Su bitkisi olan yosunun insan sıhhatine yararlı olduğunu biliyor muydunuz? Pekala yosunun yararları nelerdir? Yosun nerelerde kullanılır? Yosun çayı nasıl yapılır ve neye uygun gelir? Sizler için Asya devletlerinde yemek ve kozmetik endüstrinin vazgeçilmez ham hususu olan yosun hakkında merak edilenleri araştırdık. Haberin detayında yosuna dair her şeyi bulabilirsiniz.
Su dibinde yetişen yüzeye varmak için içi boş bir gövdesi olan yosunlar, dalgalarla kıyılara vurur. Klorofil üreten yosunlar, asalak bitki çeşitlerinde yan alır. Çin, Japonya ve Kore üzere devletlerde ilaç, azık ve kozmetik endüstrinde kullanılır. İçeriğinde A, B1, B2, B6 ve C vitaminleriyle niyasin, iyot, potasyum, demir, magnezyum ve kalsiyum barındırır. Acilen derhal her çeşidi tüketilen yosunun bağırsak kurtlarını dökmede, saçları kuvvetlendirme cildi pürüsüzleştime üzere yararları vardır. Salata, çay ve ana yemeklerde ana unsurdur. Çokça tüketildiğinde metabolizmayı bozar. Bu yüzden ishale neden olabilir. Bunun dışında zararı bilinmemektedir. Yosun ticaretinde en güçlü devlet Çin'dir. Çin'de okyanus diplerinden toplanan yosunlar, kayalara vurmuş yosunlardan daha kalitelidir. İnsan sıhhatine yararı olan bu bitki örtüsü su dibinde yaşayan canlı hayvanların hem saklanma hem de besin muhtaçlıklarını giderir.
YOSUNUN YARARLARI NELERDİR?
- İyot bakımından epeyce varlıklı olan yosun, trioid bezlerinin çalışmasını sağlar. Hormonları dengeleyen iyot, mahsusen kadınsal marazların yaşanmasını önler.
- Güçlü bir vitamin deposuna sahip olan yosun, üst teneffüs yolu marazlarını önlemek için epey tesirli bir besindir. Balgam söktürücü özelliği olan yosun boğazların tahribatını önler. Ayrıyeten akciğerde meydana gelen deformelerin de önüne makbul.
- Eski çağlarda yara ve yanık üzere durumlarda açık olan mahallin enfeksiyon kapmaması için kullanılırmış. Cildin hasra aldığı meydanı süratle uygunlaştıran yosun, tıpkı vakitte eklem, kas ve kemik ağrılarda da düzgünleştirme hizmeti görür.
- Cilt hem dış hem iç sıhhat sıkıntılarından olumsuz etkilenir. Önemli mealde illetlere neden olan bu tesirleri şiddetini azaltmada kullanılan yosun hücrelerin süratle yenilenmesini sağlar. Uzakdoğu kişilerinin yaşlanmamasının sırrı olan yosun, çorba yahut çay yapılarak tüketilir. Dıştan müdahalede ise direk olarak hasarın yüzeyine bırakılır. Ya da zeytin yağı, aleo vera ile karıştırılarak maske hazırlanır.
- Yosun çayı mide sıhhati için birebirdir. Mide asidini istikrarlar. Besinlerin öğütülmesi için mide kasını güçlendirir. Başkaca reflü ve ülser üzere marazları önler. Yapılan araştırmalarda yosunun halsizlik ve anoreksi üzere illetleri engellediği tespit edilmiştir.
- Yüksek antioksidan özelliği olan yosun vücudu muaf radikallerden arındırarak vücudun çokça asit yağ, toksin üzere hücreleri birikmesinin önüne makbul.
- LDL bed kolesterol seviyesinin yüksekliğine denir. Bu kolesterol yüksek epeyce kalp ve damar sıhhati olumsuz etkilenir. Bunu dengeleyen besinler tüketilmesi gerekir. Yosun bu bed kolesterolü düşürmede tesirli bir besindir. Yosunu çay, çorba ya da klasik yemeklerin içerisine eklenerek tüketilebilir.
- Yosun uzun müddet tok tutma özelliği olduğundan kilo vermede de tesirlidir. Düşük kalorisi olan yosun, diyet listelerinde birinci sıralarda taraf alır.
YOSUN ÇAYI NASIL YAPILIR VE NEYE UYGUN GELİR?
4 gram yosun
Bir adet limon
Bir tatlı kaşığı bal
İki bardak su
Yosunları bir kasede güzelce öğütün üzerine rendelediğiniz limonu ve suyu ekleyip ortalama 5 dakika kaynatın. Ocaktan aldığınız bu karışımı süzüp balı ekleyip tüketin. Bu karışımım mide ağrılarına sindirim meselelerinden en çok yaşana kabızlığa düzgün gelir.