Yunan Tatlısı (Politiko Tatlısı) Tanımı İçin Materyaller
Kek İçin
- 500 gram irmik
- 2 su bardağı toz şeker (2 yemek kaşığını ayırın)
- 1 çay kaşığı dolusu damla sakızı
- 1 çay kaşığı dolusu mahlep
- 1 paket kabartma tozu(10 gram)
- 1 paket karbonat (10 gram)
- 1, .5 su bardağı süt (1,5 su bardağı)
- 1 litre süt
- 3 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı nişasta (Mısır)
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı tereyağı (Soğuk) yani buzdolabında olacak
- 2 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 2 adet çubuk tarçın
- 5-6 adet karanfil
- 2 yemek kaşığı tarçın
Yunan Tatlısı (Politiko Tatlısı) Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Kek harcını hazırlamadan evvel damla sakızını tane halindeyse kek harcındaki tozşeker den iki yemek kaşığını alıp rondaya koyup üzerine damla sakızını ek edip toz haline getiriyoruz.
- Keki için karbonat dışındaki kuru gereçlerini derin bir kapta karıştırın. Karbonatı süte katın ve 10- 15 saniye karıştırarak aktive edin.
- Kuru karışıma karbonatlı sütü döküp her yere eşit formda karışana kadar harmanlayın.
- 29×20 ebatlarında dikdörtgen bir fırın tepsisini yavaşça yağlayın ve karışımı tepsiye alıp tezgahta 10 dakika bekletin.
- Keki evvelden ısıtılmış 160 derecelik fanlı fırında kızarıp sertleşene kadar yaklaşık 50 dakika pişirin.
- Kek pişerken vanilya ve tereyağı haricindeki krema materyallerini bir tencereye koyun ve karıştırın. Karışımı ocağa alın, orta ateşte krema kıvam alana kadar daima karıştırarak pişirin.
- Pişen kremayı öteki bir kaba alın, vanilin ve azar azar soğuk tereyağı ekleyip mikserle çırpın. Kremanın üzerini streçle temas edecek biçimde örtün ve oda sıcaklığında en az 2 saat dinlendirin.
- Pişen keki fırından çıkarın ve büsbütün soğuyana kadar en az 2 saat oda sıcaklığında dinlendirin.
- Kek ve krema soğuduktan sonra şerbeti yapmaya başlayabilirsiniz. Ufak bir tencereye şeker, su ve baharatları koyup karıştırarak kaynatın, kaynama başladıktan sonra ocağın altını kısın ve 5-6 dakika hafif yoğunlaşana kadar kaynatmaya devam edin.
- Ocaktan aldığınız sıcak şerbeti soğuk kekin üzerine kepçe yardımı ile azar azar dökün. Şerbetin tamamını çekene kadar keki oda sıcaklığında yaklaşık 20 dakika dinlendirin.
- Şerbeti çeken kekin üzerine kremayı kaşık kaşık koyup bir spatula iile düzleyin ve yayın (Krema beklerken koyu olursa mikserle çırpıp yumuşak hale getirin o denli kullanın)
- Tatlının üzerini streçle örtün ve buzdolabında en az 3 saat daha dinlendirin. 1 gece beklerse daha lezzetli oluyor.
- Servis etmeden evvel tatlının üzerine toz tarçın serperek kaplayın ve soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun. geleneksel yunan tatlısı aroması ile damaklarınızı şenlendirecek???????????????? deneyin kararı siz verin ????.