iltasyazilim
FD Üye
Zayıflamak için neler yapılmalı?
Öğün atlamanın, bazal metabolizmayı (iç organların istem dışı harcadığı enerjiyi) yavaşlattığını ve bu nedenle vücudun enerji harcamasını azalttığını ifade eden Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Doç Dr Funda Elmacıoğlu, ''Rejim yapacağım diye uzun süre aç kalmak, kavrayış ve algı düzeyini azaltır, trafik ve meslek kazalarına neden olur'' dedi
Sağlık Hizmetleri Iş Yüksek Okulu Öğretim Üyesi ve Beslenme Uzmanı Doç Dr Elmacıoğlu, günümüzde insanlar zamanla yarıştığı için, genel olarak sabah kahvaltısı yapmadığını veya öğle yemeklerini geçiştirdiklerini belirtti Doç Dr Elmacıoğlu, şunları söyledi:
''Oysa sabahtan kahvaltısı yapmamak ve öğleye dek uzunca bir vakit aç kalmak, organizmanın dinç çalışmasını engeller Uzun süren açlıklarda bireyin kan şekeri düşer Bu şart, ister istemez çalışma ve aktivite düzeyini etkiler Bu şekilde isteksizce ya da rejim yapacağım diye uzun zaman aç kalmak, kavrayış ve algılama düzeyi azalır, trafik ve iş kazalarına neden olur''
Öğün sayısı
Öğün atlamanın, bazal metabolizmayı (iç organların istem dışı harcadığı enerji) yavaşlattığını ve bu nedenle vücudun enerji harcamasını azalttığını ifade eden Doç Dr Elmacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu da şişmanlığın bir nedenidir Çevrenizde pekçok kişinin, öğün atlayarak, öğün sayısını azaltarak ya da uzun süre aç kalarak zayıflamak istediğine, ancak bir türlü zayıflayamadığına şahit olmuşsunuzdur Halbuki öğün sıçramak yerine, günde minimum 3 başlıca (kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği) ve 23 ara öğün (kuşluk, ikindi, gece) elde etmek üzere, besinleri 56 öğünde önerilen miktarlarda harcamak sağlıklıdır''
''Sık aralıklarla beslemek, gereğinden pozitif yemek yemek yemeyi önler''diyen Doç Dr Elmacıoğlu, ''Sık aralıklarla alınan yiyecek acıkmayı önleyerek, sonraki öğünde besin alımını azaltır Her öğünden sonra besinlerin ısı etkisiyle enerji harcamasını artırır ve tekrar insanların kan şekerinin kontrolünü ve düzenlenmesini sağlar'' diye konuştu
Doç Dr Elmacıoğlu, tatmin edici ve dengeli beslenmek için öğün atlanmamasına, bunun alışkanlık haline getirilmemesine ve jurnal ihtiyacın en düşük üç öğünde tüketilmesine itina gösterilmesini önerdi *
Öğün atlamanın, bazal metabolizmayı (iç organların istem dışı harcadığı enerjiyi) yavaşlattığını ve bu nedenle vücudun enerji harcamasını azalttığını ifade eden Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Doç Dr Funda Elmacıoğlu, ''Rejim yapacağım diye uzun süre aç kalmak, kavrayış ve algı düzeyini azaltır, trafik ve meslek kazalarına neden olur'' dedi
Sağlık Hizmetleri Iş Yüksek Okulu Öğretim Üyesi ve Beslenme Uzmanı Doç Dr Elmacıoğlu, günümüzde insanlar zamanla yarıştığı için, genel olarak sabah kahvaltısı yapmadığını veya öğle yemeklerini geçiştirdiklerini belirtti Doç Dr Elmacıoğlu, şunları söyledi:
''Oysa sabahtan kahvaltısı yapmamak ve öğleye dek uzunca bir vakit aç kalmak, organizmanın dinç çalışmasını engeller Uzun süren açlıklarda bireyin kan şekeri düşer Bu şart, ister istemez çalışma ve aktivite düzeyini etkiler Bu şekilde isteksizce ya da rejim yapacağım diye uzun zaman aç kalmak, kavrayış ve algılama düzeyi azalır, trafik ve iş kazalarına neden olur''
Öğün sayısı
Öğün atlamanın, bazal metabolizmayı (iç organların istem dışı harcadığı enerji) yavaşlattığını ve bu nedenle vücudun enerji harcamasını azalttığını ifade eden Doç Dr Elmacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu da şişmanlığın bir nedenidir Çevrenizde pekçok kişinin, öğün atlayarak, öğün sayısını azaltarak ya da uzun süre aç kalarak zayıflamak istediğine, ancak bir türlü zayıflayamadığına şahit olmuşsunuzdur Halbuki öğün sıçramak yerine, günde minimum 3 başlıca (kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği) ve 23 ara öğün (kuşluk, ikindi, gece) elde etmek üzere, besinleri 56 öğünde önerilen miktarlarda harcamak sağlıklıdır''
''Sık aralıklarla beslemek, gereğinden pozitif yemek yemek yemeyi önler''diyen Doç Dr Elmacıoğlu, ''Sık aralıklarla alınan yiyecek acıkmayı önleyerek, sonraki öğünde besin alımını azaltır Her öğünden sonra besinlerin ısı etkisiyle enerji harcamasını artırır ve tekrar insanların kan şekerinin kontrolünü ve düzenlenmesini sağlar'' diye konuştu
Doç Dr Elmacıoğlu, tatmin edici ve dengeli beslenmek için öğün atlanmamasına, bunun alışkanlık haline getirilmemesine ve jurnal ihtiyacın en düşük üç öğünde tüketilmesine itina gösterilmesini önerdi *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.