Bilim Kurulu’nun ‘Yüz yüze eğitim en az bir ay başlatılmamalı’ tavsiyesinin akabinde Ulusal Eğitim Bakanı Selçuk, okulların 31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle açılacağını duyurdu. 21 Eylül’de de Bilim Kurulu’nun tavsiye ettiği sınıflarda ‘aşamalı ve seyreltilmiş yüz yüze eğitim’ başlayacak.
Global pandeminin Türkiye’de ortaya çıktığı Mart ayında kapatılan ve periyodun uzaktan eğitimle tamamlandığı süreçte nasıl bir formül izleneceği beş aydır tartışılıyor. Gözlerin çevrildiği Ulusal Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise mevzuyla ilgili yaptığı açıklamalarda “Her türlü senaryoya hazırız. Aç denirse açacağız, açma denirse açmayacağız” tabirlerini kullanmış ve daima olarak dört farklı senaryo olduğunu gündeme getirmişti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 10 Ağustos günü gerçekleşen Bakanlar toplantısında da mevzunun masaya yatırılacağı konuşuluyordu lakin toplantı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, okullara dair bir açıklamada bulunmadı.
KOCA: BUGÜNLERİ ARARIZ
Okulların durumu, Bilim Heyeti toplantısında masaya yatırıldı. Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca “Önerimiz, yüz yüze eğitimin, en az bir ay boyunca başlatılmaması, gerekirse online yapılması, yüz yüze eğitime kademeli geçilmesi yönünde” dedi. Koca, vatandaşları uyararak “Önümüzdeki günlerde Kovid-19 bağlantısı konusunda yeni çalışmalar ortaya koymaya çalışacak, düzenlemelere gideceğiz. Artış bu süratle devam ederse bir daha yaşamak istemediğimiz ağır önlemlere dönmemiz gerekebilir. Önlemlere riayet hala istediğimiz düzeyde değil. Bu mevzudaki gevşeme bize bugünlerimizi aratabilir” tabirlerini kullandı.
MEVZUDA SEYRELTME YAPILACAK
Kameraların karşısına geçen Ulusal Eğitim Bakanı Selçuk ise alınan kararı duyurdu. Selçuk “31 Ağustos okulları uzaktan eğitimle açıyoruz. 21 Eylül’de Bilim Heyeti tarafından tavsiye edilen sınıflarda, basamaklı ve seyreltilmiş biçimde yüz yüze eğitime başlanacak. Dileyen özel okullar 17 Ağustos prestijiyle uzaktan eğitim araçlarıyla eğitim faaliyetlerine başlayabilecek” dedi. Okulun birinci haftasında özel bir ahenk programının uygulanacağını lisana getiren Selçuk, 21 Eylül’de hangi yaş kümelerinin öncelikli olarak okula başlayacağına Bilim Kurulu’nun karar vereceğini söyledi. Seyreltme derken, derslerin ve hususların seyreltilmesi, makul hususların belli noktalarının bilhassa ve öncelikle yüz yüze verilmesinden bahsediyoruz. Açık ise uzaktan eğitim ve EBA televizyonları ile kapatılacak” diyen Selçuk, şöyle devam etti:
“Okullarımıza mali dayanak vermek ve öteki teknik dayanakları sağlamak için de gereken planlamaları yaptık. Bakanlık olarak tüm süreç boyunca alanda ve okullarımızda olacağız. Standartların uygulanması 2000 denetmenimiz tarafından alanda denetleniyor. Maske tedariği bakanlığımız tarafından sağlanacak. Okullarımızın hijyen standartlarını artırmak üzere de çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Veliler, okullarımızı açtığımızda öğrencilerimize, öğretmenlerimize, takviye işçilerine ve servis şoförlerine varana kadar herkesin sıhhat durumu HES kodlarıyla takip altında olacak. Servislerde, okul bahçesi girişinde maske ve gibisi standartlar konusunda kılavuz çerçevesinde belirlenmişti. Öğrenci ve öğretmenlerimiz ve velilerimiz için rehber ve kılavuzlar hazırladık. Bunların ne halde uygulanacağının detayını da devam ettireceğiz. İmtihana giren öğrencilerimizle ilgili olarak müfredat içeriği onlara yönelik olarak yapılacak takviye konusunda planlamalar yapılıyor.”
366 BİN SINIF LAZIM
Öte yandan DÜZGÜN Parti Küme Başkanvekili Lütfü Türkkan ise bakanlığın yeni periyoda hazırlıklı olmadığı görüşünde. “Amerika’da bir yaz okulunda, dersler açık havada yapılmasına karşın virüs taşıyan bir çocuk başka çocukların yüzde 44’ünü enfekte etti” diyen Türkkan “Kimse çocuğunu bu koşullarda okula göndermeyi düşünemez. Mevcut durumda 15 milyon 88 bin örgün eğitim öğrencisi 571 bin derslikte eğitim görüyor. Toplumsal aralığa nazaran 10 kişilik sınıflarda ikili eğitim-öğretim görülecekse en az 366 bin dersliğe daha muhtaçlık bulunuyor” tabirlerini kullandı.
"OKULLAR ÖTEKİ RİSKLERE BENZEMEZ"
ABD ve İsrail’de üstün taşıyıcı olan ve hastalığı belirtisiz geçiren öğrencilerin çok sayıda bireye virüsü bulaştırdığı belirtilirken, Bilim Heyeti Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü “Okullar konusu gri bir alan” alan deyip, riske dikkat çekti: “Hayır dediğiniz vakit 26 milyon insanın hayatından bir yılı çaldığınızı varsayın, 26 milyon yıl. Bunu çalmak kolay değil, eğitim kolay vazgeçilecek bir şey değil. Okullardaki risk öbür risklere benzemez. Düğünlerdeki bir ortaya gelmeler birkaç saatlik ancak 26 milyon kişi günde 4-5 saat, haftanın 5 günü yıl uzunluğu bir ortaya gelecekler. Risk çok büyük lakin yönetilemeyeceği manasına gelmez.”
MEB’DEN ÇALIŞMA: ÖĞRETMENİN HASTALIĞI ÖĞRENCİNİN BİLGİSAYARI VAR MI?
MEB’e bağlı vilayet, ilçe ulusal eğitim müdürlükleri çalışma başlattı. Öğretmenlere, e-nabız üzerinde tanımlanmış kronik hastalığı olup-olmadığı sorulurken, öğrencilerin bilgisayarlarının olup- olmadığının tespit edilmesinin istenildiği öğrenildi. Eğitim Sen’in yaptığı ‘Pandemi Şartlarında Eğitim’ başlıklı araştırmaya nazaran ise okulların fiziki arayı korumak için kâfi olmadığı, sistemli dezenfeksiyon yapmaya kurum bütçesi yetmeyeceği ve maske kullanarak ders anlatımının 20 dakika ile sonlandırılması gerektiğine vurgu yapıldı. Eğitimcilerin neredeyse tamamının sıhhatlerinden kaygı ettikleri ortaya çıktı.