Yöresel Çörek Kömbe (Konya Ve Aksaray Vilayetlerinde Çok Yapılır) Tanımı İçin Materyaller
Hamuru İçin
- 1 patates
- 1 su bardağı + çeyrek su bardağı süt
- 1 su bardağı + çeyrek su bardağı su
- 1-2 çorba kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kuru maya ya da yarım paket yaş maya
- 3.5 su bardağı un
- Çeyrek çay bardağı sıvı yağ
- 1 çorba kaşığı yoğurt
- 1 yumurta
- Çeyrek çay bardağı süt
- Yarım çay kaşığı tuz
- Üzerine isteğe nazaran çörek otu susam serpebilirsiniz
Yöresel Çörek Kömbe (Konya Ve Aksaray Vilayetlerinde Çok Yapılır) Tanımı Yapılışı
- Patatesi haşlıyoruz, güzelce eziyoruz.
- Maya ve sütü derin bir kapta karıştırıyoruz, 5 dakika etkinleşmesi için bekliyoruz.
- Un hariç bütün materyalleri ek edip düzgünce karıştırıyoruz.
- Unu da ekliyoruz ve cıvık bir hamur yoğuruyoruz.
- Hamurun kıvamı kek hamurundan daha ağır, poğaçadan daha cıvık ele yapışan bir hamur olacak.
- Fotoğrafta hamurun kıvamını göstermeye çalıştım.
- Hamuru oda sıcaklığında 1-2 saat mayalanmaya bırakıyoruz.
- Hamurun sosu için yumurta ve yoğurdu güzelce çırpıyoruz, yağ, süt, tuzu ekleyip karıştırıyoruz. Sosumuz hazır.
- Mayalanan hamurumuzu yağlanmış çörek tepsisi ya da yağlı kâğıt serilmiş tepsiye alıyoruz, elimizi sosa batırarak hamuru tepsiye yayıyoruz.
- Dileğe nazaran çörek otu, susam serpip evvelce ısıtılmış alt üst fansız 250 derece fırında pişiriyoruz (Fırınınızın en yüksek ayarında pişirin).
- Üzeri düzgünce kızarınca altını da denetim ediyoruz, fırından alıyoruz. İsteğe nazaran servis ediyoruz.