İşte yumurtanın en sağlıklı besinler arasında bölge almasının nedenleri;
Besin bedeli çok zengindir.
Yumurta gezegendeki en besleyici besinlerden biridir. Vücudumuz için kıymetli birden fazla besin hususlarını içerir. A vitamini, Folat, B vitaminleri, Fosfor ve Selenyumdan güçlü tıpkı vakitte E ve K vitamini, Kalsiyum ve Çinko içermektedir.
Yüksek ölçüde kolesterol içerir fakat bu sizin kan kolesterol seviyenizi etkilemez.
Bir yumurta günlük almamız gereken (300 mg) kolesterol ölçüsünün yarısından fazlasını içerir (212 mg). Diyetle alınan kolesterol kanda kolesterol ölçüsünü çok yükseltmez. Aslında karaciğer her gün büyük ölçüde kolesterolü kendi üretir. Yumurta yediğimiz hengam karaciğerin ürettiği kolesterol ölçüsü düşer bunun bölgesine diyetle alınan kolesterole yan verilir.
Yumurta tüketimine ferdî olarak cevaplar değişebilir. Kişilerin %70’inde yumurta kolesterolü hiç etkilemezken %30’unda total ve LDL kolesterolü hafif ölçüde yükseltebilir.
Ailesel hiperkolesterolemi yahut ApoE4 ismi verilen gen tipi genetik marazlar denetimsiz bir biçimde kolesterol üretimine sebep olabilir. Bu illetlere sahip kimseler yumurta tüketirken dikkat etmelidir.
Yumurta yeterli kolesterolü yükseltir (HDL).
Yumurta yemek HDL kolesterolü arttırmanın en güzel yoludur. Yüksek HDL seviyesine sahip kimseler ekseriyetle daha düşük kalp illeti, inme ve çeşitli sıhhat dertleri riski taşırlar.
Bir çalışmada, 6 hafta boyunca günde 2 yumurta yiyenlerin HDL seviyelerinde %10 artış gözlenmiştir.
Yumurta kolin içerir.
Kolin inanılmaz noktada kıymetli fakat birçok insanın yeteri kadar alamadığı bir unsurdur ve B vitaminleri ile gruplandırılır. Hücre zarlarınının prodüksiyonunda kullanılır. Dimağın öbür çeşitli işlevleri ile birlikte sinyal molekülleri oluşturmasında rol oynar. Tek bir yumurta 100 mg’dan ziyade bu değerli besini içerir.
Kalp marazı riskini azaltır.
LDL kolesterol ekseriyetle berbat kolesterol olarak bilinir. Yüksek LDL seviyelerine sahip olmak kalp illete yakalanma riskini arttırır. Kalp marazlarının LDL tiplerinin ilişkisi vardır. Yapılan birçok çalışma düşük yüklü LDL tiplerinin kalp illetine yakalanma riskini yüksek yüklü LDL tiplerine nazaran daha çokça arttırdığı istikametindedir. Yumurta LDL seviyesini hafif olarak yükseltir lakin kıymetli olan düşük yüklü LDL molekülerinin yüksek yüklü LDL moleküllerine dönüştürerek kalp illetine yakalanma riskini azaltmasıdır.
Göz sıhhati için yararlıdır.
Yumurta göz sıhhati için hayli değerli olan lutein ve zeaxantin antioksidanlarını içerir. Yapılan çalışmalar ehliyetli ölçüde lutein ve zeaxantin tüketenlerin sık görülen göz illetleri olan katarakt ve maküler dejenerasyon riskini azalttığı cephesindedir. Yumurta sarısında münhasıran bu iki antioksidan çokça ölçüde bulunur. Yapılan bir çalışmada 4,5 hafta boyunca günde yalnızca 1,3 yumurta sarısı tüketenlerin kan seviyelerinde %28-50 lutein ve %114-142 zeaxantin artışı görülmüştür. Tıpkı hengamda yumurta göz sıhhati için değerli olan A vitamininden de epey zengindir.
Omega 3’den varlıklı yumurta.
Besin bileşenleri tavukların nasıl beslendiğine ve yetiştirildiğine bağlı olarak değişir.
Omega-3 yağ asitlerinden zenginleştirilmiş yemler ile beslenen tavukların yumurtaları omega 3 açısından epeyce zengindir. Omega-3 yağ asitleri kalp marazları için risk olan trigliseritlerin kan seviyelerinde azaltıcı tesir gösterir.
Kaliteli proteinleri içerir.
Yumurta vücudumuz için gerekli olan aminoasitleri gerçek orantılarda içerir. İçeriğindeki 6gr protein kusursuz bir kaynaktır.
Kâfi protein almak kilo kaybına, kas kütlesini arttırmaya, kan basıncını düşürmeye ve kemik sıhhatini güzelleştirmeye yardımcı olur.
Kilo vermeye yardımcıdır.
Yumurtalar, doygunluk hissini arttıran ve sonraki kalori alımını azaltan azıkların kabiliyetini ölçen doygunluk indeksi denilen bir ölçekte yüksektir. İçeriğindeki kaliteli proteinlerle uzun müddet tokluk hissi sağlar.
30 kilolu hatun üzerinde yapılan bir çalışmada, kahvaltıda simit mekanına yumurta yemelerinin, doygunluk hislerini arttırdığı ve sonraki 36 saatte otomatik olarak daha az kalori tükettikleri bulunmuştur.