
Yüksük Çorbası, Adana'mızın Meşhur Yemeği Tanımı İçin Materyaller
- 6 su bardağı un
- 1 adet iri yumurta
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 su bardağı ılık su
- 300 gram kadar orta yağlı dana kıyma
- 2 orta uzunluk soğan rendesi( ben robotta çektim)
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Pul biber, çok az kimyon, karabiber
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates
- 6 su bardağı kaynar su
- 1 adet bulyon tuz
- Bir limon suyu
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
Yüksük Çorbası, Adana'mızın Meşhur Yemeği Tanımı Yapılışı
Bu ölçüler, üç paketlik çorba içindir, siz yarısını yapabilirsiniz.
- Çukur bir kabın içeresine 6 su bardağı unu koyuyoruz, ortasını havuz yapıp yumurta ve tuzu koyuyoruz.
- Suyunu ek edip yoğuruyoruz, sert bir hamur elde ediyoruz, 10 dakika dinlendiriyoruz.
- Bu ortada öteki bir kabın içerisine,, kıyma, soğan rendesi salça ve baharatlarını koyup iç harcını hazırlıyoruz.
- Hamuru beş bezeye ayırıp her bir kesimini çok ince olmayacak biçimde, un serperek açıyoruz.
- Mantı ruletiyle enine ve uzunluğuna kesiyoruz, aparat yoksa oklavayı cetvel üzere kullanıp, küçük kareler halinde kesiyoruz, fotoğraftaki üzere.
- Elde ettiğimiz, her bir karenin içine kıymalı harçtan mercimekten biraz büyük modüller koyup, evvel iki yanını parmaklarımızla sıkıp, ortada birleştirelim.
- İki bezeyi bu halde yaptım, geri kalanını da, mantı olarak kurutup buzluğa attım.
- Öteki bir tencereye sıvı yağla salçaları kavuralım kokusu çıkınca 6 su bardağı kaynar suyunu, tuz, limon suyunu, bulyonunu, pul biberini koyalım.
- Kaynayınca, haşlanmış nohutunu ve üç su bardağı mantımızı koyalım .
- Nanesini ekleyip kısık ateşte pişirmeye devam edelim, pişince ocağımızı kapatalım,.
- Şayet mantı yapamam derseniz hazır mantıyla da yapabilirsiniz.