iltasyazilim
FD Üye
Zayıflık, vücut ağırlığının olması gerekenden daha düşük olması ve yağ dokusunun diğer dokulara oranının az olması durumudur Uzun süren eksi enerji dengesi sonucu ortaya çıkmaktadır Klinik testlerle ve boya göre ağırlığın yeterli olup olmadığının ölçülmesiyle yani vücut kitle indeksinin hesaplanmasıyla belirlenmektedir
Zayıflığın çeşitli sebepleri vardır Genel anlamda diyetle alınan enerjinin yeterli miktarda olmaması veya vücuda alınan besinleri vücudun kullanamaması ile zayıflık ortaya çıkmaktadır İdeal kiloda kalmanın temel prensibi gün içinde harcadığımız kadar enerjiyi beslenme yoluyla yeniden almaktır Fakat zayıflık söz konusu olduğunda bu düzen bozulur Vücut aldığı enerjiden fazlasını harcar Bu tip zayıflık daha ziyade çocuklarda, gençlerde, çok doğum yapan ve iyi beslenemeyen kadınlarda ve ağır işte çalışanlarda görülür
Peki bir insan nasıl harcadığı enerjiyi besinle yeniden kazanamaz? Bu durumun çeşitli sebepleri olabilmektedir Kişi kalite ve miktar yönünden yetersiz besleniyor olabilir, aşırı hareketli olabilir, sindirim bozukluğu, dolaşım bozukluğu, hormonal bozukluk, enfeksiyon ve parazitler gibi sebeplerle alınan besin vücutta kullanılamıyor olabilir Bu tip sağlık sorunlarının var olup olmadığını anlamak içinse mutlaka bir sağlık taraması yapılmalıdır
Zayıflığın birçok zararı da vardır Çocukluk ve gençlik yıllarında meydana gelen zayıflık büyüme ve gelişmeyi önemli ölçüde etkilemekte ve kişinin normal düzeyde büyüyüp gelişmesini engellemektedir Bunun dışında, aşırı zayıflık çalışma verimini düşürür, süt veren kadınlarda sütün azalmasına sebep olur, vücudun dış etkenlere karşı direncini azaltır
Zayıflığın önlenmesi de sebebiyle ilişkilidir Sebep beslenmenin yetersizliği ise diyetin düzenlenmesi ile zayıflığın önüne geçilebilir Mümkünse protein kalitesi yüksek şekilde beslenilmelidir Vitamin ve mineral alımı artırılmalıdır Fazladan alınan 7 kalorilik enerjinin vücut ağırlığını 1 gr artıracağı düşünüldüğünde, ayda 2 kg almak isteyen bir kişinin harcadığı enerjiye ek olarak 400500 kalori alması gereklidir
Sebep bir sağlık problemi ise, bunun düzeltilip düzeltilemeyeceği konusunda en sağlıklı bilgiyi doktorunuzdan elde edebilirsiniz
Kaynakça:
Genel Beslenme, Prof Dr Ayşe Baysal
Besinler ve Beslenme, Hikmet Yaşar, Suat Melek
Zayıflığın çeşitli sebepleri vardır Genel anlamda diyetle alınan enerjinin yeterli miktarda olmaması veya vücuda alınan besinleri vücudun kullanamaması ile zayıflık ortaya çıkmaktadır İdeal kiloda kalmanın temel prensibi gün içinde harcadığımız kadar enerjiyi beslenme yoluyla yeniden almaktır Fakat zayıflık söz konusu olduğunda bu düzen bozulur Vücut aldığı enerjiden fazlasını harcar Bu tip zayıflık daha ziyade çocuklarda, gençlerde, çok doğum yapan ve iyi beslenemeyen kadınlarda ve ağır işte çalışanlarda görülür
Peki bir insan nasıl harcadığı enerjiyi besinle yeniden kazanamaz? Bu durumun çeşitli sebepleri olabilmektedir Kişi kalite ve miktar yönünden yetersiz besleniyor olabilir, aşırı hareketli olabilir, sindirim bozukluğu, dolaşım bozukluğu, hormonal bozukluk, enfeksiyon ve parazitler gibi sebeplerle alınan besin vücutta kullanılamıyor olabilir Bu tip sağlık sorunlarının var olup olmadığını anlamak içinse mutlaka bir sağlık taraması yapılmalıdır
Zayıflığın birçok zararı da vardır Çocukluk ve gençlik yıllarında meydana gelen zayıflık büyüme ve gelişmeyi önemli ölçüde etkilemekte ve kişinin normal düzeyde büyüyüp gelişmesini engellemektedir Bunun dışında, aşırı zayıflık çalışma verimini düşürür, süt veren kadınlarda sütün azalmasına sebep olur, vücudun dış etkenlere karşı direncini azaltır
Zayıflığın önlenmesi de sebebiyle ilişkilidir Sebep beslenmenin yetersizliği ise diyetin düzenlenmesi ile zayıflığın önüne geçilebilir Mümkünse protein kalitesi yüksek şekilde beslenilmelidir Vitamin ve mineral alımı artırılmalıdır Fazladan alınan 7 kalorilik enerjinin vücut ağırlığını 1 gr artıracağı düşünüldüğünde, ayda 2 kg almak isteyen bir kişinin harcadığı enerjiye ek olarak 400500 kalori alması gereklidir
Sebep bir sağlık problemi ise, bunun düzeltilip düzeltilemeyeceği konusunda en sağlıklı bilgiyi doktorunuzdan elde edebilirsiniz
Kaynakça:
Genel Beslenme, Prof Dr Ayşe Baysal
Besinler ve Beslenme, Hikmet Yaşar, Suat Melek