iltasyazilim
FD Üye
Zencefil (Zingiber officinale), zencefilgiller familyasından bir metreye dek boylanabilen, inceuzun yapraklı, sarıkırmızı renklerde çiçekler açan bir bitkidir Başta Çin almak üzere, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya gibi tropik ya da sözde tropik iklimlerde yetişir
Şifalı bir bitki türüdür Baharat olarak kullanılır Dünyanın bir çok mutfağında çoğunlukla kök olarak kullanılır Güney Çin'den gelen Zencefil, önce Hindistan'a; arkasında Güneydoğu Asya'ya, Batı Afrika'ya ve Karayipler'e yayılmıştır Zencefil bitkisinin amorf, parçalar halinde yer alan soyulmuş veya soyulmamış haldeki kurutulmuş kökleri veya bunların öğütülmüş hali baharat olarak kullanılan kısımdır Çöreklere katılır Keza zencefilden gazoz, şarap, turşu ve reçel yapımında da yararlanılır Mide rahatsızlığına, baş dönmesine iyi gelir ve daha birçok alanda yararı vardır
Zencefil kökünün bileşiminde kayda değer etmen maddeler var Taze zencefil faktör madde bakımından daha varlıklı; % 80 su, % 2 protein, % 1 yağ, % 12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içeriyor Kuru zencefilde su oranı % 10'dur
Zencefilin; iştah açıcı, antiseptik, midevi, gaz söktürücü, sindirimi düzenleyici, solunum yollarını açıcı ve toksin atici etkileri bulunuyor Zencefil kan damarlarını açar, terleme ve sıcaklık yapar, kalbi canlandırır Mutfakta çorbalara, patates, sosis, değişik dolmalar, ızgara etler, söğüş, pilav, her türlü beyaz peynire, dağıtılmış sebzelere, meyva salatasına, çeşitli pastalara, keklere katılır *
Şifalı bir bitki türüdür Baharat olarak kullanılır Dünyanın bir çok mutfağında çoğunlukla kök olarak kullanılır Güney Çin'den gelen Zencefil, önce Hindistan'a; arkasında Güneydoğu Asya'ya, Batı Afrika'ya ve Karayipler'e yayılmıştır Zencefil bitkisinin amorf, parçalar halinde yer alan soyulmuş veya soyulmamış haldeki kurutulmuş kökleri veya bunların öğütülmüş hali baharat olarak kullanılan kısımdır Çöreklere katılır Keza zencefilden gazoz, şarap, turşu ve reçel yapımında da yararlanılır Mide rahatsızlığına, baş dönmesine iyi gelir ve daha birçok alanda yararı vardır
Zencefil kökünün bileşiminde kayda değer etmen maddeler var Taze zencefil faktör madde bakımından daha varlıklı; % 80 su, % 2 protein, % 1 yağ, % 12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içeriyor Kuru zencefilde su oranı % 10'dur
Zencefilin; iştah açıcı, antiseptik, midevi, gaz söktürücü, sindirimi düzenleyici, solunum yollarını açıcı ve toksin atici etkileri bulunuyor Zencefil kan damarlarını açar, terleme ve sıcaklık yapar, kalbi canlandırır Mutfakta çorbalara, patates, sosis, değişik dolmalar, ızgara etler, söğüş, pilav, her türlü beyaz peynire, dağıtılmış sebzelere, meyva salatasına, çeşitli pastalara, keklere katılır *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.