekiyor Salam, sosis gibi yiyeceklerden vazgeçemeyenler, mutlaka C vitaminin yönünden varlıklı domates, portakal, kivi, yeşil biber gibi besinlerle E vitamini taşıyan koyu yeşil yapraklı sebzeleri beraber yemeli Dinç bireyler her gün bir yumurta tüketebilir Fakat yürekdamar hastalığı olanların veya bu riski taşıyanların haftada 2 kere yumurta yemesi daha yerinde Çünkü yumurtada bulunan lesitin maddesi beyin fonksiyonu için önemlidir Keza yumurtanın sebze ve tahıllarla beraber tüketilmesinin, kandaki kolesterol üzerine negatif etkisi de yoktur Et tüketiminin düşük olduğu ülkemizde, protein kaynağı olan kuru baklagiller haftada 45 kez, C vitamininden zengin besinlerle birlikte yenmelidir
Sebze ve meyveler, yüksek oranda su ve düşük oranda protein, karbonhidrat ve yağ içermeleri nedeniyle sağlıklı beslenmenin kayda değer parçasıdır Antioksidanlar, bitkisel kimyasallar, perhiz lifi gibi yararlı bileşikleri içermeleri sebebiyle, kronik hastalıklara aleyhinde koruyucu nitelik taşıyıp vücudun zararlı maddelerden temizlenmesini (detoksifikasyon) sağlamaktadır böylece bir gün içerisinde mutlaka koyu sarı (havuç, patates), koyu yeşil (ıspanak, marul, kıvırcık, pazı, semizotu) ve nişastalı (patates, bezelye) olan sebzeleri tüketmek gerekir Mevsimine uygun meyve yemek yemek fazla sağlıklıdır Komite, günde 5 porsiyon sebzemeyve yemek gerektiğini bildirmiştir Bunun iki porsiyonu yeşil yapraklı sebze, portakal, limon ve domates olmalıdır
En İyi Tahıl, Bulgur
Ekmek ve tahıl ürünleri saflaştırılmadığı sürece B12 dışında tüm B grubu vitaminleri, kompleks karbonhidratları, diyet lifini ve nebati proteinleri içerir Hem tahıllar bir arz yağ içerir ve bu yağ da E vitamininden zengindir En iyi tahıl kaynağı ülkemizde de çok kullanılan bulgurdur Kepeğinden ayrılmamış makarna, pirinç, erişte ve ekmekler de kayda değer kaynaklardır Az hareketli ve kilolu bireyler günde 3 ince dilim ekmek (75 g), çok hareketli, çelimsiz olan bireyler 9 dilim ekmek tüketebilir Tahıl ürünleri her gün, her öğün alınmalıdır Protein ve vitamin içeriğinin artırılması için tahıllar, kuru baklagil ve süt ürünleri ile beraber tüketilmelidir
Vücudun savunma sisteminin güçlenmesi için tek bir antioksidan öğeden çok miktarda olmak tesir yapmaz Bunun yerine iki ya da üç antioksidan öğenin alımı daha uygundur Yani vücudun savunma sistemi ama beslenmede farklılık sağlandığı vakit optimal düzeyde olmaktadır
Metabolizmanın ahenkli çalışması için en düşük 3 öğün gıda tüketilmesi sağlıklı bulunuyor Öğünler aralarında 45 saat bulunmalı
Uzun ve sağlıklı yaşamın anahtarı, badana uygun karoser ağırlığının korunmasıdır Günlük enerji alımının kontrolü ve ahenkli fiziki aktivite yapmak önemlidir Her gün 30 dakikalık yürüyüş yapmak zorunlu
Hızlı kilo kaybından kaçının Çünkü daimi sonuçlar için kilo kaybının yavaş olması gerekiyor Komitenin önerisi haftada 0,51,0 kg zayıflanması yönünde
Alkol konusunda da manâlı bir uyarı var Alkolün sindirim enzimlerini bozduğu, karaciğer ve beyin üstünde olumsuz etkileri olduğu biliniyor Yürek sağlığını korumak amacıyla alkol tüketiminin özendirme edilmemesi gerektiği vurgulanıyor Eğer alkol tüketecekseniz günde 2 kadehi geçirmeyin İçkinizi yemek yemek yerken alın Böylece alkolün emilmesini azaltabilirsiniz *